Review: Paper Towns

Paper Towns coverAuteur: John Green
Pagina’s: 300
Genre: Young Adult, Contemporary
Publicatie: Lemniscaat, Juni 2015
Rating:
4 Eikels

Als Q en Margo negen jaar oud zijn, vinden ze een dode man. Die avond klimt Margo het slaapkamerraam en het hart van Q binnen, maar hun levens gaan daarna verschillende kanten op. Negen jaar later klimt Margo opnieuw Q’s kamer binnen. ze neemt hem mee op een nachtelijk avontuur om nooit te vergeten. De volgende dag is ze verdwenen. Margo blijkt aanwijzingen te hebben achtergelaten die alleen Q kan ontcijferen. Ge├»ntrigeerd gaat hij op zoek naar het mysterieuze meisje, geholpen door zijn vrienden Ben en Radar, en Lacey, een vriendin van Margo. Maar wil Margo wel gevonden worden? (beschrijving Goodreads)

goodreads button

Na The Fault In Our Stars was ik helemaal fan van John Green. Toch had ik nog geen ander boek van hem gelezen, totdat ik dit prachtige boek van Lemniscaat mocht reviewen. Voordat ik in het boek was begonnen had ik de trailer voor de film al gezien, dus ik had een klein beetje een vermoedde over het verhaal.

Q is verliefd op een meisje waar hij al jaren mee bevriend is, maar nooit echt meer mee is geweest dan beuren. Als ze verdwijnt volgt hij de aanwijzingen om haar te vinden. Onderweg leert hij veel over zichzelf en wie Margo nou eigenlijk daadwerkelijk is. Ze stuurt hem naar verschillende Paper Towns. Dit zijn delen van het land die gekocht waren om een stadje op te bouwen, maar er nooit zijn gekomen. Margo’s aanwijzingen blijken toch niet zo makkelijk, maar Q geeft niet op en op het laast wijzen ze naar een ander soort Paper Town.

Paper Towns leest als een typische John Green boek. Ook al is het ander verhaal dan The Fault in Our Stars, de schrijfstijl en voice heeft een beetje dezelfde feel als TFIOS. Je leest van het perspectief van Q, wat een verandering is van de meeste YA boeken. Hij is een beetje een kneus, maar door een kleine push van Margo zou hij nog wel eens meer kunnen worden dan dat hij denkt dat hij is. Het is wel verfrissend om door de ogen van een jongen te lezen. Niet alleen heeft hij een andere stem en andere gedachtes, maar de mannelijke stem bracht ook andere problemen met zich mee en die vond ik best grappig. De twee andere mannelijke karakters in dit boek zijn aan de ene kant interessant, maar soms ook heel vervelend. Dit is ook een kracht van John Green, om je Q’s gevoelens te geven. Margo heeft een sterke stem in dit boek, ook al komt ze vrij weinig voor. Door haar aanwijzingen en Q’s gedachtes krijg je een gevoel van wie ze is. Toch sta je voor verassingen aan het einde van het boek.

Het boek is opgedeeld in 3 delen en in die delen heb je vrij korte hoofdstukken. Ik vond dit erg prettig lezen, maar ook makkelijk om even weg te leggen. Het duurde namelijk even voordat ik echt in het verhaal zat. Deel 1 gaat over de periode voordat Margo weggaat en zet een beetje de toon. Hoewel ik het wel echt leuk vond, kwam ik er niet zo goed in. In deel 2 begint Q met zoeken, dit deel duurt vrij lang, maar hierdoor kwam ik wel goed in het verhaal. Daarna heb ik deel 3 er gelijk achteraan gelezen. Ook het einde vond ik mooi.

Wat ik erg goed vind van de vertaler is dat ze John’s stem heeft weten te behouden. Ik heb soms nog wel eens moeite met vertaalde boeken door vreemde woordkeuzes, maar met dit boek heb ik daar totaal geel last van gehad. Fun fact: achter in deze versie zitten foto’s van de film! In het begin toen ik er naar keek snapte ik niks van de foto’s, maar na het boek gelezen te hebben probeerde ik ze op de goede plaats te zetten in het boek.

Dit boek heeft me misschien niet zo weten te raken als TFIOS, maar ik vond het wel echt een goed boek op de manier hoe de karakters groeien. Vooral de hoofdpersonage groeit met grote stappen. Ik denk ook dat er een les zit in dit boek, net zoals in TFIOS. Welke deze is zal ik nog even voor jullie laten als je het boek leest.

Vraag voor de John Green-week Giveaway:
5. Wat wordt er bedoeld met Paper Towns als Q eerst opzoek gaat?
A. Het stadje waar ze wonen.(+1)
B. Een stadje gemaakt van speelkaarten. (+2)
C. Grond dat werd gekocht om een stad op te bouwen, maar dat niet doorging, en nu dus leeg staat. (+3)
D. Denkbeeldige stadjes in Margo’s hoofd. (+4)
Tel het cijfer dat tussen de haakjes achter het goede antwoord staat op bij de rest van de nummers aan het eind van de week. Dus denk je dat antwoord A het goede antwoord is dan tel je er 1 bij op, en denk je dat B het goede antwoord is dan tel je er 2 bij op, enzovoorts.

Liefs,
Image and video hosting by TinyPic

 

[bol_product_links block_id=”bol_55b6510130441_selected-products” products=”9200000040374220,9200000029979233,9200000018043619,1001004006856228″ name=”Paper Towns” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

4 Comments on “Review: Paper Towns”

  1. Paper towns zijn steden die niet bestaan maar op de kaart zijn gezet om plagiaat te voorkomen. Dat zie ik er niet tussen staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *