54 minAuteur: Marieke Nijkamp
Pagina’s: 315
Genre: Young Adult, Contemporary
Publicatie: HarperCollins Young Adult, september 2016
ISBN: 9789402715408
Rating:
4 Eikels

10:00 De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.

10:02 De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.

10:03 De auladeuren gaan niet open.

10:05 Iemand begint te schieten.

Uiterst minutieus volgt 54 Minuten vier jongeren tijdens een schietpartij op een middelbare school. Verteld vanuit verschillende perspectieven kom je achter de motieven van de schutter en word je als het ware de terreurdaad ingezogen. (Beschrijving Bol.com)

goodreads button


Afgelopen week hebben wij van Booknuts deelgenomen met de blogtour rondom 54 minuten, door een interview af te nemen met Marieke Nijkamp. Ik, Daphne, las voorafgaand aan het interview het boek en ik vond hem erg goed. 54 minuten neemt je mee in een weergaloze gebeurtenis waarbij een zogenaamde shooting plaatsvindt op een middelbare school.

Dit boek is het eerste boek dat ik gelezen heb welke zich in zo’n kort tijdsbestek afspeelt, namelijk in maar (raad het of niet) 54 minuten. Binnen die 54 minuten maak je alles van de shooting mee. En als je denkt dat 54 minuten verwerkt in een verhaal van 315 pagina’s saai en langdradig is, heb je het mis. In ieder geval bij dit boek! Gebeurtenissen worden tot in de puntjes beschreven, zonder dat het oninteressant wordt. Integendeel, Marieke Nijkamp wist mij als lezer continu te boeien en mijn aandacht bij het verhaal te houden. Zelf vond ik het wel aardig lastig om in het verhaal te komen. Je wordt namelijk direct in het leven van vier tieners, Autumn, Sylv, Tomás en Claire, gegooid en dat zonder enige voorkennis. Na ongeveer een pagina of 50 kreeg ik in de gaten in wat voor (privé) situaties de tieners zich verkeren, waardoor ik het verhaal beter begon te begrijpen. Vanaf dat moment zat ik er echt 100% en kreeg je mij er niet meer uit.

Image and video hosting by TinyPic

Zoals ik al eerder zei, wordt het verhaal verteld vanuit vier verschillende perspectieven. Niet al deze personages bevinden zich op de exacte plek van de shooting (de aula), maar ook daarbuiten. Het fijne vond ik dat ieder een bepaalde relatie had met de shooter himself, wat het verhaal extra diepgang gaf. Hierdoor kreeg je meer achtergrondinformatie dan wanneer het verhaal vanuit één perspectief zou zijn geschreven. Daarbij vond ik dat, dankzij het schrijven vanuit verschillende perspectieven, de ingrijpende impact van het verhaal versterkt werd. Je krijgt immers niet alleen mee wat er op de plek van de shooting gebeurt, maar ook wat daarbuiten gebeurt. Serieus, als je 54 minuten leest lijkt het net alsof je er zelf bij zit. Alsof je zelf in de aula zit of alsof je zelf voor de tv zit om dit aangrijpende nieuws te volgen.

Een shooting is een ingrijpende gebeurtenis waarbij het leven van veel betrokkenen wordt ontnomen. In dit verhaal is dat ook het geval, en ergens ben ik blij dat Marieke Nijkamp ervoor gekozen heeft om het verhaal niet geheel een gelukkig einde te geven. Zoals ze zelf in het interview al aangaf, was een ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ totaal niet realistisch.

Ik vond 54 minuten een erg aangrijpend en sterk boek. Het boek laat je een kijkje nemen in een situatie zoals we die in Nederland totaal niet kennen, maar bijvoorbeeld in Amerika wel voorkomt. Dit boek leest weg alsof je er zelf bij bent geweest, met een rollercoaster van emoties tot gevolg.

Heb jij dit boek al gelezen?

Liefs,

Daphne

[bol_product_links block_id=”bol_57dc7253a99b3_selected-products” products=”9200000060020211,9200000064087851″ name=”54 min” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Related Posts

 • Film Review: Love, Simon

  Paper Towns cover

  Everyone deserves a great love story. But for seventeen-year old Simon Spier it’s a little more complicated: he’s yet to tell his family or friends he’s gay and he doesn’t actually know the identity of the anonymous classmate he’s fallen for online. Resolving both issues proves hilarious, terrifying and life-changing. Directed by Greg Berlanti (Riverdale, The Flash, Supergirl), screenplay by Elizabeth Berger & Isaac Aptaker (This is Us), and based on Becky Albertalli’s acclaimed novel, LOVE, SIMON is a funny and heartfelt coming-of-age story about the thrilling ride of finding yourself and falling in love. (Beschrijving: 20th Century Fox)

  Rating:

  Read More

 • Unboxing: Fairyloot – So Royal

  Sinds een paar maanden koop ik de Fairyloot boxen. Ik was voorheen kei fan van Celebrate Books (nog steeds) maar die kan ik helaas niet naar Londen versturen dus ben ik overgestapt naar Fairyloot. Disney en zeker Frozen is my jam, dus toen ik het thema zag en de illustratie die er bij hoorde was ik helemaal verkocht.

  Read More

 • Review: Peril (Peril #1)

  Peril coverAuteur: Joss Stirlineg Pagina’s: 301 Genre: YA, Fantasy, Post-apocaliptic Publicatie:  juli 2017 Rating: Seventeen-year-old Meri Marlowe may be the last of her kind. Able to see peril – a colour in the UV spectrum – she is hunted by mortal enemies who will settle for nothing less than the end of her race. After losing her American parents, she has been on the run for years and is now hiding out in a climate-changed London with her guardian, Theo. Kel Douglas is one of an ancient people whose skin is covered in beautiful peril-coloured patterns when they come of age. By day he is an ordinary student, the rest of the time he is bodyguard to the heir to the throne. That’s until he meets Meri. First book in a new series set in the near future. Perfect for fans of the Hunger Games or the Starcrossed Trilogy.

  goodreads button

  Read More

 • Blogtour Review: S.T.A.G.S.

  Auteur: M. A. Bennett Pagina’s: 304 Genre: YA, Contemporary, Thriller Publicatie:  Oktober 2017 ISBN: 9789030503477 Rating: Greer MacDonald studeert aan St. Aidan the Great School (S.T.A.G.S.), een privéschool waar tradities hoog in het vaandel staan. Greer is een buitenbeentje, totdat ze samen met twee andere scholieren wordt uitgenodigd voor een weekend weg met de Medievals: de elite-club van de school. Het weekend belooft er een te worden waarin bloedsport centraal staat. Wat Greer niet weet is dat er uitnodigingen zijn die je beter niet kunt accepteren. goodreads button

  Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kavana

Quisque consectetur convallis ex, quis tincidunt ligula placerat et.

Subscribe and follow

Popular Post

Subscribe To My Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit dolore magna

Popular Post