Music Monday: Muzikale YA karakters

In veel Young Adult boeken speelt muziek een belangrijke rol, op de een of andere manier. Een aantal van onze favoriete karakters uit Young Adult boeken hebben een grote affiniteit met muziek. Vandaag zetten we er een aantal voor jullie op een rijtje! Waarschuwing: bevat spoilers.

Edward Cullen (Twilight)
Edward Cullen piano
De eerste die in me opkwam om over te schrijven was Edward uit de Twilight serie. In het eerste boek wordt zijn liefde voor muziek duidelijk door de verzameling CD’s die Bella in zijn kamer vindt. Hij heeft genoeg tijd om zichzelf een instrument te leren bespelen. In het eerste boek speelt hij dan ook piano voor Bella. Helaas komen zijn muzikale skills in de rest van de boeken niet meer echt naar boven, maar de romantische piano scène uit het eerste deel ben ik zeker niet vergeten!

Katniss Everdeen (De Hongerspelen)
Van Katniss’ muzikaliteit horen we heel veel via andere karakters. Peeta herinnert Katniss eraan dat ze als klein meisje graag zong, maar sinds de dood van haar vader is het alsof Katniss dat heeft proberen te verdringen. De enige voor wie ze nog wil zingen is haar zusje Prim, wanneer zij niet kan slapen. Later doet ze dit ook voor Rue wanneer zij sterft. Haar liefde voor zingen probeert ze voor de rest van de wereld verborgen te houden, tot in het laatste deel, Spotgaai, wanneer ze The Hanging Tree voor een van de promotiefilmpjes van de rebellen zingt.

America Singer (De Selectie)
America is heel erg in touch met haar muzikale talenten, gezien ze er – als Vijf zijnde – haar brood mee verdient. Ze zingt, speelt viool en piano, en nog een handjevol andere instrumenten. Ze treedt op op feestjes en bruiloften en zo zorgt zij voor inkomsten voor haar en haar familie. Vooral in het begin van het boek speelt dit een belangrijke rol. Op het moment dat America in het paleis terecht komt voor de Selectie komt het niet meer zoveel naar voren. Ze speelt een keer nog een stuk op een feest, maar verder merken we er helaas niet zo veel meer van.
Later in The Heir krijgen we nog mee dat America haar muzikale talenten door heeft gegeven aan haar dochter Eadlyn, die ook piano speelt.

Jace Wayland (Kronieken van de onderwereld)
Jace Wayland piano
In de boeken is bekend dat Jace piano speelt, maar heel veel weten we er niet over. In de film wordt dit meer naar voren gebracht in de scène waarin hij een stuk van Bach speelt wat een bepaalde melodie bevat die demonen uit hun schulp laat kruipen.

Sam Roth (De wolven van Mercy Falls)
Samuel Kerr Roth is naast wolf ook nog eens singer-songwriter. Hij heeft een passie voor gitaar spelen en neemt in de boekenreeks zelfs zijn eigen album op! Zijn grootste inspiratiebron is Elliott Smith waar de schrijfster, Maggie Stiefvater, vaak naar refereert in de serie door middel van songlyrics. Het ‘populairste’ nummer dat Sam heeft geschreven heet Summer Girl en is door het duo Jonas and Plunkett opgenomen! Dit prachtige nummer kun je hieronder luisteren.

Cole St. Clair (De wolven van Mercy Falls)
Cole St. Clair komt uit de ruige, immens populaire rockband NARKOTIKA waarin hij de frontman en keyboardist is. Hij is beroemd in heel Amerika en is geliefd bij alle tienermeisjes. Cole leeft een leven van sex, drugs and rock & roll en heeft lak aan alles en iedereen, of nouja, alleen als hij onder invloed is. In nuchtere toestand is hij een zeer slimme en lieve jongen die flinke psychologische problemen heeft. In één prachtige scène in het boek spelen Cole en Sam Roth samen een duet, waarbij Sam gitaar speelt en Cole de zang op zich neemt.

Violet (The Jewel)
Het leven van Violet is niet van haarzelf. Ze leerde cello spelen in de tijd dat ze klaargestoomd werd voor haar leven in The Jewel. Cello spelen is haar grote passie, als ze speelt vergeet ze de wereld om haar heen. Daarbij zorgt haar talent er ook voor dat ze extra gewild is en wordt er soms misbruik gemaakt van haar passie.

Dit waren de muzikale karakters die wij kennen! Welke muzikale karakters uit Young Adult boeken kennen jullie nog?

Liefs,

Monica Linde Thyrze

One Comment on “Music Monday: Muzikale YA karakters”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *