Review: 54 minuten

54 minAuteur: Marieke Nijkamp
Pagina’s: 315
Genre: Young Adult, Contemporary
Publicatie: HarperCollins Young Adult, september 2016
ISBN: 9789402715408
Rating:
4 Eikels

10:00 De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.

10:02 De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.

10:03 De auladeuren gaan niet open.

10:05 Iemand begint te schieten.

Uiterst minutieus volgt 54 Minuten vier jongeren tijdens een schietpartij op een middelbare school. Verteld vanuit verschillende perspectieven kom je achter de motieven van de schutter en word je als het ware de terreurdaad ingezogen. (Beschrijving Bol.com)

goodreads button


Afgelopen week hebben wij van Booknuts deelgenomen met de blogtour rondom 54 minuten, door een interview af te nemen met Marieke Nijkamp. Ik, Daphne, las voorafgaand aan het interview het boek en ik vond hem erg goed. 54 minuten neemt je mee in een weergaloze gebeurtenis waarbij een zogenaamde shooting plaatsvindt op een middelbare school.

Dit boek is het eerste boek dat ik gelezen heb welke zich in zo’n kort tijdsbestek afspeelt, namelijk in maar (raad het of niet) 54 minuten. Binnen die 54 minuten maak je alles van de shooting mee. En als je denkt dat 54 minuten verwerkt in een verhaal van 315 pagina’s saai en langdradig is, heb je het mis. In ieder geval bij dit boek! Gebeurtenissen worden tot in de puntjes beschreven, zonder dat het oninteressant wordt. Integendeel, Marieke Nijkamp wist mij als lezer continu te boeien en mijn aandacht bij het verhaal te houden. Zelf vond ik het wel aardig lastig om in het verhaal te komen. Je wordt namelijk direct in het leven van vier tieners, Autumn, Sylv, Tomás en Claire, gegooid en dat zonder enige voorkennis. Na ongeveer een pagina of 50 kreeg ik in de gaten in wat voor (privé) situaties de tieners zich verkeren, waardoor ik het verhaal beter begon te begrijpen. Vanaf dat moment zat ik er echt 100% en kreeg je mij er niet meer uit.

Image and video hosting by TinyPic

Zoals ik al eerder zei, wordt het verhaal verteld vanuit vier verschillende perspectieven. Niet al deze personages bevinden zich op de exacte plek van de shooting (de aula), maar ook daarbuiten. Het fijne vond ik dat ieder een bepaalde relatie had met de shooter himself, wat het verhaal extra diepgang gaf. Hierdoor kreeg je meer achtergrondinformatie dan wanneer het verhaal vanuit één perspectief zou zijn geschreven. Daarbij vond ik dat, dankzij het schrijven vanuit verschillende perspectieven, de ingrijpende impact van het verhaal versterkt werd. Je krijgt immers niet alleen mee wat er op de plek van de shooting gebeurt, maar ook wat daarbuiten gebeurt. Serieus, als je 54 minuten leest lijkt het net alsof je er zelf bij zit. Alsof je zelf in de aula zit of alsof je zelf voor de tv zit om dit aangrijpende nieuws te volgen.

Een shooting is een ingrijpende gebeurtenis waarbij het leven van veel betrokkenen wordt ontnomen. In dit verhaal is dat ook het geval, en ergens ben ik blij dat Marieke Nijkamp ervoor gekozen heeft om het verhaal niet geheel een gelukkig einde te geven. Zoals ze zelf in het interview al aangaf, was een ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ totaal niet realistisch.

Ik vond 54 minuten een erg aangrijpend en sterk boek. Het boek laat je een kijkje nemen in een situatie zoals we die in Nederland totaal niet kennen, maar bijvoorbeeld in Amerika wel voorkomt. Dit boek leest weg alsof je er zelf bij bent geweest, met een rollercoaster van emoties tot gevolg.

Heb jij dit boek al gelezen?

Liefs,

Daphne

[bol_product_links block_id=”bol_57dc7253a99b3_selected-products” products=”9200000060020211,9200000064087851″ name=”54 min” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One Comment on “Review: 54 minuten”

  1. Ik vond het ook een heel aangrijpend boek en ondanks dat het bij ons in Nederland doorgaans niet voorkomt, is het wel iets dat op de een of andere manier dicht bij je staat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *