Review: Het Vierde Rijk

het vierde rijk coverAuteur: Maria Nygren
Genre: Young Adult
Publicatie: Clavis, februari 2015
Rating:
3,5 Eikels

Als de vijftienjarige Blenda midden in het semester op een nieuwe school komt, ziet ze meteen dat iedereen in de ban is van één persoon: Hedvig. Zelfs de rector gehoorzaamt het mooie blonde meisje blindelings. Blenda is nooit populair geweest en droomt ervan om net als Hedvig in de spotlights te staan. En ze is niet de enige. Lena-Stina is goed op school, maar heeft geen plezier in het leven. En Penny verandert steeds in een kopie van anderen, ze is allang vergeten wie ze zelf is.
Voor een project op school bestuderen de drie meisjes hoe Hitler aan de macht kwam. Ze bedenken een geniaal plan waarmee ze Hedvig van haar troon kunnen stoten. Maar al snel stijgt de macht een van hen naar het hoofd … (Beschrijving Bol.com)

goodreads button


Toen ik een boek mocht uitzoeken om te recenseren van Clavis, sprong dit boek er voor mij gelijk uit. De cover ziet er uitdagend uit, door het onbekende symbool. Daarbij sprak de achterflap mij gelijk aan. Zoals staat vermeld, stijgt de macht de drie meiden naar het hoofd. Ik was erg benieuwd hoe het zou aflopen!

Direct al in het begin lees je over Blenda. Ze leek me op het eerste gezicht een interessante hoofdpersoon, en dat bleek ze later ook te zijn. Je hebt geen idee wat er echt in Blenda’s hoofd rondspookt en wat ze precies denkt en wilt. Hier kom je later in het verhaal achter. Ze haalde acties uit waarvan ik dacht van whut?! Ik kon me dus niet goed in haar inleven. Op de een of andere manier wist Blenda mij later in het boek niet meer vast te kunnen houden. Ook ergerde ik me aan de beslissingen die ze maakte, over het neerhalen van Hedvig. Sommige dingen gingen voor mij wel echt ziek ver.

Helaas wist het hele verhaal me niet goed te pakken, en dat is te wijten aan de schrijfstijl. Je volgt niet alleen (het leven van) Blenda, maar ook Lena-Stina, Penny en Hedvig. Je achtervolgt ze terwijl ze thuis zitten, maar ook tijdens andere momenten waarop ze niet bij elkaar zijn. Ik snap wel waarom ook zij werden beschreven, maar het haalde mij wel uit het werkelijke verhaal. Steeds die omschakeling maken naar andere personages vond ik erg lastig. Over het algemeen heb ik hier geen moeite mee, maar bij dit boek wel. Ik verloor hierdoor de controle over het verhaal, en wist dan niet goed welke kant de schrijver op wilde.

Desondanks deze negatieve punten, ben ik wel heel erg te spreken over de originaliteit van het verhaal zelf. Het is zeker vermakelijk en nu duik je eens in het hoofd van een hoofdpersoon, dat van Blenda, die ook schurkachtige gedachten heeft. Je leest er bij dit boek niet over een hoofdpersoon dat een lief, dapper en sterk meisje is. Je leest er over iemand met een flink portie evil in haar bloed.

Het vierde rijk vond ik een vermakelijk tussenboek, dat me in het hoofd van een evil personage heeft laten kijken. Dit boek is een aanrader voor iedereen die eens vanuit een ander perspectief wil lezen, in plaats van een hoofdpersoon met alleen maar goede bedoelingen!

Liefs,

[bol_product_links block_id=”bol_5640805edb97c_selected-products” products=”9200000030370429″ name=”het vierde rijk” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

4 Comments on “Review: Het Vierde Rijk”

  1. Vond jij het niet irritant dat niemand Hedvigs puisten zag, omdat ze FOUNDATION gebruikte. Dat vond ik echt heel idioot. Verder vond ik dit juist een top boek. 🙂

  2. Clavis heeft altijd zulke mooie covers <3 Jammer dat de schrijfstijl niet helemaal je ding was. Maar ik ben toch wel benieuwd geworden naar de originaliteit van het boek ^^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *