Review: Panic

Panic coverAuteur: Lauren Oliver
Pagina’s: 408
Genre: Young Adult, Contemporary.
Publicatie: Hodder & Stoughton, Maart 2014
Rating:
4 Eikels

Panic began as so many things do in Carp, a dead-end town of 12,000 people in the middle of nowhere: because it was summer, and there was nothing else to do.

Heather never thought she would compete in Panic, a legendary game played by graduating seniors, where the stakes are high and the payoff is even higher. She’d never thought of herself as fearless, the kind of person who would fight to stand out. But when she finds something, and someone, to fight for, she will discover that she is braver than she ever thought.

Dodge has never been afraid of Panic. His secret will fuel him, and get him all the way through the game, he’s sure of it. But what he doesn’t know is that he’s not the only one with a secret. Everyone has something to play for.

For Heather and Dodge, the game will bring new alliances, unexpected revelations, and the possibility of first love for each of them—and the knowledge that sometimes the very things we fear are those we need the most. (Beschrijving Goodreads)

goodreads button

Ik heb heel lang getwijfeld of ik dit boek een rating van 3,5 of 4 zou geven. Uiteindelijk heb ik besloten om hem het voordeel van de twijfel te geven, dus 4 it is. Dit boek was namelijk niet wat ik had verwacht. Dat is niet zo zeer in de negatieve zin bedoeld, helemaal niet zelfs. Het is gewoon niet wat ik verwacht had.

Panic gaat over het spel Panic, wat gespeeld wordt in het plaatsje Carp. Carp schijnt namelijk een ontzettend saai dorp te zijn waar niks te beleven valt. Daarom is Panic in het leven geroepen door een paar leerlingen die net klaar waren met de middelbare school. Inmiddels is het uitgegroeid tot een legende in Carp en doen er elk jaar weer nieuwe leerlingen mee die dat jaar eindexamen hebben gedaan. Iedere deelnemer legt geld in, en alleen de deelnemer die uiteindelijk alle bloedstollende opdrachten succesvol weet te volbrengen, wint het hele bedrag.

Dit jaar is het de beurt aan Heather Nill en haar jaargenoten om mee te doen aan Panic. Doet deze beschrijving je tot nu toe niet heel erg aan iets als Divergent denken? Heeft het niet een net zo’n spannend sfeertje als The Hunger Games? Ja, dat dacht ik ook. Maar laat ik je dan meteen even de reden vertellen dat ik dit boek dus een 4 heb gegeven in plaats van een 3,5: Het is géén dystopie. Het is niet post-apocalyptisch. Het gaat hier niet om overleven in dezelfde zin als de andere twee boeken die ik net genoemd heb. Het is een contemporary novel, en zou daarom – naar mijn mening – niet vergeleken moeten worden met dit soort dystopian novels, omdat dat de verkeerde verwachtingen schept. Dat deed het voor mij in ieder geval.

Ik vind het eigenlijk een erg goed boek. Een contemporary novel met een constante sfeer van angst en het gevoel alsof er veel op het spel staat (no pun intended). Die zie je volgens mij niet zo vaak voorbij komen. Ik vond het idee van iets wat op is gezet door (ex-)middelbare scholieren, dat een heel dorp in zijn greep neemt ontzettend gaaf, en dit is dan ook goed uitgewerkt in Panic. Het verhaal gaat voornamelijk om hoe de hoofdpersonen omgaan met hun angsten en deze leren overwinnen tijdens en na hun deelname aan Panic.

Toen ik dit boek net uit had, dacht ik eigenlijk steeds dat het wel leuk was, maar niet zo goed als de Delirium serie. Hoe meer ik er op terugkijk, hoe meer ik terugkom op die mening. Panic is namelijk een op zichzelf staand boek en het is eigenlijk gewoon een heel goed, origineel verhaal. Een contemporary YA novel, maar heel anders dan alle contemporary novels die ik tot nu toe gelezen heb. Het is de 4 zeker waard.

Liefs,

Monica

Dit boek is ook in het Nederlands verkrijgbaar bij Uitgeverij Moon. De Nederlandse titel is ‘Paniek’.

[bol_product_links block_id=”bol_55bf3ddb8ddae_selected-products” products=”9200000025432654,9200000030003299,9200000016163450″ name=”Panic” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 Comments on “Review: Panic”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *