Review: Het Wisselkind (Orde der Duisternis #1)

TITEL coverAuteur: Philippa Gregory
Pagina’s: 266
Genre: Young Adult, Historisch
Publicatie: Deltas Centrale Uitgeverij, oktober 2014
Rating:
4 Eikels

WE SCHRIJVEN HET JAAR 1453 EN ALLE TEKENS WIJZEN EROP DAT HET EINDE VAN DE WERELD NABIJ IS.
Nadat hij beschuldigd is van ketterij en uit het klooster wordt gestuurd, wordt de knappe en intelligente Luca Vero ingeschakeld door een mysterieuze man om verslag uit te brengen over het einde der tijden in Europa. In opdracht van de Orde der Duisternis krijgt hij instructies om het kwaad in al zijn vormen in kaart te brengen.
Na het overlijden van haar vader krijgt de bloedmooie 17-jarige Isolde tegen haar wil in de leiding over een klooster. Wanneer de zusters tot waanzin worden gedreven door vreemde visioenen en bloedende wonden, beschuldigen ze Isolde van hekserij. Luca wordt erop uitgestuurd om de zaak te onderzoeken, maar wordt zelf heen en weer geslingerd tussen zijn gevoelens voor Isolde en zijn verantwoordelijkheid als onderzoeker voor de Orde…

goodreads button

Toen ik nog op de middelbare school zat, was geschiedenis niet mijn beste vak. Sterker nog: ik had er een ontzettende hekel aan en als ik een 6 haalde voor een toets was ik daar al super blij mee. Ik kon al die saaie feiten over economische of politieke zaken en oorzaak-gevolg gebeurtenissen gewoon niet onthouden – en eerlijk gezegd interesseerde de onderwerpen die we behandelden me ook totaal niet.

Wat ik echter wel interessant vond en vind, is lezen over personages die vroeger leefden. Ik denk dat ik me eerst met iemand moet kunnen identificeren of met iemand moet meeleven, wil ik de geschiedenis van dat tijdperk interessant en leuk vinden. Kort gezegd ben ik dus nogal selectief met wat voor soort geschiedenis mij wel en niet trekt.

Het Wisselkind is een voorbeeld van een boek waarin de geschiedenis me ineens wél interesseert. Allereerst vond ik de personages heerlijk om over te lezen. Luca is een jonge inquisiteur die door zijn jonge leeftijd niet altijd even serieus genomen wordt. Hij probeert logisch na te denken in plaats van af te gaan op de religieuze overtuigingen en beschuldigingen die in de 15e eeuw domineren. Deze religieuze denkwijze wordt belichaamt door Luca’s griffier, de niet zo aardige broeder Peter. Bovendien kon ik af en toe ontzettend lachen om Luca’s knecht Freize.

Van Isolde en haar metgezellin Ishraq kreeg ik wat minder hoogte. Ik kon het waarderen dat ze allebei sterke vrouwen zijn die hun onafhankelijkheid en trots koesteren. Wel hebben ze vele geheimen die lang niet allemaal onthuld worden in dit boek.

Niet alleen de hoofdpersonages maar ook de gebeurtenissen vond ik verrassend leuk. Luca wordt als inquisiteur naar het nonnenklooster gestuurd waar Isolde moeder-overste is. In het klooster gebeuren sinds Isoldes aankomst namelijk onheilspellende dingen doordat de zusters tot waanzin worden gedreven en ze zijn bang dat de duivel erachter zit. Ook in de rest van het boek gebeuren geheimzinnige en onverklaarbare dingen die maar wat graag op hekserij, ketterij, de duivel en ander bijgeloof worden afgeschoven. Heerlijk! Aan Luca de taak om achter de echte waarheid te komen. Het enige wat ik ergens een beetje jammer vond, is dat het verhaal eerder aanvoelde als twee samengevoegde afleveringen dan als één verhaal.

Gregory weet de spanning er goed in te houden en komt bij elke ontknoping met een twist. Ik bleef daardoor van het begin tot het einde geboeid. Het boek bevat amper hoofdstukken – de meeste pauzes komen door de wisseling van perspectief – maar de hoofdstukken die er wel zijn, zijn voorzien van een prachtige illustratie die goed bij de sfeer van het verhaal past. Ik ben benieuwd naar het tweede deel!

Houden jullie van historische verhalen?

Liefs,

Related Posts

 • Film Review: Love, Simon

  Paper Towns cover

  Everyone deserves a great love story. But for seventeen-year old Simon Spier it’s a little more complicated: he’s yet to tell his family or friends he’s gay and he doesn’t actually know the identity of the anonymous classmate he’s fallen for online. Resolving both issues proves hilarious, terrifying and life-changing. Directed by Greg Berlanti (Riverdale, The Flash, Supergirl), screenplay by Elizabeth Berger & Isaac Aptaker (This is Us), and based on Becky Albertalli’s acclaimed novel, LOVE, SIMON is a funny and heartfelt coming-of-age story about the thrilling ride of finding yourself and falling in love. (Beschrijving: 20th Century Fox)

  Rating:

  Read More

 • Unboxing: Fairyloot – So Royal

  Sinds een paar maanden koop ik de Fairyloot boxen. Ik was voorheen kei fan van Celebrate Books (nog steeds) maar die kan ik helaas niet naar Londen versturen dus ben ik overgestapt naar Fairyloot. Disney en zeker Frozen is my jam, dus toen ik het thema zag en de illustratie die er bij hoorde was ik helemaal verkocht.

  Read More

 • Review: Peril (Peril #1)

  Peril coverAuteur: Joss Stirlineg Pagina’s: 301 Genre: YA, Fantasy, Post-apocaliptic Publicatie:  juli 2017 Rating: Seventeen-year-old Meri Marlowe may be the last of her kind. Able to see peril – a colour in the UV spectrum – she is hunted by mortal enemies who will settle for nothing less than the end of her race. After losing her American parents, she has been on the run for years and is now hiding out in a climate-changed London with her guardian, Theo. Kel Douglas is one of an ancient people whose skin is covered in beautiful peril-coloured patterns when they come of age. By day he is an ordinary student, the rest of the time he is bodyguard to the heir to the throne. That’s until he meets Meri. First book in a new series set in the near future. Perfect for fans of the Hunger Games or the Starcrossed Trilogy.

  goodreads button

  Read More

 • Blogtour Review: S.T.A.G.S.

  Auteur: M. A. Bennett Pagina’s: 304 Genre: YA, Contemporary, Thriller Publicatie:  Oktober 2017 ISBN: 9789030503477 Rating: Greer MacDonald studeert aan St. Aidan the Great School (S.T.A.G.S.), een privéschool waar tradities hoog in het vaandel staan. Greer is een buitenbeentje, totdat ze samen met twee andere scholieren wordt uitgenodigd voor een weekend weg met de Medievals: de elite-club van de school. Het weekend belooft er een te worden waarin bloedsport centraal staat. Wat Greer niet weet is dat er uitnodigingen zijn die je beter niet kunt accepteren. goodreads button

  Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kavana

Quisque consectetur convallis ex, quis tincidunt ligula placerat et.

Subscribe and follow

Popular Post

Subscribe To My Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit dolore magna

Popular Post