Top Ten Thursday: 10 Klassiekers

TTT Banner
De eerste Top Ten Thursday van het nieuwe jaar! Het thema van vandaag is “klassiekers”, en hier ben ik een beetje creatief mee omgesprongen. Er zijn namelijk een paar klassiekers waarvan ik denk dat mensen die gelezen zouden moeten hebben – of in ieder geval bekend mee zouden moeten zijn. Maar ik heb er ook een aantal nieuwere boeken tussen gezet die ik zo goed vind dat ze eigenlijk ook de titel “klassieker” verdienen! Het lijstje is weer op willekeurige volgorde.

1. J.K. Rowling – Harry Potter
Harry Potter
Bijna elke boeknerd kent Harry Potter toch wel? Het leuke aan deze boeken is dat het een hele fijne manier is om een kind te introduceren aan Young Adult boeken. Als lezer zijnde groei je namelijk met de boeken – en met Harry – mee. Ik weet wel dat als ik ooit kinderen heb, ik ze elk jaar een boek van Harry Potter cadeau doe. Ik weet niet of dit al gezien wordt als een klassieker, maar wat mij betreft is het dat wel!

 

2. Marcus Zusak – The Book Thief
The Book Thief
Dit is ook zo’n pareltje! The Book Thief is zo’n bijzonder boek wat je bij de kraag grijpt en je weer even met beide benen op de grond neer zet. Dit verhaal heeft ook een hele aparte verteller. Het zet je echt aan het denken. En, niet onbelangrijk: het speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, wat ook een grote historische gebeurtenis was.

 

3. Harper Lee – To Kill a Mockingbird
To Kill a Mockingbird

De reden waarom dit boek op deze lijst staat is omdat ik deze overal, maar dan ook letterlijk overal voorbij zie komen! Als iemand het woord “klassieker” zegt, is To Kill a Mockingbird de eerste titel die in mij opkomt. Het is een enorm bekend boek wat hele belangrijke thema’s bespreekt, maar… om eerlijk te zijn, spreekt het mij persoonlijk helemaal niet aan.

 

4. William Golding – Lord of The Flies
Lord of the Flies

Ook Lord of The Flies is er eentje die ik altijd voorbij hoor komen. In tegenstelling tot To Kill a Mockingbird, trekt deze me wel heel erg aan! Veel mensen zeggen namelijk dat dit boek de voorloper is van The Hunger Games, en aangezien dat mijn favoriete boek is, ben ik nu toch wel benieuwd!

 

 

5. C.S. Lewis – The Chronicles of Narnia
Chronicles of Narnia

Als kind heb ik de eerste drie boeken van deze serie gelezen, en ik vond ze echt heel erg leuk! In mijn ogen is deze betoverende serie eentje die elk kind in zijn leven eens gelezen moet hebben! Alleen moet ik zelf dan ook de rest nog eens lezen…

 

 

6. Rainbow Rowell – Eleanor & Park
Eleanor & Park

Op Booknuts hebben we het al heel vaak over dit boek gehad. In Maart heeft het zelfs de Dioraphte Literatour prijs gewonnen. Dit epische liefdesverhaal is een van mijn persoonlijke favorieten, en de jaren 80 setting maakt het helemaal fantastisch. Hoewel dit een relatief nieuw boek is, hoop ik dat het ooit een echte klassieker wordt.

 

7. John Green – The Fault in Our Stars
The Fault in Our Stars

Ik heb eerlijk gezegd wel even zitten twijfelen of ik dit boek wel in dit lijstje zou zetten, maar toen dacht ik terug op hoe ik me voelde toen ik dit boek uit had. Ik voelde me verslagen, leeg, maar toch ergens wel heel hoopvol. En toen ik me herinnerde wat dit boek allemaal met me deed, wist ik weer dat het een heel bijzonder boek is…

 

8. George Orwell – 1984
1984

Toen ik mijn vader voor het eerst over The Hunger Games vertelde, zei hij dat het hem deed denken aan 1984 van George Orwell. Sindsdien heb ik al héél vaak gehoord dat ik deze moet lezen. Hoewel ik bang ben dat het door de schrijfstijl misschien tegen gaat vallen (al kan ik dat natuurlijk niet echt weten totdat ik er daadwerkelijk eens in begonnen ben), vind ik het onderwerp wel heel interessant.

 

9. Anna Sewell – Black Beauty
Black Beauty

Dit boek gaat over het leven van een paard. Dat klinkt misschien niet zo interessant, maar wat ik zo mooi vond aan dit boek is dat je eens door de ogen van een dier naar de mensheid leert kijken. Het gaat daarom niet zomaar over een paard, maar ook over de verschillende soorten mensen die er zijn, en hoe hun acties zo’n leven kunnen beïnvloeden. Ik heb dit boek al meerdere keren gelezen, en ik vond het elke keer even prachtig. Het is ook nog eens een enorme tranentrekker.

10. Stephen Chbosky – The Perks of Being a Wallflower
The Perks of Being a Wallflower

The Perks of Being a Wallflower is in mijn ogen ook een echt bijzonder boek. Het is een coming-of-age verhaal dat je echt aan het nadenken zet over je leven en de mensen om je heen. Ook de verfilming van dit boek vind ik – bij uitzondering – echt geweldig.

 

 

Welke boeken zijn volgens jou echte klassiekers?

Liefs,

Monica

5 Comments on “Top Ten Thursday: 10 Klassiekers”

  1. 1984 staat al jaren op mijn TBR! Voor mij is Wuthering Heights mijn favoriete klassieker, ik kan me helemaal verliezen in dat verhaal en de setting is prachtig.

  2. 1984 is echt een aanrader! En de schrijfstijl is niet zo moeilijk hoor, alleen een klein beetje ouderwets misschien 😉 Zelf vond ik Lord of the Flies niet zo’n goed boek – het idee is fantastisch maar de uitwerking vond ik persoonlijk toch wat tegenvallen..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *