Review: Requiem (Delirium #3)

Requiem coverAuteur: Lauren Oliver
Pagina’s: 342
Genre: Young Adult, Dystopian, Science Fiction, Romance.
Publicatie: Hodder & Stoughton, September 2013
Rating:
4,5 Eikels

It is the rule of the Wilds. You must be bigger, and stronger, and tougher. A coldness radiates through me, a solid wall that is growing, piece by piece, in my chest. He doesn’t love me. He never loved me. It was all a lie. ‘The old Lena is dead’ I say, and then push past him. Each step is more difficult than the last; the heaviness fills me and turns my limbs to stone. You must hurt, or be hurt.

Lena can build the walls, but what if there’s no one left to take them down? The powerful, heartbreaking conclusion to one of the most eagerly awaited and talked-about series is here. (Beschrijving achterkant)

goodreads button

Eindelijk ben ik toegekomen aan het derde deel van de Delirium serie. Na het uitlezen van Pandemonium kon ik hier eigenlijk niet meer op wachten! Na de cliffhanger op het einde van het vorige deel zat ik echt op het puntje van mijn stoel. En ergens wilde ik het lezen toch uitstellen. Ik wist namelijk dat hierna het verhaaltje uit zou zijn, en dat terwijl ik er net zo lekker in zit! Maar goed, ik kon het uiteindelijk toch niet laten liggen.

Requiem is – net als het vorige deel – opgedeeld in twee verschillende soorten hoofdstukken. Dit keer is het echter niet then en now, dit keer is het Lena en Hana! Ik vond het fijn om er eindelijk achter te komen hoe het met Hana, Lena’s voormalige beste vriendin, afloopt. Waarschuwing: spoiler. De helft van het verhaal wordt verteld vanuit Hana´s perspectief, maar pas aan het einde van het boek komen Lena en zij elkaar weer tegen. Dat is iets wat ik op zich al vanaf het begin verwachtte, maar ik vond het toch spannend. Omdat Lena uiteindelijk de stad is uitgevlucht en Hana is achtergebleven in Portland en gewoon haar behandeling gehad heeft, hebben beide meiden nu een compleet ander leven. Ondanks alles zijn ze elkaar toch niet vergeten en dat vond ik wel mooi om te zien. We komen uiteindelijk weer terug bij de twee meiden waarmee het begonnen is en zo is het cirkeltje rond.

Wat Requiem ook gemeen heeft met het vorige deel, Pandemonium, is dat het van begin tot eind volgepakt zit met actie. In dit laatste deel kwam de love triangle die Oliver gecreeërd had ook pas echt naar boven. Lena’s hart ligt bij zowel Alex als bij Julian, en ze voelt zich dan ook verscheurd tussen die twee. Ook kwam ik als lezer in dit boek meer te weten over the big picture van het verhaal, in de plaats van alleen Lena´s liefdesleven. Je krijgt meer informatie over de Resistance buiten het groepje waarin Lena zich bevindt, en dat vond ik ook wel interessant.

Al met al is het een boek wat – net als de twee voorgaande delen – ontzettend lekker weg leest en je als lezer op het puntje van je stoel houdt.

Maar,

Er is één ding wat ik ontzettend jammer vond. Spoiler: het open einde. Het einde van dit boek is de reden dat het maar een rating van 4,5 krijgt in de plaats van 5. Op verschillende plekken in het boek komen verhaallijnen bij elkaar en worden deze afgesloten. Echter vind ik dat Oliver op het einde te veel open heeft gelaten en daarom ben ik absoluut niet tevreden met het einde. Toen ik de laatste bladzijde uitlas had ik echt zo’n gevoel van: “Wat? Was dit het al?” Alsof ze een paar hoofdstukken zijn vergeten af te drukken. Heel jammer. Nu lees ik op verschillende sites wel dat het op het einde voor de auteur ging om de boodschap: de spreekwoordelijke muren die we om ons heen trekken moeten we afbreken, zoals Lena op het einde ook letterlijk zegt. Maar toch heb ik het gevoel dat ik iets mis!

Ondanks het feit dat ik het einde jammer vond, vind ik de trilogie in zijn geheel nog steeds geweldig. Ik zou deze serie dan ook zeker aanraden aan iedereen die The Hunger Games en Divergent leuk vond en op zoek is naar nieuw leesvoer.

Liefs,

Monica

[bol_product_links block_id=”bol_55a16bd0e1f53_selected-products” products=”9200000021002207,9200000008958289,9200000011780974,9200000011243333″ name=”Requiem” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

One Comment on “Review: Requiem (Delirium #3)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *