Review: Harteloos

HVMEW coverAuteur: Marissa Meyer
Pagina’s: 511
Genre: Young Adult, Fantasy
Publicatie: Blossom Books, november 2016
ISBN: 9789020678963
Rating:
5 sterren 

Lady Catherine Pinkerton heeft maar één toekomstdroom: samen met haar dienstmeisje de beste banketbakkerij van Wonderland openen. Haar ouders, de Markies en Markiezin van Rotsschildpadbaai, koppelen Cath echter liever aan de nogal domme, oncharismatische Hartenkoning –en niet zonder succes.

Als Catherine op een koninklijk bal kennismaakt met de nieuwe, mysterieuze hofnar van de koning, is haar bakkerij opeens niet meer het enige waar ze aan denkt. Voor het eerst in haar leven ervaart ze wat het is om verliefd te zijn. Cath is vastberaden haar eigen toekomst te bepalen, ook als ze daarmee het risico loopt de koning te beledigen en de toorn van haar ouders over zich af te roepen. (Beschrijving Goodreads)

goodreads button


Ik was niet direct laaiend enthousiast toen Harteloos werd aangekondigd. Ik heb als kind vaak de tekenfilm Alice in Wonderland gezien, maar daar houdt het ook op. De boeken heb ik namelijk nog nooit gelezen. Maar bij het lezen van de beschrijving moest ik een beetje aan de film Malificent denken, omdat daar ook het verhaal achter de slechterik wordt verteld. Ik vond die film helemaal geweldig, dus besloot ik Harteloos een kans te geven. En jongens, wat ben ik verliefd geworden op dit boek en deze wereld.

Ik had voorheen nog niks van Marissa Meyer gelezen, dus ik wist niet precies wat ik kon verwachten qua worldbuilding en dergelijke. Maar wat wist zij Wonderland goed in kaart te brengen! Toen ik ongeveer 100 bladzijdes in dit boek had gelezen (het moment waar ik verliefd werd op Wonderland), besloot ik meer informatie te zoeken over deze wereld. Dat maakte het lezen een flink stuk makkelijker en leuker, omdat veel personages uit de tekenfilmserie terugkomen in Harteloos. Ik wist namelijk niet meer precies wie er voorkwamen in de tekenfilm, omdat het al zo lang geleden is dat ik die gezien heb. Dus als jij in hetzelfde schuitje zit als ik, raad ik je aan om dat zeker ook te doen. Op deze manier kan je links leggen met personages uit het boek en personages uit de film, wat ik heel erg leuk vond.

Ik vond Cat een heel erg fijn personage om over te lezen. Ze heeft een passie voor bakken, dus lees dit boek niet met een hongerige maag! De lekkerste baksel komen naar voren. En aangezien Marissa Meyer de situaties zo goed heeft weten te schetsen, lijkt het net alsof de lekkere baksels van Cat recht voor je neus staan (serieus, ik kon ze bijna ruiken). In het begin van Harteloos wordt heel veel aandacht besteed aan worldbuilding. Voor de mensen die de wereld al kennen, kan ik me voorstellen dat dit nogal saai en langdradig kan overkomen. Maar ik vond het geweldig! Doordat ik als lezer veel van Cat te zien kreeg, wist ik ook een band met haar op te bouwen. Ik begon haar steeds leuker en leuker te vinden, totdat het einde nadert natuurlijk. We weten allemaal wat er met Cat gaat gebeuren: ze wordt uiteindelijk de Hartenkoningin.

Het einde van het boek vond ik daarom ook hartverscheurend, alhoewel we allemaal weten hoe het af gaat lopen; dat staat nog eens bevestigd op de achterflap. Maar toch leek het alsof ik daar niets van wilde weten, alsof ik toch hoopte op een goed einde. Want dat had ik de lieve Cat zo, zo erg gegund…

Harteloos heeft mij op alle mogelijke manieren onwijs weten te verassen. Ik heb genoten van het boek, en ook van de manier van schrijven van Marissa Meyer. Ze wist heel Wonderland een duidelijk beeld te geven. Dit heeft mij extra doen overhalen om Cinder, die binnenkort opnieuw wordt uitgegeven bij Blossom Books, zeker te lezen.

Liefs,

 

 

4 Comments on “Review: Harteloos”

    1. Leuk om te horen dat jij Harteloos ook zo leuk vond! Ik ben het helemaal met je eens wat Jest betreft 🙂
      – Daphne

  1. Oeh wow ik ben hier echt enorm benieuwd naar! Het klinkt echt als een heerlijk boek en ik begreep dat hij ook vrij dik was, dus dat is dubbel zo lang genieten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *