Ik Ben Bij Je cover Auteur: Lorna Minkman
Pagina’s: 204
Genre: Young Adult
Publicatie: Clavis, januari 2015
Rating:
4 Eikels

Als hij oorlog was en ik vrede? Wat waren we dan samen?

Mijn naam is Sia Heeregrave. Op maandag 6 oktober 2003, enkele weken na mijn zestiende verjaardag, werd ik vermoord. Nadat mijn hart was gestopt met kloppen, sloot ik al mijn gedachten af en wachtte.

Sia Heeregrave leert haar moordenaar kennen in de tweede. Op een dag komt hij als nieuwe leerling de klas binnen. Zijn naam is Darko Krezla en hij is afkomstig uit Bosnië. Samen met zijn vader is hij vanwege de Balkanoorlog naar Nederland gevlucht. Sia is meteen gefascineerd door de jongen met de ondoorgrondelijke, duistere blik in zijn ogen. Wat gaat er om in zijn hoofd? Wat heeft hij meegemaakt? Steen voor steen breekt ze de muur af die hij om zich heen heeft gebouwd. Aarzelend vertelt hij haar de eerste, gruwelijke oorlogsverhalen … later volgen er veel meer.(Beschrijving Bol.com)

goodreads button

Nog een geweldig boek dat ik mocht recenseren van Clavis. Ook bij dit boek had ik een heel goed gevoel toen ik de achterkant las, ook de vormgeving pakte mij. Dit verhaal is briljant, geweldig en vreselijk. Het wordt verteld uit het oogpunt van een meisje dat vermoord is, een klein beetje à la The lovely Bones, maar toch ook weer niet, wat het misschien nog interessanter maakt.

Sia is een gewoon meisje die verliefd wordt op de getraumatiseerde nieuwe jongen in de klas. Hij is een oorlog slachtoffer op bijna alle manieren die je je kan indenken. Sia is een erg sterk karakter, maar ze blijft toch een tiener, waardoor zij erg geloofwaardig is en blijft. Darko als persoon gaf het gevoel dat als hij de oorlog niet had meegemaakt, dan zou hij een lief een aardig persoon zijn. Helaas heeft de oorlog hem verhard, en hij ziet niets behalve dat wat hij heeft meegemaakt. Het enige moment waarop hij kan ademhalen is als hij Sia verteld over wat er gebeurd is in Bosnië.

Als Darko vertelt, heb je het gevoel dat je wordt meegezogen in zijn wereld, zoals Sia dat ook voelt. Het verhaal switcht namelijk tussen het heden en het verleden. In het heden laat Sia zien hoe het met haar familie gaat vanaf het moment dat ze vermist is en in het verleden wordt laten zien hoe ze Darko ontmoet en hoe ze hem leert kennen. De terugblikken geven veel informatie over de relatie tussen Sia en Darko en zijn heel interessant om te lezen. In het begin zegt Sia al dat ze haar moordenaar leerde kennen in de tweede, maar toch heb ik nog heel even zitten twijfelen over of hij het daadwerkelijk was. Eigenlijk had dit boek geen andere einde kunnen hebben, Sia zag het ook aan komen en gaf zich eraan over. Af en toe leek ze een klein beetje brainwashed/ongeloofwaardig, maar al snel na dat gevoel herpakte ze zich.

Lorna heeft dit verhaal geschreven naar aanleiding van een waargebeurd verhaal waarin een meisje gewurgd en in de brand gestoken werd. De daders werden gevonden, maar het motief voor de moord bleef vaag en werd nooit opgehelderd. “Ervaringen tijdens de oorlog in Bosnie zouden de geestesziekte van de hoofddader mogelijk hebben versterkt.” (Nawoord, Lorna Minkman) Ze vroeg zich af of de oorlogservaringen van een kind hem of haar voor de rest van zijn/haar leven zo ernstig zouden kunnen beschadigen en besloot om een vermoord meisje een stem te geven. Zij wil wel duidelijk maken dat hoewel deze gruwelijke daad een aanleiding is geweest voor het boek, de hoofpersonage fictief is en dit niet de manier hoeft te zijn dat het daadwerkelijke meisje aan haar eind is gekomen, maar dat het een manier zou kunnen zijn.

De vormgeving van dit boek, zoals ik in het begin vertelde pakte mij al meteen. Ik vond het interessant en wilde er meer van weten. Na het boek gelezen te hebben en nog een keer naar de voorkant te hebben gekeken pakte het me nog meer. Je voelt niet alleen Sia als je ernaar kijkt, maar ook alles eromheen. Well done Clavis!

Dit verhaal heeft me gegruweld, aan het denken gezet en bewonderd over zowel de kracht die een persoon kan hebben, als de geweldigheid waarmee Lorna Minkman dit geschreven heeft. En in mijn ogen is dat wat nodig is om als goed boek gecategoriseerd te worden. Zeker waard om het op te pakken!

Wat vind jij van dit verhaal?

Liefs,
Image and video hosting by TinyPic

 

[bol_product_links block_id=”bol_558c51f23d284_selected-products” products=”9200000030370521″ name=”ik ben bij je” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Related Posts

 • Film Review: Love, Simon

  Paper Towns cover

  Everyone deserves a great love story. But for seventeen-year old Simon Spier it’s a little more complicated: he’s yet to tell his family or friends he’s gay and he doesn’t actually know the identity of the anonymous classmate he’s fallen for online. Resolving both issues proves hilarious, terrifying and life-changing. Directed by Greg Berlanti (Riverdale, The Flash, Supergirl), screenplay by Elizabeth Berger & Isaac Aptaker (This is Us), and based on Becky Albertalli’s acclaimed novel, LOVE, SIMON is a funny and heartfelt coming-of-age story about the thrilling ride of finding yourself and falling in love. (Beschrijving: 20th Century Fox)

  Rating:

  Read More

 • Unboxing: Fairyloot – So Royal

  Sinds een paar maanden koop ik de Fairyloot boxen. Ik was voorheen kei fan van Celebrate Books (nog steeds) maar die kan ik helaas niet naar Londen versturen dus ben ik overgestapt naar Fairyloot. Disney en zeker Frozen is my jam, dus toen ik het thema zag en de illustratie die er bij hoorde was ik helemaal verkocht.

  Read More

 • Review: Peril (Peril #1)

  Peril coverAuteur: Joss Stirlineg Pagina’s: 301 Genre: YA, Fantasy, Post-apocaliptic Publicatie:  juli 2017 Rating: Seventeen-year-old Meri Marlowe may be the last of her kind. Able to see peril – a colour in the UV spectrum – she is hunted by mortal enemies who will settle for nothing less than the end of her race. After losing her American parents, she has been on the run for years and is now hiding out in a climate-changed London with her guardian, Theo. Kel Douglas is one of an ancient people whose skin is covered in beautiful peril-coloured patterns when they come of age. By day he is an ordinary student, the rest of the time he is bodyguard to the heir to the throne. That’s until he meets Meri. First book in a new series set in the near future. Perfect for fans of the Hunger Games or the Starcrossed Trilogy.

  goodreads button

  Read More

 • Blogtour Review: S.T.A.G.S.

  Auteur: M. A. Bennett Pagina’s: 304 Genre: YA, Contemporary, Thriller Publicatie:  Oktober 2017 ISBN: 9789030503477 Rating: Greer MacDonald studeert aan St. Aidan the Great School (S.T.A.G.S.), een privéschool waar tradities hoog in het vaandel staan. Greer is een buitenbeentje, totdat ze samen met twee andere scholieren wordt uitgenodigd voor een weekend weg met de Medievals: de elite-club van de school. Het weekend belooft er een te worden waarin bloedsport centraal staat. Wat Greer niet weet is dat er uitnodigingen zijn die je beter niet kunt accepteren. goodreads button

  Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kavana

Quisque consectetur convallis ex, quis tincidunt ligula placerat et.

Subscribe and follow

Popular Post

Subscribe To My Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit dolore magna

Popular Post