Review: Snow Like Ashes (Snow Like Ashes #1)

De afstand tussen jou en mij coverAuteur: Sara Raasch
Pagina’s: 416
Genre: Young Adult Contemporary
Publicatie: Balzer + Bray, september 2015
ISBN: 9780062286932
Rating:
4 Eikels
A heartbroken girl. A fierce warrior. A hero in the making.

Sixteen years ago the Kingdom of Winter was conquered and its citizens enslaved, leaving them without magic or a monarch. Now, the Winterians’ only hope for freedom is the eight survivors who managed to escape, and who have been waiting for the opportunity to steal back Winter’s magic and rebuild the kingdom ever since.

Orphaned as an infant during Winter’s defeat, Meira has lived her whole life as a refugee, raised by the Winterians’ general, Sir. Training to be a warrior—and desperately in love with her best friend, and future king, Mather — she would do anything to help her kingdom rise to power again.

So when scouts discover the location of the ancient locket that can restore Winter’s magic, Meira decides to go after it herself. Finally, she’s scaling towers, fighting enemy soldiers, and serving her kingdom just as she’s always dreamed she would. But the mission doesn’t go as planned, and Meira soon finds herself thrust into a world of evil magic and dangerous politics – and ultimately comes to realize that her destiny is not, never has been, her own.(Beschrijving goodreads)

goodreads button

Ik had al wat goede dingen over dit boek gehoord en toen hij was afgeprijsd bij bookdepository heb ik hem gelijk gekocht. Hij ligt dus al een tijdje in mijn kast want tot de tweede helft van vorige maand had ik een beetje een leesdipje. Te druk met werk denk ik. Maar toen ik eenmaal er weer inzat was dit een van de eerste boeken die ik oppakte.

En wat ben ik daar blij mee, want boek is precies iets voor mij. Het past een beetje tussen de Throne of Glass, A Court of Thorns and Roses en The Queen of the Tearling. Waar je het gevoel krijgt alsof je in de middeleeuwen bent, op een queeste met kings en queens. Mijn moeder zei altijd al dat ik in de verkeerde eeuw was geboren. Maar anders dan de verhalen van de hier voor genoemde boeken zit er een twist in dit verhaal. Een die je wel voelt aankomen door het boek heen, veel door acties van andere personages, maar als het er dan eindelijk uitkomt voelt het als een breath of fresh air. Op de een of andere manier kon ik beter adem halen nadat het hoge woord eruit was. Zo erg zat ik in het verhaal.

Niet alleen qua feel maar ook qua schrijfstijl past hij tussen deze boeken. Tijdens de vorige Leesbeesten leesclub heb ik gemerkt dat sommige het toch wel moeilijk vonden om door The Queen of the Tearling heen te komen. Wat ik wel kan begrijpen aangezien het een stapje in de richting van High Fantasy doet in plaats van echt YA te zijn. In dat opzicht vind ik Snow Like Ashes toch meer in de richting gaan van Throne of Glass. Je leest vanuit het oogpunt van Meira en dat voelt erg aangenaam. Zij is je gids als je midden in deze wereld binnen komt vallen. Dat vond ik ook tof aan dit boek, het begin is allang al geweest, je stap er echt midden in. Wel vond ik sommige stukken een beetje in herhaling vallen. Veel van de worldbuilding wordt gedaan door dialogen of Meira’s gedachten. Op een gegeven moment dacht ik, nu snap ik het wel.

Ookal lijken de boeken wel op elkaar zijn de characters wel echt eigen. Meira is koppig, een durfal en verzot op actie, maar de anderen willen haar graag in het kamp houden. Als je dan eindelijk de kans krijgt grijpt ze die ook met beide handen vast. Zelfs als het blijkt dat haar leven niet haar eigen is maakt ze haar eigen weg. Anders dan Mather, haar beste vriend en love interest, hij volgt bijna blindelings wat William hem opdraagt. William, of Sir, voelt in het begin erg afstandelijk, maar naarmate het boek vordert begin je toch van hem te houden. Veel zie je niet van de andere karakters in het kamp, maar toch voel je hun aanwezigheid wel echt. Ik hoop meer van ze te zien in de volgende delen.

En wat is de cover weer mooi hè! Het deed me een beetje denken aan het plaatje waar ze alle divergent covers doorelkaar draaide, maar als je beter kijkt voel je de strijd tussen Winter en Spring. Goed gedaan dus.

Zoek je iets in de trant van Throne of Glass meets The Queen of the Tearling? Dan ben je hier aan het juiste adres. Deel 2 is ook al uit, dus dit kan je helpen om de tijd te overbruggen tot de nieuwe Throne of Glass

Liefs,
Melisa

2 Comments on “Review: Snow Like Ashes (Snow Like Ashes #1)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *