Review: Piper Perish

PP coverAuteur: Kayla Cagan
Pagina’s: 368
Genre: Young Adult, Contemporary
Publicatie: Best of YA (Van Goor), april 2017
IBAN: 9789000350261
Rating:

Piper Perish is geobsedeerd door kunst, Andy Warhol en New York City. Hoe sneller zij en haar twee beste vrienden Kit en Enzo hun woonplaats Houstan kunnen inruilen voor de kunstacademie in New York, hoe beter. Piper heeft er altijd van gedroomd en nu ze halverwege haar laatste jaar van de middelbare school is, voelt ze dat ze er klaar voor is. Maar in die laatste maanden voor de examens wordt haar vriendschap op de proef gesteld, beleeft ze stressvolle momenten met drie verschillende jongens, en haar zus Marli tiranniseert het gezin Perish en lijkt zo alle kans op geluk te laten verdwijnen. Pipers kunst zou haar uitweg kunnen zijn, maar is ze moedig genoeg om de stap te zetten zelfs als dat betekent dat ze haar vertrouwde leven achter zich moet laten?

goodreads button


Piper Perish is het boek dat in de Celebrate Books Box van de maand april zat. Ik had al veel van het boek gehoord, mede doordat Emmy (van Zonenmaan.net en Letters & Lights) de cover én de illustraties van het boek ontworpen heeft. Er kwam veel over dit boek voorbij op de social media-kanalen waar ik actief op ben, dus ik kon niet wachten om hem te lezen! Toen ik het boek uit de Celebrate Books Box haalde, viel het mij pas op dat het boek best dik is. Het boek telt 368 pagina’s, dus dat is niet niks!

Al vanaf de eerste bladzijde word je als lezer direct het verhaal in gezogen. Het boek is geschreven in dagboek-vorm vanuit het oogpunt van Piper Perish. Ik moet zeggen dat ik een groot voorstander ben van het lezen van boeken die in dagboek-vorm zijn geschreven. Hierdoor leert de lezer de hoofdpersoon, in dit geval Piper Perish, echt goed kennen. Een groot pluspunt aan het dagboek van Piper is wel dat zij alle details over haar leven met je deelt. De dialogen die plaatsvinden worden trouwens gewoon in dialoogvorm geschreven, waardoor ik het soms niet eens door had dat ik een dagboek aan het lezen was.

Piper Perish vond ik een erg fijn personage om over te lezen. Je komt er al snel genoeg achter dat ze geobsedeerd is door kunst, en niets liever wil dan naar de kunstacademie gaan. Ik moet zeggen dat ik persoonlijk helemaal niks heb met kunst. Het spreek met gewoon niet zo aan. Daarom was ik van te voren een beetje bang of het verhaal mij wel zal bevallen. En het verhaal is mij zeker bevallen! Desondanks ik niks met kunst heb, heeft het verhaal mij toch aan weten te spreken. Dit komt vooral omdat het boek niet alleen maar kunst, kunst, kunst, en nog eens kunst was. Piper maakt ook de nodige familiedrama mee, en op het gebied van jongens probeert ze haar draai te vinden. Je kan dus wel zeggen dat Piper een zeer interessant leven heeft om te volgen.

Daarnaast vond ik het boek erg prettig, omdat het verhaal op een erg fijne manier geschreven is. Vanuit Pipers ogen wordt er luchtig geschreven, waarbij de nodige humor in haar dagboek verwerkt wordt. Dit begint al vanaf de allereerste bladzijde – sterker nog, vanaf de allereerste zin. De illustraties die in het boek zijn toegevoegd vond ik ook heel erg leuk! Dit maakte het verhaal nog kleurrijker. De personages rondom Piper bevielen mij ook zeer goed. Haar twee beste vrienden, Enzo en Kit, zijn beiden erg grappig en hebben ieder een ander karakter. Waar ik me wel aan stoorde, was het familiedrama waarin Piper in terecht komt. De familiedrama duurde het gehele boek lang, wat op sommige momenten toch mijn positieve gevoel weg nam. Ik werd namelijk heel erg blij van Piper en haar verhaal, maar haar familiesituatie nam dat blije gevoel een beetje weg.

Piper Perish is mij dus erg goed bevallen! Het is een fijn Young Adult Contemporary boek, waarbij een vlotte schrijfstijl met veel humor wordt gebruikt. Dit boek is ook zeker een aanrader voor degene die niet van kunst houden.

Liefs,

One Comment on “Review: Piper Perish”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *