Review: Carry On

Carry On Auteur: Rainbow Rowell
Pagina’s: 517
Genre: Young Adult, Fantasy
Publicatie: Macmillan, oktober 2015
Rating:
4,5 Eikels

Simon Snow just wants to relax and savor his last year at the Watford School of Magicks, but no one will let him. His girlfriend broke up with him, his best friend is a pest, and his mentor keeps trying to hide him away in the mountains where maybe he’ll be safe. Simon can’t even enjoy the fact that his roommate and longtime nemesis is missing, because he can’t stop worrying about the evil git. Plus there are ghosts. And vampires. And actual evil things trying to shut Simon down. When you’re the most powerful magician the world has ever known, you never get to relax and savor anything.

Carry On is a ghost story, a love story, a mystery and a melodrama. It has just as much kissing and talking as you’d expect from a Rainbow Rowell story — but far, far more monsters. (Beschrijving Goodreads.com)

goodreads button

Ik ben een Rainbow Rowell fan. Dat steek ik niet onder stoelen of banken. Als ik een boek aanraad is het óf Ready Player One van Ernest Cline óf Eleanor & Park van Rainbow Rowell. Nadat ik Eleanor & Park had gelezen heb ik onmiddellijk al haar boeken op mijn to-read lijst gezet. In mijn recensie van Fangirl konden jullie al lezen dat ik dat boek niet fantastisch vond. Zeker de fanfiction over Simon Snow vond ik tegenvallen. Maar toen ik hoorde dat Rowell een boek, hét boek, van Simon Snow ging schrijven, kon ik die natuurlijk niet laten liggen. Ik was super benieuwd!

Voor de mensen die Fangirl nog nooit hebben gelezen: het boek draait on Cath, ze is een enorme fan van de boekenserie Simon Snow. Zo enorm dat ze urenlang fanfiction over hem schrijft. Hij heeft nu eindelijk zijn eigen boek gekregen in de vorm van Carry On.

Simon Snow is een groot magiër, hij wordt zelfs The Chosen One genoemd. Hij zou de persoon zijn die de kwaadaardige Humdrum, die alle magie laat verdwijnen, kan verslaan. Er is alleen een probleempje. Simon weet namelijk niet om te gaan met zijn magie. En dan is er ook nog Baz, zijn onuitstaanbare kamergenoot wiens familie het op de Mage gemunt heeft.

Simon Snow wordt vaak vergeleken met Harry Potter en dat vind ik niet zo gek. In Carry On krijg je ook zeker die magische feels maar in iets kleinere mate. Je merkt wel waar Rainbow haar inspiratie vandaan heeft. Zeker als het grote terrein van Watford (de magische school waar Simon en de andere personages op zitten) beschrijft. Een leuke toevoeging is de plattegrond aan het einde van het boek.

Het leuke aan dit verhaal is dat je meteen merkt dat het door Rainbow Rowell geschreven is. Haar unieke personages die ze heeft bedacht komen tot leven en je gaat je onmiddellijk aan hen hechten. En gebrek aan romantiek is er ook niet! Helaas vond ik de love story wel een erg snelle wending nemen. Ik had het liever iets trager opgebouwd zien worden en meer spanning tussen de twee gezien. Alhoewel het romantische stuk in het verhaal dus heel snel wordt verteld, zo ‘langdradig’ vond ik het worden toen Baz verdwenen was. Het leek alsof Simon alleen maar paranoïde over het terrein aan het struinen was, 5 hoofdstukken lang. Dit was ook het moment waarop ik het boek even liet voor wat het was. Deze pauze duurde echter niet lang; ik was namelijk wel erg benieuwd hoe het af zou lopen.

Het boek is opgesplitst in meerdere ‘boeken’ (ze worden ook Book One, Book Two etc. genoemd). Wat hier de toevoeging van was snap ik niet helemaal, maar goed. Ook lees je vanuit heel veel point of views. Er komen zelfs naarmate het verhaal vordert steeds meer bij! Zoals je misschien niet zou verwachten was dit totaal niet verwarrend. Rowell geeft haar personages namelijk zo’n eigen stem dat je altijd weet vanuit welk perspectief je leest.

Er wordt opgebouwd naar een hoogtepunt en dit hoogtepunt was wel erg snel voorbij. Ik weet nog niet zeker of ik dit een negatief punt vind of juist niet. Ik denk dat als het langer had geduurd het niet zo’n grote impact had gehad maar aan de andere kant ben je er zo doorheen.

Ik heb veel verschillende meningen over Carry On maar dat zijn vooral positieve. Ik heb met veel plezier gelezen over de wereld van Simon Snow en snap waarom Cath zo’n groot fan van hem is. Het was geen typisch Rainbow Rowell boek maar het was een zeer leuk uitstapje! En wat nog leuker is, is dat in april de Nederlandse vertaling van Uitgeverij van Goor uitkomt!

Heb jij Carry On al gelezen? Wat vond jij ervan?

Liefs,

Image and video hosting by TinyPic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *