Review: Mijn hart en andere zwarte gaten

MHEAZG Auteur: Jasmine Warga
Pagina’s: 320
Genre: Young Adult, Contemporary
Publicatie: Karakter uitgevers, december 2015
Rating:
4,5 Eikels

De zestienjarige nerd Aysel is geobsedeerd door het plannen van haar eigen dood. Met klasgenoten die continu over haar roddelen, een moeder die haar nauwelijks kan aankijken, en een vader die met een gewelddadig misdrijf hun dorp opschrikt, ziet Aysel redenen genoeg om haar leven te beëindigen.

Er is alleen een probleem: ze weet niet zeker of ze het alleen durft. Als ze op een website het forum Zelfmoordpartners ontdekt, denkt ze de oplossing te hebben gevonden. Ze vindt er– Roman, een jongen die achtervolgd wordt door een familietragedie. Hoewel Aysel en Roman niets met elkaar gemeen hebben, beginnen ze deel uit te maken van elkaars leven. Naarmate hun plan voor zelfmoord vorm krijgt, begint Aysel zich af te vragen of ze er wel mee door wil gaan. Ze zal uiteindelijk moeten kiezen: een einde aan haar leven maken of Roman ervan proberen te overtuigen om samen door te leven. ‘(Beschrijving achterflap)

goodreads button

In het nawoord van Mijn hart en andere zwarte gaten vertelt Jasmine Warga dat ze aan dit boek begon toen ze net een vriend had verloren, in een enorm donker gat zat en schrijven een uitlaatklep voor haar emoties bleek. Depressiviteit is een enorm moeilijk onderwerp om over te schrijven en ik denk dat er geen betere manier is dan erover te schrijven vanuit je eigen ervaring. Alleen dan – en als je goed bent met gedachten omzetten in woorden, uiteraard – kun je denk ik écht recht doen aan wat depressiviteit met je doet.

Warga is daar naar mijn mening zeker in geslaagd. Bovendien heeft ze ook een enorm prettige en vlotte schrijfstijl. Hoewel het onderwerp zwaar is, schrijft Warga ontzettend luchtig – iets wat ik enorm knap vind. Het karakter van het hoofdpersonage, Aysel, helpt hier denk ik ook enorm bij. Aysel heeft een voorliefde voor natuurkunde, dealt al een hele lange tijd met het gevoel dat ze niet gewenst is in de wereld en heeft een geweldig talent voor sarcasme. Aysel ging echt voor me leven, het was alsof ze zo naast me had kunnen zitten. Met Aysel laat Warga goed zien dat depressiviteit niet hoeft te betekenen dat je 24/7 zwaarmoedig bent en nooit meer de mooie dingen uit het leven kan zien, iets wat ik uit eigen ervaring ook weet.

Ik vind Mijn hart en andere zwarte gaten dan ook enorm bijzonder. Ik leefde enorm met Aysel, en later ook met Roman, mee. Warga wist heel goed hun gevoel van hulpeloosheid weer te geven. Het verhaal voelt heel echt en gaat enorm voor me leven.

Mijn hart en andere zwarte gaten is een prachtig, ontroerend verhaal over depressiviteit, weer van het leven leren houden en jezelf vergeven. Jasmine Warga heeft me met haar prachtige woorden versteld doen staan. Het verhaal zal me dan ook nog lange tijd bijblijven. Wat mij betreft is Mijn hart en andere zwarte gaten een absolute must-read.

Liefs,

Thyrze

[bol_product_links block_id=”bol_56cb556f57b69_selected-products” products=”9200000045983471,9200000053345457″ name=”Mijn hart en andere zwarte gaten” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One Comment on “Review: Mijn hart en andere zwarte gaten”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *