Review: Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld

Simon coverAuteur: Becky Albertalli
Pagina’s: 272
Genre: Young Adult Contemporary
Publicatie: Blossom Books, februari 2011
ISBN: 9789020679946
Rating:
4 Eikels

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar dat gaat eigenlijk niemand echt wat aan. Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush Blue bij de verkeerde persoon en is Simons geheim niet meer veilig. Plotseling is het leven van Simon behoorlijk ingewikkeld. Simon piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je eigenlijk je seksualiteit uberhaupt verantwoorden? (Beschrijving Bol.com)

goodreads button


Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld kocht ik op YALfest. Ik had al veel goede verhalen over het boek gehoord, vandaar dat ik het boek niet kon laten liggen! En serieus: ode aan de prachtige covers! Ik vind het superheld-achtige idee superleuk, en het past erg goed bij het verhaal (maar daar kom je later achter).

Het leuke aan het verhaal is toch wel dat je erachter wil komen wie Blue is. Hij is iemand die bij Simon op school zit, maar veel meer clues krijg je niet. Hierdoor krijg je de neiging om elke jongen te verdenken, waarbij je bij ieder denkt: ‘Is diegene wel homo?’. Terwijl dat natuurlijk nergens op slaat, omdat niet altijd aan iemand te zien is wat zijn seksuele geaardheid is. Het gaat om de binnenkant, en niet om de buitenkant. Daarom vind het idee van de verschillende covers zo leuk. Die geven precies de goede boodschap van het verhaal mee!

Het boek leest echt heerlijk weg dankzij de schrijfstijl van Bekcy, en de korte hoofdstukken. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van een 16-jarige jongen, en zo worden zijn gedachten ook beschreven. Bijvoorbeeld: ‘Oké. Ik ben smoorverliefd. Maar niet zomaar op een of andere muzikant of acteur of Harry freaking Potter. Dit is het echte werk. Dat moet haast wel, want het hakt erin.’ Doordat zijn gedachten op zo’n leuke manier zijn beschreven, op een manier die bij tieners past, ga je van het verhaal houden. Maar niet alleen van het verhaal: ook van Simon. Hij is echt zo cute!

Simon eigen foto

Aan de verhaallijn op zich is niks bijzonders aan te merken. Het gaat gewoon over een jongen die nog niet uit de kast is gekomen. Maar het bijzondere aan het verhaal is niet de verhaallijn, maar op de manier hoe die gebracht wordt aan de lezer. Becky laat meerdere boodschappen achter. Zo heb ik hierboven eentje beschreven, maar ook laat Becky de lezer afvragen waarom het uit de kast komen überhaupt noodzakelijk is. Waarom is het spannend om zoiets tegen je ouders te vertellen? Waarom zou het überhaupt verteld moeten worden? Hetero’s hoeven toch ook niet tegen hun ouders te vertellen dat ze op het andere geslacht vallen?

Ik vond dit dus echt een fijn, hartverwarmend, feel-good boek. Ik ben met heel mijn hart van die lieve Simon gaan houden. Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld (zo, dat was een hele mond vol), laat een duidelijke boodschap achter. Eentje waar je misschien niet elke dag bij stil staat.

Heb jij dit boek al gelezen?

Liefs,

Daphne

 

[bol_product_links block_id=”bol_573f09587c7d5_selected-products” products=”9200000052165381,9200000055945959,9200000052047828″ name=”Simon” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 Comments on “Review: Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *