Review: Judas + Giveaway

Judas coverAuteur: Helen Vreeswijk
Pagina’s: 384
Genre: Young Adult, Pesten
Publicatie: Van Goor, 2011
Rating:
4 Eikels

Omdat haar vader gaat samenwonen, moet de Vlaamse Nadia verhuizen naar Nederland. Het lukt haar niet om haar plek te vinden in de nieuwe omgeving. Haar accent alleen al geeft aanleiding tot pesten. Het begint in de klas, op het schoolplein en op straat. Daarna gaat het verder thuis, via de computer en sms. Op school ontstaat een ware haatcampagne. Thuis kan ze niet terecht. Haar moeder is al enkele jaren op wereldreis om haar innerlijke ik te zoeken. Haar vader heeft het te druk met zijn nieuwe liefde. Nadia belandt in een vreemd land, op een vreemde school met vreemde klasgenoten. Haar nieuwe moeder is vreemd, haar stiefbroer is vreemd en haar vader doet vreemd. Ze mist haar moeder en voelt zich alleen en niet begrepen. Aan wie moet ze hulp vragen? Nadia kwijnt weg. Ze mijmert over de vraag of ze gemist zou worden. Wat doet ze nog op deze wereld? (Beschrijving Goodreads)

goodreads button

Ik loop nu al een tijdje naar een knipperende cursor op een lege bladzijde te staren. Ik heb namelijk geen idee hoe ik deze recensie moet schrijven. Judas gaat over de Vlaamse Nadia die naar Nederland verhuist en het mikpunt van vreselijke pesterijen wordt, met alle gevolgen van dien. Al na de eerste zoveel hoofdstukken wilde ik dit boek het liefst dichtklappen en wegleggen. Niet omdat ik het boek slecht vond, maar omdat het me zo aangreep. Het pesten was zo realistisch en de situatie voelde zo echt aan dat ik er gewoon een beetje naar van werd.

Ik kan absoluut niet tegen pesten, ik heb er een gruwelijke hekel aan. Ik ben zelf nooit gepest, maar ik heb het wel van dichtbij meegemaakt. Iemand heeft ooit het lef gehad om tegen mij te zeggen dat ik moest stoppen met bepaalde vriendschappen, omdat ze mij dan niet meer links zouden laten liggen. Daar heb ik toen vriendelijk voor bedankt. De gebeurtenissen in Judas maakten me daarom ook zó boos. Dat mensen zo verschrikkelijk tegen elkaar kunnen zijn. Ik vind het dan ook enorm knap van Vreeswijk dat zij op zo’n manier een verhaal kan schrijven. Dat het verhaal zulke heftige reacties weet te ontlokken zegt heel wat over hoe goed dit verhaal is.

Gelukkig ging het een paar hoofdstukken verder wat beter. De situatie in het verhaal was weliswaar niet verbeterd – eerder verslechterd – maar ik kon me beter met gepaste afstand inleven in het verhaal. Ik heb de schrijfstijl van Vreeswijk altijd heel prettig gevonden, dus ik vloog zo door het verhaal heen. De hoofdstukken worden soms onderbroken door een dagboekfragment van een onbekend iemand uit dezelfde klas. Door middel van deze fragmenten belicht Vreeswijk ook de kant van de meeloper. De bekende rechercheur Van Buuren komt pas tegen het einde van het boek aan bod.

Naarmate het einde dichterbij kwam, vond ik het steeds moeilijker om het boek weg te leggen. Je voelt de spanning toenemen terwijl het pesten erger wordt. Ik vond het jammer dat op het laatst de gevolgen van de uiteindelijke climax in slechts een paar bladzijden opgesomd werden. Ik had dit graag wat uitgebreider gezien. Maar ondanks dat is Judas een ijzersterk, donker en beklemmend boek. Misschien zelfs wel een van de beste boeken die ze geschreven heeft.

Giveaway Heleen Vreeswijk boek:
Het blind date boek van vandaag gaat over:
– Liefde
– Over je eigen grenzen gaan
– Twee vriendinnen
a Rafflecopter giveaway

Liefs,

Image and video hosting by TinyPic

8 Comments on “Review: Judas + Giveaway”

  1. Ik doe graag mee. Pesten is zo’n vreselijke ervaring. Vroeger werd ik ook wel wat gepest, maar er zijn zoveel gradaties in. Vreselijk hoe sommigen zo wreed kunnen zijn!

  2. Heel Actueel.
    En in en in triest dat dit kinderen kan overkomen.
    Ben benieuwd hoe Helen Vreeswijk dit onder woorden heeft gebracht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *