Review: Wonder

wonderAuteur: R.J. Palacio
Pagina’s: 352
Genre: Young Adult
Publicatie: Querido, juli 2013
Rating:
4,5 Eikels

‘Ik heet August, en ik ga niet beschrijven hoe ik eruit zie. Wat je ook denkt, ik weet bijna zeker dat het erger is.’

Auggie Pullman is geboren met een gezichtsafwijking, en ook na veel operaties ziet hij er nog heel ongewoon uit. Hij doet zijn best niet op te vallen, maar mensen schrikken als ze hem zien, en ze staren of kijken weg. Als hij tien is gaat hij voor het eerst naar een gewone school. Auggie is bang hij dat hij niet geaccepteerd zal worden, en hij krijgt gelijk. Zijn klasgenoten negeren hem en sommigen beginnen hem te pesten. Maar er is één meisje dat zich niet door Auggies uiterlijk laat afschrikken… (Beschrijving achterflap)

goodreads button

Wonder is een boek dat al een tijdje uit is, maar welke ik tot vorige week nog niet gelezen had. Ik heb dit boek zo vaak voorbij zien komen, bijvoorbeeld in lijstjes van favoriete boeken van onze mede-bloggers. Om die reden moest en zou ik het boek lezen! De cover van het boek vind ik erg bijzonder. De blauwe kleur van het boek vind ik erg goed bij de hoofdpersoon, Auggie, aansluiten. Als Auggie een kleur zou zijn, dan zou dat die kleur blauw zijn! Opvallend, maar toch ook weer zacht.

Tijdens het lezen van dit boek heb ik volgens mij alle emoties gevoeld die een mens kan voelen. Oke, dat is misschien een beetje overdreven. Maar toch. Ik voelde me tijdens het lezen kwaad, machteloos, bang, blij en opgelucht met een hele lading liefde. Kwaad op de pestkoppen. Machteloos om het feit dat je nevernooit iets aan de pestkoppen kan doen, ze zitten er altijd tussen. Dit boek was dus werkelijk waar een rollercoaster aan emoties!

Fijn aan dit boek is dat het boek is opgebouwd uit delen, het bestaat uit acht delen. Elk deel wordt geschreven uit het perspectief van iemand anders. Zo heb je natuurlijk het perspectief van Auggie, maar ook dat van Jack (zijn nieuwe vriend), de zus van Auggie en Summer (zijn nieuwe vriendin). Meestal zie ik de extra toegevoegde waarde niet in bij het wisselen van perspectieven, maar in Wonder kon het gewoon niet anders. Je moet namelijk niet vergeten dat Auggie ook maar een jongen van tien jaar oud is. Hij snapt de wereld nog niet goed, en soms snapt hij niet waarom anderen dit of dat doen. Waarom dit wordt gedaan, wordt uitgelegd in de hoofdstukken waarin er een ander perspectief aan bod komt. Zo zat je na het lezen van dit boek niet nog met honderdduizend vragen in je hoofd. Nee, alles was volkomen helder.

En jeetje, het boek leest echt als een trein! De hoofdstukken binnen de verschillende delen van het boek zijn kort. Heel erg kort. Volgens mij telde het langste hoofdstuk in dit boek vijf pagina’s, maar de meeste tellen er twee of drie. Hierdoor vlieg je door het boek heen. Natuurlijk wil je door het verhaal zelf al het boek niet wegleggen! Maar wanneer ik het boek in bed aan het lezen was dacht ik telkens wanneer ik het boek weg wilde leggen: ach, dat ene hoofdstuk kan ik ook nog wel erbij lezen. En zo gaat dat dus door en door en door. Totdat je hem uit hebt.

Wonder is echt een parel van een boek, die ik werkelijk aan iedereen aan kan raden. Jong of oud, het maakt niet uit. Dit boek laat je stil staan bij de normale dingen in het leven. Dat je blij mag zijn met wat je hebt, en je van elk moment moet genieten.

Heb jij dit bijzondere boek al gelezen?

Liefs,

Daphne

[bol_product_links block_id=”bol_56ab3c4d63366_selected-products” products=”9200000010047182,9200000011049413″ name=”Wonder” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 Comments on “Review: Wonder”

  1. Het is alweer behoorlijk lang geleden dat ik dit boek las, maar ik ben het helemaal eens met je lovende recensie. Het verhaal is echt wondermooi <3 en er kwamen zoveel emoties voorbij!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *