Interview Marieke Nijkamp

Image and video hosting by TinyPic
Vandaag is de vierde dag van de blogtour rondom 54 minuten, een erg ingrijpend boek dat onlangs bij HarperCollins is verschenen. Vandaag een interview met Marieke Nijkamp, schrijfster van het boek. Erg bijzonder, want Marieke belandde met This is where it ends op de New York Times Bestseller-lijst!

Hoi Marieke! Wat leuk dat je dit interview met ons af wil nemen. Ik (Daphne) heb 54 minuten gelezen, en ik vond hem helemaal geweldig. Hoe ben je op het idee van het verhaal gekomen?
Ik was op bezoek bij een vriendin in Amerika toen we over de verschillen tussen Nederlandse en Amerikaanse scholen kwamen te praten. Een gele schoolbus versus op de fiets naar school, zeg maar. Maar ook verschillen als het gaat om geweld op scholen. Het fascineerde mij ontzettend dat voor veel Amerikaanse tieners schietpartijen zó normaal zijn en dat die dreiging echt onderdeel is geworden van hun schoolleven. Daar wilde ik wel graag een verhaal over vertellen.

Hoe reageerde Amerika op je boek, omdat daar veel shootings gebeuren?
Het is in Amerika erg goed ontvangen. Het blijft een akelig actueel onderwerp en ik merk dat veel lezers dat dan juist interessant vinden. Of het boek willen lezen om er op school of met vrienden over te praten.

Wat heb je allemaal aan vooronderzoek moeten verrichten om 54 minuten te schrijven?
Van alles. Ik heb documentaires gekeken, boeken gelezen (zowel fictie als non-fictie), onderzoeksrapporten doorgespit, met mensen gepraat, naar 911-telefoontjes geluisterd… Ik vond het ook belangrijk om dat zo zorgvuldig mogelijk te doen. Juist omdat het een onderwerp is dat zoveel mensen aan gaat en voor zoveel mensen werkelijkheid is.

Hoe lang heb je erover gedaan om het boek te schrijven?
Het schrijven zelf ging vrij vlot – een paar maanden. Maar met onderzoek, redactie met mijn agent en daarna redactie met mijn uitgever erbij was het denk ik zo’n anderhalf jaar dat ik echt aan het boek gewerkt heb.

Welke (lastige) beslissingen, met betrekking tot het verhaal, heb je moeten maken tijdens het schrijven van het boek? Wat was het moeilijkste om te schrijven?
Het lastigste is toch altijd personages dood laten gaan. Ik vond het ontzettend nodig voor het boek, want een ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ was absoluut niet realistisch geweest, maar ik ben me toch ook wel erg aan de personages gaan hechten. Dus ja, dan is het best heftig om afscheid van ze te nemen.

De vier hoofdpersonages van het boek, Autumn, Sylv, Tomás en Claire, hebben ieder een eigen stem in het verhaal. Met welk personage kan jij jezelf het beste identificeren?
Met alle vier wel een beetje, maar ik denk dat Sylv het dichtst bij mij ligt. Ik was, zeker op de middelbare school, toch wat rustiger, zat veel met mijn neus ik de boeken en ik denk het liefst wel drie keer na voordat ik wat zeg.

Wat vind je nog meer leuk om te doen naast schrijven en lezen?
Reizen! Ik vind het heerlijk om landen te ontdekken en mensen te ontmoeten en me onder te dompelen in andere talen en culturen.

Oke, nu we een aantal vragen hebben gehad leek het ons leuk voor iets anders. We geven je de keuze uit twee mogelijkheden, en je moet er een van de twee kiezen die jij het fijnst/leukst/lekkerst vindt. Here we go!
1. Binnen lezen tijdens een regenachtige dag of Buiten lezen in de zon?
Binnen lezen tijds een regenachtige dag. Veel gezelliger! (En ik hou niet zo van zon.)

2. Paperbacks of Hardcovers?

Hm. Om te lezen, paperbacks. Maar hardcovers staan mooier in de kast 😉

3. Papieren boek of E-readers?
Papieren boek, want het voelt en ruikt zoveel lekkerder.

4. Schrijven of Typen?
Als ik écht moet kiezen, schrijven. Maar het liefst allebei, op verschillende momenten in het proces.

5. Koffie of Thee?
…koffie. Wat een rotvraag zeg!

En tot slot: welke tip kan jij beginnende schrijvers meegeven?
Schrijf verhalen die je zelf graag zou willen lezen en blíjf schrijven. Niet alle verhalen die je schrijft zullen goed zijn – ik heb ook heel wat slechte verhalen geschreven. En niet alle boeken die je schrijft zullen uiteindelijk gepubliceerd worden – ik heb ook manuscripten in een la liggen die daar (terecht) verstoffen. Maar de enige manier om beter te worden is door te blijven schrijven. Eén woord. En dan het volgende. En dan het volgende. Totdat je de goede woorden vindt.

De winactie
Tijdens deze blogtour (die loopt van maandag 12 september t/m 16 september) kan je ook nog wat winnen! Je kan kans maken op 2 x 2 kaarten voor YALFoort (voor jou en een vriend/vriendin) en daarbij krijgen jullie beiden ook nog eens 54 minuten! Yup, je hoort het goed!

Wat moet je hiervoor doen? In iedere blogtour-posts van de deelnemende blogs zit een woord verstopt, die samen een zin vormen. Na de laatste blogpost, aanstaande vrijdag 16 september, kan je de zin mailen naar Nanouk.Meijer@harpercollins.nl o.v.v. ‘Winactie 54 minuten’. Het mailen van de zin kan tot zondagavond 18 september 23:59.

Afgelopen maandag kon je de blogpost (met de verstopte woorden) vinden op Stories by Bente vinden, afgelopen dinsdag op Reviews & Roses en gisteren op Pages of Simone.

Succes!

Liefs,

Booknuts team

2 Comments on “Interview Marieke Nijkamp”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *