Review: The Finisher – Vechten voor de waarheid (Vega Jane #1)

Finisher coverAuteur: David Baldacci
Pagina’s: 216
Genre: Young Adult, Fantasy
Publicatie: Leopold, maart 2015
Rating:
2,5 Eikels

Wat zou jij doen als je ontdekte dat alles waar je ooit in geloofde niet waar was? Wat als alles mogelijk was, zelfs het onmogelijke?
Vega Jane woont in een armoedig dorp, omringd door een moeras. Wie het moeras ingaat, kan dat niet navertellen. Maar dan verdwijnt een goede vriend in het moeras. Hij heeft een kaart voor Vega achtergelaten van een andere wereld, een wereld vol onbekende wezens. Een wereld waarin Vega misschien een ander leven wacht, een beter leven dan dat van een Finisher in de Fabriek. Met gevaar voor eigen leven gaat Vega op zoek naar de waarheid – over de wereld waarin ze leeft, haar familie en over zichzelf. (beschrijving bol.com)

goodreads button

Toen The Finisher – Vechten voor de waarheid uitkwam waren de verwachtingen hooggespannen. Het klonk als een goed boek en David Baldacci is natuurlijk niet de eerste de beste. Nadat de eerste toch wat negatieve recensies binnenkwamen, werd ik echter al wat voorzichtiger met mijn verwachtingen. Zou het boek dan toch niet zo goed zijn? Toen ik werd uitgekozen voor de Hebban YA leesclub met dit boek, kon ik het dan eindelijk voor mezelf gaan uitvinden.

En helaas heeft dit boek me niet overdonderd. Sterker nog, ik had er behoorlijk wat issues mee en ik vind dat zó jammer! Ik wil dit boek zo graag leuk vinden, maar The Finisher maakt het me heel erg moeilijk. Ik vind het zonde dat uitgeverij Leopold ervoor heeft gekozen om The Finisher in twee delen uit te geven. Ja, hierdoor is het boek niet zo’n dikke pil. Maar hierdoor voelde dit boek voor mij aan als een inleidend boek, waar nog niet veel gebeurt en de hoofdpersoon Vega Jane ook nog niet echt gaat ‘vechten voor de waarheid’. Ik denk dat The Finisher echt het tweede deel nodig heeft om het een goed boek te laten zijn. Tenminste, dat hoop ik.

Waar ik me al vanaf het begin een beetje aan kon ergeren zijn de namen en begrippen die Baldacci verzonnen heeft. Velen (Of allemaal? Dat weet ik eigenlijk niet) zijn Latijns, maar waarom? Is de samenleving daarop gebaseerd? Ik vond Bitterbos niet bijzonder Romeins klinken namelijk. Op zich vind ik verzonnen begrippen geen probleem, maar de meesten leken niet echt een bepaald doel te hebben en de begrippen worden vaak ook niet uitgelegd. Weet jij wat voor dier een schnork, adar, amaroc of een frek is? Nee? Ik ook niet. En wat wordt bedoeld met de uitroep (Is het wel een uitroep?) ‘har’, dat meerdere malen gebruikt wordt? Geen idee. Frustraties alom.

Gedurende het boek komen er bovendien heel wat vage, warrige gebeurtenissen voorbij waarvan onduidelijk blijft of het waarheid of fantasie is. Aan de ene kant vond ik het boek binnen de setting vrij realistisch, maar deze gebeurtenissen haalden dat beeld compleet overhoop. En verrassing: ook deze vreemde gebeurtenissen worden niet uitgelegd. Is het een droom? Is het magie? Een illusie misschien? Ik zou het niet weten. Ik weet wel dat deze gebeurtenissen bijdroegen aan mijn irritatie en dat ik bovendien met iedere warrige gebeurtenis steeds minder van het verhaal begreep.

Maar gelukkig vond ik niet alles aan dit boek frustrerend. Tegen het einde klaarde de mist die het voor mij zo moeilijk maakte dit boek te begrijpen en leuk te vinden, iets op. De laatste gebeurtenissen begreep ik ineens weer wel en de cliffhanger op het einde maakte me toch wel nieuwsgierig naar deel b. Ik hoop dan ook dat het tweede deel van The Finisher wel voldoet aan de verwachtingen die ik had op het gebied van spanning, actie, avontuur en ‘vechten voor de waarheid’.

Liefs,

Related Posts

 • Film Review: Love, Simon

  Paper Towns cover

  Everyone deserves a great love story. But for seventeen-year old Simon Spier it’s a little more complicated: he’s yet to tell his family or friends he’s gay and he doesn’t actually know the identity of the anonymous classmate he’s fallen for online. Resolving both issues proves hilarious, terrifying and life-changing. Directed by Greg Berlanti (Riverdale, The Flash, Supergirl), screenplay by Elizabeth Berger & Isaac Aptaker (This is Us), and based on Becky Albertalli’s acclaimed novel, LOVE, SIMON is a funny and heartfelt coming-of-age story about the thrilling ride of finding yourself and falling in love. (Beschrijving: 20th Century Fox)

  Rating:

  Read More

 • Unboxing: Fairyloot – So Royal

  Sinds een paar maanden koop ik de Fairyloot boxen. Ik was voorheen kei fan van Celebrate Books (nog steeds) maar die kan ik helaas niet naar Londen versturen dus ben ik overgestapt naar Fairyloot. Disney en zeker Frozen is my jam, dus toen ik het thema zag en de illustratie die er bij hoorde was ik helemaal verkocht.

  Read More

 • Review: Peril (Peril #1)

  Peril coverAuteur: Joss Stirlineg Pagina’s: 301 Genre: YA, Fantasy, Post-apocaliptic Publicatie:  juli 2017 Rating: Seventeen-year-old Meri Marlowe may be the last of her kind. Able to see peril – a colour in the UV spectrum – she is hunted by mortal enemies who will settle for nothing less than the end of her race. After losing her American parents, she has been on the run for years and is now hiding out in a climate-changed London with her guardian, Theo. Kel Douglas is one of an ancient people whose skin is covered in beautiful peril-coloured patterns when they come of age. By day he is an ordinary student, the rest of the time he is bodyguard to the heir to the throne. That’s until he meets Meri. First book in a new series set in the near future. Perfect for fans of the Hunger Games or the Starcrossed Trilogy.

  goodreads button

  Read More

 • Blogtour Review: S.T.A.G.S.

  Auteur: M. A. Bennett Pagina’s: 304 Genre: YA, Contemporary, Thriller Publicatie:  Oktober 2017 ISBN: 9789030503477 Rating: Greer MacDonald studeert aan St. Aidan the Great School (S.T.A.G.S.), een privéschool waar tradities hoog in het vaandel staan. Greer is een buitenbeentje, totdat ze samen met twee andere scholieren wordt uitgenodigd voor een weekend weg met de Medievals: de elite-club van de school. Het weekend belooft er een te worden waarin bloedsport centraal staat. Wat Greer niet weet is dat er uitnodigingen zijn die je beter niet kunt accepteren. goodreads button

  Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kavana

Quisque consectetur convallis ex, quis tincidunt ligula placerat et.

Subscribe and follow

Popular Post

Subscribe To My Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit dolore magna

Popular Post