Hoe de Premaster van Daphne is bevallen


Zoals jullie eerder in deze post hebben kunnen lezen, ben ik in september 2016 begonnen aan de Premaster Marketing Management. Dit traject heb ik een paar weken geleden met succes afgerond, jeej! In september begint mijn master, en tot die tijd ga ik aan het werk. Voor nu wil ik heel graag mijn bevindingen over de Premaster en het universiteitsleven met jullie delen, dus lees verder!

Werkwijze
Na 4,5 maand hard werken kon ik eindelijk opgelucht ademhalen: al mijn vakken had ik gehaald, dus ik had mijn Premaster in de pocket! In de eerste week van mijn Premaster moest ik heel erg wennen aan het niveau en de begeleiding die je krijgt op de universiteit (lees: geen begeleiding). Je moet hier zelf verantwoordelijk zijn of je wel of niet je huiswerk bijhoudt, net als het vormen van groepen voor groepsopdrachten. Hou je je huiswerk niet bij? Prima, niemand (behalve jijzelf uiteindelijk) die daar wakker van ligt. Is het je niet gelukt een groepje te vormen? Pech, dan kan je niet aan de groepsopdrachten deelnemen.

Ik moet zeggen dat ik op het HBO nogal laks was met het bijhouden van huiswerk. Een aantal dagen goed leren voor een tentamen, en ik haalde het. Op de universiteit werkt dat niet. Herhaling: dat. werkt. niet. Gelukkig is dat wel door de leraren goed erin gestampt, zodat ik op de uni wel altijd netjes mijn huiswerk bijhield. Ik had mezelf voorgenomen een hele andere werkhouding aan te nemen, en dat is gelukt!

Examens
Half oktober had ik al mijn eerste eindexamen om een vak te halen. Even voor de duidelijkheid: de Premaster bestaat uit vijf vakken die je uiteraard allemaal dient te halen. Voor elk vak krijg je twee kansen: de reguliere kans en de herkansing. Haal je, al is het maar voor één vak, ook de herkansing niet (en daarbij het vak niet)? Dan mag je de eerstkomende drie jaar niet beginnen met een Premaster aan Tilburg University.

Half oktober had ik dus mijn eerste examen voor het vak Service Marketing. Ik had een hele planning gemaakt om me goed voor te bereiden. Maar dan gebeurt het onwerkelijke: een week voor dat examen moest ik met spoed geopereerd worden aan een infectie op mijn stuitje. Resultaat: dagen na de operatie alleen maar op bed kunnen liggen en niks kunnen doen. Huilen! Hierdoor heb ik me uiteindelijk totaal niet goed voor kunnen bereiden, waardoor ik mijn eerste examen al niet haalde. Maar, ik wist dat als ik niet geopereerd zou hoeven te worden, ik het tentamen zeker zou kunnen halen. De motivatie was er dus nog zeker! Begin december vond de examenweek plaats, waarin de eindtoetsen van de rest van de vakken werden afgenomen. Die had ik allemaal in één keer gehaald!

De herkansing van Service Marketing zou pas half januari plaatsvinden, dus ik had meer dan genoeg tijd om me voor te bereiden. Dat betekende wel: leren in de tijd dat de feestdagen plaatsvonden. Maar voor mijn gevoel zat er ook heel veel druk achter. Want als ik die herkansing niet zou halen, zou ik voor drie jaar lang niet meer welkom zijn op Tilburg University en dat was het dag, dag, (Pre)master! Nee, ik moest en zou de herkansing halen. En ja hoor, even later na de herkansing kreeg ik de uitslag, waarna ik het vak én daarbij de Premaster gehaald had!

Doorstuderen
Desondanks het harde zwoegen en boegen, heb ik geen moment spijt gehad van de Premaster. Natuurlijk vroeg ik me tijdens zware en drukke periodes wel af waar ik aan begonnen was, maar dat was maar voor even. Eerlijk gezegd had ik van te voren niet gedacht dat ik dit aan zou kunnen. Ik wist vooraf totaal niet wat ik kon verwachten. Ik startte met de gedachte in mijn achterhoofd: als ik het haal zou ik het natuurlijk super vinden, maar als ik het niet haal terwijl ik er alles aan gedaan heb om het wel te halen, vind ik dat ook goed.

Achteraf gezien heb ik ook veel moeten doen om het te halen. Ik zag mijn vriend en mijn vriendinnen veel minder, ik moest feestjes afzeggen en ik was dagenlang achter elkaar aan het leren. Maar het was het allemaal waard! Dus twijfel jij nog of je na je HBO wil doorstuderen? Probeer het dan zeker! Ik had ook niet gedacht dat ik het zou kunnen, maar het is me toch gelukt.

Op naar de master! (En naar de masterscriptie. Huil.)

Liefs,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *