Review: The Giver (The Giver #1)

The Giver coverAuteur: Lois Lowry
Pagina’s: 224
Genre: Young Adult, Dystopian
Publicatie Harper Collins, april 1993
Rating:
4 Eikels

It is the future. There is no war, no hunger, no pain. No one in the community wants for anything. Everything needed is provided. And at twelve years old, each member of the community has their profession carefully chosen for them by the Committee of Elders.

Twelve-year old Jonas has never thought there was anything wrong with his world. But from the moment he is selected as the Receiver of Memory, Jonas discovers that their community is not as perfect as it seems.

It is only with the help of the Giver, that Jonas can find what has been lost. And it is only through his personal courage that Jonas finds the strength to do what is right… (Beschrijving achterkant)

goodreads button

Voor de review van vandaag heb ik een oudje uit de kast getrokken waarvan ik het idee heb dat, ondanks dat deze in het buitenland soms gezien wordt als een “classic”, deze in Nederland nog helemaal niet zo bekend is. Correct me if I’m wrong, though. Dit boek stond al een hele tijd op het lijstje van ‘boeken die ooit in mijn leven nog wil lezen’ en na hem recentelijk dan eindelijk gelezen te hebben, wil ik jullie er graag over vertellen.

The Giver doet in eerste instantie een beetje aan als een kinderboek. Het gaat over de twaalfjarige Jonas die in een “perfecte” samenleving woont. Tijdens een jaarlijkse ceremonie wordt hij, zodra hij twaalf wordt, uitgekozen als The Receiver of Memory, een belangrijke taak. Tot die tijd gelooft Jonas heilig in de samenleving waarin hij woont. Er is namelijk sprake van totale vrede en niemand is ongelukkig. Zodra Jonas kennis maakt met zijn voorganger, de huidige Receiver of Memory, verandert dat.

Op dat moment komt hij er namelijk achter dat de mensen in de samenleving eigenlijk niks meer weten van de tijd voordat deze samenleving was zoals hij is, en daarmee ook geen herinneringen meer hebben van niet alleen alle verschrikkelijke dingen maar ook alle geweldige dingen die de mensheid ooit mee heeft gemaakt. Op dat moment realiseert Jonas zich eigenlijk in wat voor een oppervlakkige en gecontroleerde wereld hij eigenlijk leeft. Naast de huidige Receiver of Memory is hij ook de enige die dit weet en dat is absoluut niet makkelijk voor hem.

Hoewel de schrijfstijl van dit boek soms wat kinderachtig lijkt, merk je toch wel dat – zodra je erover na gaat denken – er veel meer in zit dan alleen een leuk verhaaltje voor jongeren. Er wordt veel gespeeld met het aspect ’emotie’, en dan met name de emoties ‘verdriet’ en ‘pijn’, en wat voor rol deze eigenlijk in je leven spelen. De schrijfstijl mag dus soms kinderachtig zijn, het verhaal zelf is dat eigenlijk helemaal niet. Ik denk ook niet dat dit daarom echt een kinderboek is, maar meer iets voor tieners en jong volwassenen. Het gevoel wat ik bij dit boek kreeg deed me denken aan het gevoel wat je hebt als je je realiseert dat je geen kind meer bent en de wereld lang niet altijd zo’n fijne en veilige plek blijkt te zijn als je vroeger altijd hebt gedacht. Het is een pijnlijke confrontatie met de wereld zoals hij daadwerkelijk is, maar wel een waar je uiteindelijk wel beter van wordt.

The Giver is een boek waar veel meer in zit dan dat je op het eerste oog zou verwachten, maar juist alle verschillende elementen en thema’s die je blijft ontdekken door het boek heen maken het interessant. Daarnaast leest het ook nog lekker weg. Ik snap goed waarom dit volgens velen als een “classic” wordt gezien en ik sluit me wel bij die mening aan. Het is wel een boek wat je ooit in je leven eens gelezen moet hebben.

Heb jij The Giver al gelezen?

Liefs,

Monica

[bol_product_links block_id=”bol_571efa6606a24_selected-products” products=”9200000024989664,9200000023240201,9200000026644142,1001004005881742″ name=”The Giver” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *