Review: Cinder (The Lunar Chronicles #1)

Shadow Study coverAuteur: Marissa Meyer
Pagina’s: 376
Genre: Young Adult, Sci-fi
Publicatie: Blossom Books, januari 2016
ISBN: 9789020678956
Rating:

In een futuristisch Nieuw-Beijing leven mensen en androïden door elkaar. Cinder, een getalenteerde monteur, is een cyborg en daardoor een tweederangsburger. Ze woont bij haar valse stiefmoeder, die haar beschuldigt van de ziekte van haar dochter. Maar Cinders stiefzusje is geen uitzondering: er woedt een dodelijke plaag in Nieuw-Beijing, die de bevolking verwoest.

Als prins Kai opeens in haar werkplaats staat, verandert Cinders hele leven. En het laatste wat ze had verwacht, is dat ze het middelpunt van een intergalactische strijd zou worden. Cinder zal moeten kiezen tussen plicht en vrijheid, loyaliteit en verraad – maar om de toekomst van haar wereld te beschermen, zal ze eerst de geheimen uit haar verleden moeten ontrafelen. (Beschrijving Bol.com)

goodreads button


Vanaf het moment dat de uitgeverij van Cinder, Blossom Books, aankondigde dat zij The Lunar Chronicles opnieuw zouden uitgegeven, vond ik dat wel een leuk nieuwtje. Ik was nog niet aan deze serie begonnen, maar hij leek me wel leuk. Maar vanaf het moment dat ik Harteloos (ook geschreven door Marissa Meyer) had uitgelezen, was ik RAZEND ENTHOUSIAST. Ik vond de schrijfstijl van Marissa Meyer zo fijn en daarom vond ik Harteloos echt goed, waardoor ik ervan uitging dat The Lunar Chronicles minstens zo goed zouden moeten zijn.

Het verhaal is geschreven in een wereld, gecreëerd door Marissa Meyer. Het is niet te vergelijken met onze wereld. Waar Cinder woont, in Nieuw-Beijing, lopen cyborgs rond, worden mensen geassisteerd door androïden en sterft de bevolking aan een dodelijk ziekte. Dat klinkt niet echt als de wereld die wij kennen, toch? Cinder is een cyborg: ze is deels mens en deels robot. Ze is zo geworden na een ernstig ongeluk, waarna een chirurg haar ‘gemaakt’ heeft en besloten heeft haar wettelijke voogd te worden. Na het ongeluk was er namelijk niks bekend over Cinder’s biologische ouders, en ze kan zich ook niks meer herinneren van de tijd voor het ongeluk. Helaas overlijdt de chirurg van Cinder en ze komt te wonen bij haar boze stiefmoeder en haar stiefzusjes. Echter voelt Cinder zich daar helemaal niet thuis: ze moet enkel de kost verdienen en bevelen van haar stiefmoeder opvolgen.

Dat komt je vast en zeker bekend voor! Zoals je misschien wel weet, is Cinder gebaseerd op het sprookje over Assepoester. Vooral aan het begin merkte ik dat veel aspecten van het verhaal van Assepoester zijn verstopt in het verhaal van Cinder. Denk hierbij aan de boze stiefmoeder, haar stiefzusjes, maar ook dat er een koninklijk bal plaats gaat vinden (waar Cinder uiteraard niet naartoe mag). Nu moet ik zeggen dat ik een groot fan ben van hertellingen van sprookjes, en ik vind dat deze hertelling heel goed is uitgepakt. Ja, sommige dingen waren te voorspellen. Zo weten we allemaal dat Cinder, die niet naar het bal mocht, daar toch terecht zal komen. MAAR. Marissa Meyer heeft zeker ook plottwists in het verhaal gestopt, die ik dan net weer niet aan zag komen. Ook al ken je het sprookje van Assepoester helemaal uit je hoofd, Cinder zal je doen blijven verassen!

De schrijfstijl van Marissa, zoals ik die gewend ben uit Harteloos, is anders in dit boek. In Harteloos werd er gelet op de hoffelijkheid van het verhaal; het werd geschreven als een sprookje. In Cinder daarentegen maakt Marissa Meyer gebruik van een moderne schrijfstijl, zoals we die kennen. Ik vond haar schrijfstijl hier nog prettiger! Zo legt ze tijdens de intro niet alles uit. Ze zegt bijvoorbeeld niet: ‘een cyborg is dit en dit’ of ‘een androïde is dit en dit’. Nee, je komt achter de betekenissen van de termen zodra je het verhaal inrolt. Aan het begin van het boek had ik liever gehad dat ze het wel allemaal letterlijk uitlegde, maar later was ik blij dat ze dat niet gedaan had. Ik vond het leuk om er ‘zelf’, met behulp van het verhaal, erachter te komen hoe de wereld van Cinder precies in elkaar steekt.

Ik kan niet zeggen dat Cinder mij heeft doen laten verassen, aangezien ik er al vanuit ging dat het ik het boek super tof zou vinden. En dat vind ik ook! Over een aantal dagen komt Scarlet uit, deel twee van deze serie, en ik kan echt niet wachten om die te lezen!

Liefs,

Related Posts

 • Film Review: Love, Simon

  Paper Towns cover

  Everyone deserves a great love story. But for seventeen-year old Simon Spier it’s a little more complicated: he’s yet to tell his family or friends he’s gay and he doesn’t actually know the identity of the anonymous classmate he’s fallen for online. Resolving both issues proves hilarious, terrifying and life-changing. Directed by Greg Berlanti (Riverdale, The Flash, Supergirl), screenplay by Elizabeth Berger & Isaac Aptaker (This is Us), and based on Becky Albertalli’s acclaimed novel, LOVE, SIMON is a funny and heartfelt coming-of-age story about the thrilling ride of finding yourself and falling in love. (Beschrijving: 20th Century Fox)

  Rating:

  Read More

 • Unboxing: Fairyloot – So Royal

  Sinds een paar maanden koop ik de Fairyloot boxen. Ik was voorheen kei fan van Celebrate Books (nog steeds) maar die kan ik helaas niet naar Londen versturen dus ben ik overgestapt naar Fairyloot. Disney en zeker Frozen is my jam, dus toen ik het thema zag en de illustratie die er bij hoorde was ik helemaal verkocht.

  Read More

 • Review: Peril (Peril #1)

  Peril coverAuteur: Joss Stirlineg Pagina’s: 301 Genre: YA, Fantasy, Post-apocaliptic Publicatie:  juli 2017 Rating: Seventeen-year-old Meri Marlowe may be the last of her kind. Able to see peril – a colour in the UV spectrum – she is hunted by mortal enemies who will settle for nothing less than the end of her race. After losing her American parents, she has been on the run for years and is now hiding out in a climate-changed London with her guardian, Theo. Kel Douglas is one of an ancient people whose skin is covered in beautiful peril-coloured patterns when they come of age. By day he is an ordinary student, the rest of the time he is bodyguard to the heir to the throne. That’s until he meets Meri. First book in a new series set in the near future. Perfect for fans of the Hunger Games or the Starcrossed Trilogy.

  goodreads button

  Read More

 • Blogtour Review: S.T.A.G.S.

  Auteur: M. A. Bennett Pagina’s: 304 Genre: YA, Contemporary, Thriller Publicatie:  Oktober 2017 ISBN: 9789030503477 Rating: Greer MacDonald studeert aan St. Aidan the Great School (S.T.A.G.S.), een privéschool waar tradities hoog in het vaandel staan. Greer is een buitenbeentje, totdat ze samen met twee andere scholieren wordt uitgenodigd voor een weekend weg met de Medievals: de elite-club van de school. Het weekend belooft er een te worden waarin bloedsport centraal staat. Wat Greer niet weet is dat er uitnodigingen zijn die je beter niet kunt accepteren. goodreads button

  Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kavana

Quisque consectetur convallis ex, quis tincidunt ligula placerat et.

Subscribe and follow

Popular Post

Subscribe To My Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit dolore magna

Popular Post