Review: Starters (Starters #1)

Starters coverAuteur: Lissa Price
Pagina’s: 350
Genre: Young Adult, Dystopia.
Publicatie: Van Holkema en Warendorf, april 2013.
Rating:
4,5 Eikels

Callie staat voor een onmogelijke keuze: haar ouders zijn dood. Haar broertje is ernstig ziek. En er is niemand die ze kan vertrouwen. Haar enige uitweg is de bodybank: een gewetenloze organisatie die ze verafschuwt. Ten einde raad gaat Callie met hen in zee. Ze moet een levensgevaarlijke opdracht volbrengen. Opgeven is geen optie. (Beschrijving achterkant)

goodreads button

Soms zijn er van die boeken waar je over hoort en denkt: “Ja, dit is er een voor mij. Dit boek móet ik gewoon lezen.” Dat had ik dus met Starters. Ik zat er eigenlijk al een tijdje op te azen, en toen ik het eenmaal in mijn bezit had ben ik er ook meteen in begonnen. Nu is dit al een hele tijd geleden, maar een paar weken terug heb ik het boek weer eens opgepakt en heb ik hem opnieuw gelezen.

Zodra je in dit boek begint is het niet eerst even rustig inkomen en wordt er niet stap voor stap uitgelegd wat alles is. Nee, we hit the ground running. Oftewel: Je wordt als lezer meteen in Callie’s wereld neergezet en je komt er gaandeweg achter hoe deze in elkaar zit. Persoonlijk vind ik dat heerlijk: het brengt vaart in het verhaal, en het maakt je nieuwsgierig naar hoe alles in het elkaar zit en wat er hierna gaat gebeuren.

Je krijgt niet alle precieze details te weten van hoe de wereld in elkaar zit. Je leert enkel de dingen die je moet weten en dat is ook genoeg. Er is geen overbodige informatie: alles wat verteld wordt heeft op een of andere manier wel een functie in het verhaal, ook al lijkt het in eerste instantie niet zo belangrijk. Hoe verder je richting het einde gaat, hoe meer alle puzzelstukjes op hun plek vallen. Toch weet Price het zo te draaien dat je aan het einde met allerlei vragen over blijft. Het einde had ik ergens wel aan zien komen, maar toch was ik er door verrast.

Hoewel ik dit een heel leuk boek vond, zou ik ook graag nog de Engelse versie eens willen lezen. Er zaten namelijk een aantal termen in waarvan ik me afvraag of er geen betere manier was geweest om deze te vertalen. Zo is “spore wars” bijvoorbeeld vertaald naar “oorlogen van de sporen”. Had dat geen “sporenoorlogen” kunnen zijn of iets dergelijks? In mijn hoofd klinkt dat namelijk wat soepeler.

Starters is zo’n boek waarvan ik me eigenlijk afvraag waarom niet meer mensen dit gelezen hebben. Ben je op zoek naar een verfrissend en pakkend dystopisch verhaal? Dan is Starters echt iets voor jou!

Liefs,

Monica

[bol_product_links block_id=”bol_56be3b52dd5af_selected-products” products=”9200000002229790,9200000045871641,9200000007786342,1001004011843596″ name=”Starters” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 Comments on “Review: Starters (Starters #1)”

  1. Ik vind sporenoorlog ook beter klinken! 😀 hihi. Kan best irritant zijn als boeken niet optimaal vertaald lijken te zijn. Gelukkig herschrijven ze niet het hele verhaal en blijft er toch nog genoeg van het boek over om het leuk te vinden 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *