Review: Uglies (Uglies #1)

Uglies coverAuteur: Scott Westerfeld
Pagina’s: 406
Genre: Young Adult, Science Fiction, Dystopian
Publicatie: Simon Pulse, Mei 2011
Rating:
4,0 Eikels

Tally is about to turn sixteen, and she can’t wait. Not for her license — for turning pretty. In Tally’s world, your sixteenth birthday brings an operation that turns you from a repellent ugly into a stunningly attractive pretty and catapults you into a high-tech paradise where your only job is to have a really great time. In just a few weeks Tally will be there.

But Tally’s new friend Shay isn’t sure she wants to be pretty. She’d rather risk life on the outside. When Shay runs away, Tally learns about a whole new side of the pretty world — and it isn’t very pretty. The authorities offer Tally the worst choice she can imagine: find her friend and turn her in, or never turn pretty at all. The choice Tally makes changes her world forever. (Beschrijving bol.com)

goodreads button

Waarschuwing: bevat een paar lichte spoilers.

De reden waardoor mijn aandacht in eerste instantie op dit boek viel was de cover. Ik weet dat ik gek ben op mooie covers, maar deze is niet alleen mooi, ik vind deze cover ook heel opvallend. De afbeelding op de voorkant geeft in één klap weer waar dit verhaal om draait: de plastische chirurgie die je op 16-jarige leeftijd veranderd in een “Pretty”, en dan hoor je er ineens bij! Tegelijkertijd vind ik het ook een beetje creepy. Zo’n laken wat over je hoofd gehouden wordt moet ergens ook een beetje verstikkend aanvoelen, toch? Ja, dat doet het. En daar komt de hoofdpersoon, Tally, uiteindelijk ook achter.

In de stad waar Tally Youngblood woont is iedereen lelijk. Elke bewoner ondergaat op zijn/haar zestiende verjaardag een operatie waarin ze worden veranderd in een Pretty. Je wordt geboren als een Litlie, en dat ben je tot je twaalfde. Vanaf je twaalfde tot je zestiende wordt je beschouwd als een Ugly. En vanaf je zestiende verjaardag ben je een Pretty en mag je alleen maar lol gaan maken. Tally kan niet wachten tot ze eindelijk zestien is. Haar beste vriend Peris is drie maanden eerder jarig en is dus al vertrokken van Uglyville naar New Pretty Town. In haar drie eenzame maanden als één van de oudste Uglies raakt Tally bevriend met Shay. Ze lijken in het eerste opzicht nieuwe beste maatjes, maar al snel wordt duidelijk dat Shay er helemaal niet op zit te wachten om Pretty te worden. Zij vindt dat alle Pretties op elkaar lijken en maar een beetje dom bezig zijn. Tally snapt dit niet. Er is volgens haar toch niks beters dan mooi zijn en de hele dag plezier hebben?

Ik vond dit een heel interessant concept en begon dus ook met veel enthousiasme aan dit boek. Ik was erg gefascineerd door de wereld die Scott Westerfeld heeft neergezet. Hoewel er een duidelijke “duistere” geschiedenis was waaruit deze dystopische wereld is ontstaan, vond ik het verhaal wel enigszins “bubbly” aanvoelen. Ergens denk ik dat dat met opzet is gedaan, aangezien het hele idee van Ugly/Pretty ook vrij oppervlakkig is (voor de gewone burgers, die ook niet weten wat er nog meer achter zit). Ondanks het bubbly gevoel zaten er ook wel wat serieuze stukken in die het geheel erg spannend maakten. Al denk ik wel dat er elementen in het verhaal waren waar de schrijver veel meer mee had kunnen doen, en ik vind het wel jammer dat hij dat niet gedaan heeft.

Zou ik Uglies vergelijken met The Hunger Games of Divergent? Nee, zeker niet. Ondanks dat het ook een dystopie is, vind ik het een heel ander soort verhaal. Wat ik leuk vond aan dit verhaal is dat de hoofdpersoon niet een typische buitenstaander is. Zelf wil ze heel graag bij de Pretties horen, net als al haar vrienden. Het is haar vriendin Shay die tegen de stroming in wil gaan en Tally een andere kant van het verhaal vertelt. Daardoor krijg je een hele andere innerlijke strijd dan bij bijvoorbeeld Katniss uit The Hunger Games. Katniss weet dat de maatschappij om haar heen niet klopt en is maar wat bereid om deze de rug toe te keren. Tally wil er juist alleen maar bij horen en wil er absoluut niet weg.

Uglies is een verhaal waarbij er nog meer uit gehaald had kunnen worden, maar ondanks dat is het zeker geen slecht verhaal! Ik heb het met veel plezier gelezen en ik raad het ook zeker aan aan mijn mede boekenliefhebbers!

Liefs,

Monica

[bol_product_links block_id=”bol_55588626e6760_selected-products” products=”9200000002201864,1001004010620213,9200000034022390,1001004010972965″ name=”Uglies” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *