Review: Shatter Me (Shatter Me #1)

Shatter Me coverAuteur: Tahereh Mafi
Pagina’s: 338
Genre: Young Adult, Dystopian, Fantasy
Publicatie: Harper Collins, Oktober 2012
Rating:
5 Eikels

Juliette hasn’t touched anyone in exactly 264 days.

The last time she did, it was an accident, but The Reestablishment locked her up for murder. No one knows why Juliette’s touch is fatal. As long as she doesn’t hurt anyone else, no one really cares. The world is too busy crumbling to pieces to pay attention to a 17-year-old girl. Diseases are destroying the population, food is hard to find, birds don’t fly anymore, and the clouds are the wrong color.

The Reestablishment said their way was the only way to fix things, so they threw Juliette in a cell. Now so many people are dead that the survivors are whispering war – and The Reestablishment has changed its mind. Maybe Juliette is more than a tortured soul stuffed into a poisonous body. Maybe she’s exactly what they need right now.

Juliette has to make a choice: Be a weapon. Or be a warrior. (Beschrijving Goodreads)

goodreads button

Ik had van zoveel mensen goede dingen over dit boek gehoord dat het voor mij onderhand voelde alsof ik de enige was die hem nog niet gelezen had. Maar goed, dat iedereen een boek goed vindt wil nog niet zeggen dat ik dat ook vind. Uiteindelijk vond ik dat wel, maar het duurde wel even voordat ik op dat punt was.

Ik moest ten eerste héél erg wennen aan de schrijfstijl. Het lijkt alsof Mafi letterlijk in Juliette’s hoofd gekropen is, elk gedachtenwolkje opgeraapt heeft en die zo in een boek geplakt heeft. Ze beschrijft met veel detail Juliette’s gedachten en gevoelens en maakt ook veel gebruik van metaforen. Als je dit niet zo gewend bent – zoals ik – dan komt dit, zeker in het begin van het boek, erg chaotisch over.

Toen ik eenmaal op de helft van het boek was, was ik hier aan gewend. Ik was daarna ook zo bij de laatste bladzijde, voordat ik er überhaupt erg in had. Langzaam maar zeker wordt het duidelijk hoe deze verhaalwereld in elkaar zit en waarom Juliette zit waar ze zit. Je wordt er als lezer helemaal ingezogen. Voor mij voelde het op een gegeven moment gewoon alsof ik zelf Juliette was, en dat haar leven mijn leven was.

De andere karakters in dit boek vind ik ook stuk voor stuk fantastisch. Adam is echt… *swoon*, en Kenji is irritant maar hilarisch. En Warner… Oh, Warner, ik wil hem zo graag haten maar ik kan het niet. De karakters, maar dan met name deze karakters die ik zojuist genoemd heb, worden op zo’n manier beschreven dat het voor mij voelt alsof ik ze ook in mijn leven heb en dat ik ze goed ken. Ze komen echt tot leven in een paar woorden op een stukje papier.

Zou ik dit boek aan anderen aanraden? Zeker wel, maar de schrijfstijl moet je denk ik wel liggen. Het duurde daardoor gewoon even voordat ik erin kwam, maar oh wat is dit boek fantastisch.

Liefs,

Monica

PS: Dit boek is ook in het Nederlands verkrijgbaar bij Blossom Books! De Nederlandse titel is ‘Vrees Me’.

[bol_product_links block_id=”bol_562d30cdc9180_selected-products” products=”9200000002070460,1001004011206385,9200000005540073,9200000040900145″ name=”Shatter Me” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

3 Comments on “Review: Shatter Me (Shatter Me #1)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *