Review: Het Wisselkind (Orde der Duisternis #1)

TITEL coverAuteur: Philippa Gregory
Pagina’s: 266
Genre: Young Adult, Historisch
Publicatie: Deltas Centrale Uitgeverij, oktober 2014
Rating:
4 Eikels

WE SCHRIJVEN HET JAAR 1453 EN ALLE TEKENS WIJZEN EROP DAT HET EINDE VAN DE WERELD NABIJ IS.
Nadat hij beschuldigd is van ketterij en uit het klooster wordt gestuurd, wordt de knappe en intelligente Luca Vero ingeschakeld door een mysterieuze man om verslag uit te brengen over het einde der tijden in Europa. In opdracht van de Orde der Duisternis krijgt hij instructies om het kwaad in al zijn vormen in kaart te brengen.
Na het overlijden van haar vader krijgt de bloedmooie 17-jarige Isolde tegen haar wil in de leiding over een klooster. Wanneer de zusters tot waanzin worden gedreven door vreemde visioenen en bloedende wonden, beschuldigen ze Isolde van hekserij. Luca wordt erop uitgestuurd om de zaak te onderzoeken, maar wordt zelf heen en weer geslingerd tussen zijn gevoelens voor Isolde en zijn verantwoordelijkheid als onderzoeker voor de Orde…

goodreads button

Toen ik nog op de middelbare school zat, was geschiedenis niet mijn beste vak. Sterker nog: ik had er een ontzettende hekel aan en als ik een 6 haalde voor een toets was ik daar al super blij mee. Ik kon al die saaie feiten over economische of politieke zaken en oorzaak-gevolg gebeurtenissen gewoon niet onthouden – en eerlijk gezegd interesseerde de onderwerpen die we behandelden me ook totaal niet.

Wat ik echter wel interessant vond en vind, is lezen over personages die vroeger leefden. Ik denk dat ik me eerst met iemand moet kunnen identificeren of met iemand moet meeleven, wil ik de geschiedenis van dat tijdperk interessant en leuk vinden. Kort gezegd ben ik dus nogal selectief met wat voor soort geschiedenis mij wel en niet trekt.

Het Wisselkind is een voorbeeld van een boek waarin de geschiedenis me ineens wél interesseert. Allereerst vond ik de personages heerlijk om over te lezen. Luca is een jonge inquisiteur die door zijn jonge leeftijd niet altijd even serieus genomen wordt. Hij probeert logisch na te denken in plaats van af te gaan op de religieuze overtuigingen en beschuldigingen die in de 15e eeuw domineren. Deze religieuze denkwijze wordt belichaamt door Luca’s griffier, de niet zo aardige broeder Peter. Bovendien kon ik af en toe ontzettend lachen om Luca’s knecht Freize.

Van Isolde en haar metgezellin Ishraq kreeg ik wat minder hoogte. Ik kon het waarderen dat ze allebei sterke vrouwen zijn die hun onafhankelijkheid en trots koesteren. Wel hebben ze vele geheimen die lang niet allemaal onthuld worden in dit boek.

Niet alleen de hoofdpersonages maar ook de gebeurtenissen vond ik verrassend leuk. Luca wordt als inquisiteur naar het nonnenklooster gestuurd waar Isolde moeder-overste is. In het klooster gebeuren sinds Isoldes aankomst namelijk onheilspellende dingen doordat de zusters tot waanzin worden gedreven en ze zijn bang dat de duivel erachter zit. Ook in de rest van het boek gebeuren geheimzinnige en onverklaarbare dingen die maar wat graag op hekserij, ketterij, de duivel en ander bijgeloof worden afgeschoven. Heerlijk! Aan Luca de taak om achter de echte waarheid te komen. Het enige wat ik ergens een beetje jammer vond, is dat het verhaal eerder aanvoelde als twee samengevoegde afleveringen dan als één verhaal.

Gregory weet de spanning er goed in te houden en komt bij elke ontknoping met een twist. Ik bleef daardoor van het begin tot het einde geboeid. Het boek bevat amper hoofdstukken – de meeste pauzes komen door de wisseling van perspectief – maar de hoofdstukken die er wel zijn, zijn voorzien van een prachtige illustratie die goed bij de sfeer van het verhaal past. Ik ben benieuwd naar het tweede deel!

Houden jullie van historische verhalen?

Liefs,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *