Review: Een Weeffout in Onze Sterren

TFIOS coverAuteur: John Green
Pagina’s: 264
Genre: Young Adult, Contemporary
Publicatie: Lemniscaat, 2012
Rating:
5 Eikels

Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd – ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.

Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken. (beschrijving Goodreads.com)

goodreads button

De eerste keer dat ik in aanraking kwam met een boek van John Green was per toeval in de boekhandel in Utrecht. Ik zie het boek nog zo liggen: op een van de tafels, met een donkere kaft met de sterrenhemel. Een Weeffout in Onze Sterren was toen nog niet zo bekend als nu en ik nam het boek toen ook niet mee. Waarom niet? Geen idee eigenlijk. Eind juni 2013 las ik dan toch voor de eerste keer over Hazel en Augustus. Weer een hele tijd later schafte ik een exemplaar aan, de mooie blauwe hardcover, en herlas ik het boek meerdere malen. Bij iedere re-read vind ik het verhaal weer even mooi en raakt het me weer net zo erg als tijdens de eerste keer.

Een Weeffout in Onze Sterren is niet Green’s eerste boek, maar wel het meest succesvolle. En in mijn ogen het beste boek dat hij heeft geschreven. Met Hazel en Augustus heeft Green twee ontzettend toegankelijke en sterke personages geschreven. Beide personages zijn intelligent en hebben een heel eigen, fascinerende manier van denken en kijk op het leven. Dit maakt hen allebei tot heel interessante personages. Wat ik zo knap vind, is dat Green zowel Hazel als Augustus op z’n manier neergezet heeft, dat het heel makkelijk is om je in hen in te leven, ook al zullen we hopelijk nooit in een soortgelijke situatie terecht komen.

Green’s schrijfstijl is geweldig. Hij kan echt toveren met woorden en weet zo de meest fantastische beschrijvingen te creëren. Ook zijn de dialogen scherp, gevat en voelen ze heel realistisch aan. Green’s schrijfstijl lijkt makkelijk, maar is dat totaal niet. Het boek leest als een trein.

Green is niet bang voor de realiteit, hoe verschrikkelijk die soms ook kan zijn. Hij heeft een geweldig aangrijpend en meeslepend boek weten te schrijven vol humor, sarcasme en vooral ook hoop over een verschrikkelijke ziekte. Een Weeffout in Onze Sterren is daarmee oprecht een pareltje.

Vraag voor de John Green-week Giveaway:
2. Wat is het Engelse (inmiddels iconische) woord dat Hazel en Gus altijd tegen elkaar zeggen?
De derde letter in dit woord correspondeert met het cijfer (hoeveelste letter het is) in het alfabet. Tel dit getal op bij de rest van de nummers aan het eind van de week. Let op, het gaat hier om het Engelse woord!

Liefs,

Image and video hosting by TinyPic

[bol_product_links block_id=”bol_55b6578258499_selected-products” products=”9200000026145522,9200000026145467,9200000004735901″ name=”Een weeffout in onze sterren” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

3 Comments on “Review: Een Weeffout in Onze Sterren”

  1. Ik heb dit boek in 1 adem uitgelezen. Echt een prachtig boek. Dit was 1 van de eerste boeken die ik weer eens las voordat ik de film gezien had. Ben ook ontzettend blij dat ik dat gedaan heb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *