Review: Suzy en de kwallen

Suzy coverAuteur: Ali Benjamin
Pagina’s: 240
Genre: Young Adult, Contemporary
Publicatie: Van Goor, juli 2016
ISBN: 9789000350438
Rating:
4,5 Eikels

Nadat haar voormalige beste vriendin verdrinkt, is Suzy Swanson ervan overtuigd dat dit komt dooreen zeldzame kwallenbeet. Dingen gebeuren immers heus niet zomaar. Teruggetrokken in haar eigen stille wereld, ontwikkelt ze een plan om haar theorie te bewijzen, zelfs als het betekent dat niemand haar gelooft en ze de wereld over moet reizen in haar eentje.

goodreads button

Na de contemporary De appeltaart van hoop kwam Van Goor nu met een nieuw, bijzonder boek: Suzy en de kwallen. Een boek met een bijzonder mooie vormgeving en een achterflap die me direct nieuwsgierig maakte. Hoewel ik bang was dat het niets voor mij zou zijn, was ik ook nieuwsgierig omdat ik hoopte dat het zo’n allesverwoestend prachtig verhaal zou blijken.

Na het lezen kan ik volmondig zeggen dat dit boek in die laatste categorie valt. Wát een bizar mooi boek. Het is verwonderend, nieuwsgierig, elegant, puur. Sierlijk en vol quotenswaardige (dat is bij dezen een bestaand woord) zinnen. Zo mooi!

“Ik dacht altijd dat gezien worden te maken had met wat andere mensen met hun ogen doen. Maar tegen de tijd dat we met onze klas op excursie naar het zee aquarium gingen, was ik, Suzy Swanson, helemaal onzichtbaar geworden. Gezien worden bleek meer te maken te hebben met je oren dan met je ogen (p. 11).”

Naar mijn mening verbeeldt dit boek perfect een klein meisje dat de wereld probeert te begrijpen op haar eigen, unieke manier. Suzy en de kwallen zit vol weetjes die het verhaal dat Ali Benjamin vertelt bijstaan. Over de hoeveelheid hartslagen die een hart tijdens je leven maakt bijvoorbeeld, over kwallen en hoe zij lijken op een hart, ook al hebben zij er zelf geen. Of over de sterren, die zo ver weg zijn dat ze al opgebrand kunnen zijn tegen de tijd dat wij ze zien.

Dat is precies wat er ook met Suzy’s vriendin Franny gebeurde. Tegen de tijd dat Suzy het vreselijke nieuws van de verdrinking hoorde, was Franny al een paar dagen overleden. Nu moet Suzy een project voor ANW doen. Ze grijpt dit aan om de dood van Franny te begrijpen. Franny kon immers goed zwemmen, dus verdrinking kon de oorzaak echt niet zijn. Het moet wel iets anders zijn geweest. Suzy en de kwallen heeft dan ook een bijzondere opmaak. Het boek is namelijk in de vorm gegoten van Suzy’s werkstuk.

Ik vond het verhaal zo ontzettend breekbaar. Zo intens verdrietig, bijzonder, hoopvol en mooi tegelijkertijd. Suzy’s weigering om te accepteren wat er is gebeurd kwam enorm realistisch over. Ik had enorm met haar te doen. Haar vastberadenheid en later ook haar wanhoop, het kwam enorm bij me binnen.

Suzy en de kwallen is echt een pareltje. Prachtig vormgegeven met een originele insteek en een prachtige schrijfstijl. Suzy en de kwallen is een absolute aanrader.

Liefs,

Image and video hosting by TinyPic

[bol_product_links block_id=”bol_57ac86315b03a_selected-products” products=”9200000057346239,9200000059315222″ name=”Suzy en de kwallen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *