het vierde rijk coverAuteur: Maria Nygren
Genre: Young Adult
Publicatie: Clavis, februari 2015
Rating:
3,5 Eikels

Als de vijftienjarige Blenda midden in het semester op een nieuwe school komt, ziet ze meteen dat iedereen in de ban is van één persoon: Hedvig. Zelfs de rector gehoorzaamt het mooie blonde meisje blindelings. Blenda is nooit populair geweest en droomt ervan om net als Hedvig in de spotlights te staan. En ze is niet de enige. Lena-Stina is goed op school, maar heeft geen plezier in het leven. En Penny verandert steeds in een kopie van anderen, ze is allang vergeten wie ze zelf is.
Voor een project op school bestuderen de drie meisjes hoe Hitler aan de macht kwam. Ze bedenken een geniaal plan waarmee ze Hedvig van haar troon kunnen stoten. Maar al snel stijgt de macht een van hen naar het hoofd … (Beschrijving Bol.com)

goodreads button


Toen ik een boek mocht uitzoeken om te recenseren van Clavis, sprong dit boek er voor mij gelijk uit. De cover ziet er uitdagend uit, door het onbekende symbool. Daarbij sprak de achterflap mij gelijk aan. Zoals staat vermeld, stijgt de macht de drie meiden naar het hoofd. Ik was erg benieuwd hoe het zou aflopen!

Direct al in het begin lees je over Blenda. Ze leek me op het eerste gezicht een interessante hoofdpersoon, en dat bleek ze later ook te zijn. Je hebt geen idee wat er echt in Blenda’s hoofd rondspookt en wat ze precies denkt en wilt. Hier kom je later in het verhaal achter. Ze haalde acties uit waarvan ik dacht van whut?! Ik kon me dus niet goed in haar inleven. Op de een of andere manier wist Blenda mij later in het boek niet meer vast te kunnen houden. Ook ergerde ik me aan de beslissingen die ze maakte, over het neerhalen van Hedvig. Sommige dingen gingen voor mij wel echt ziek ver.

Helaas wist het hele verhaal me niet goed te pakken, en dat is te wijten aan de schrijfstijl. Je volgt niet alleen (het leven van) Blenda, maar ook Lena-Stina, Penny en Hedvig. Je achtervolgt ze terwijl ze thuis zitten, maar ook tijdens andere momenten waarop ze niet bij elkaar zijn. Ik snap wel waarom ook zij werden beschreven, maar het haalde mij wel uit het werkelijke verhaal. Steeds die omschakeling maken naar andere personages vond ik erg lastig. Over het algemeen heb ik hier geen moeite mee, maar bij dit boek wel. Ik verloor hierdoor de controle over het verhaal, en wist dan niet goed welke kant de schrijver op wilde.

Desondanks deze negatieve punten, ben ik wel heel erg te spreken over de originaliteit van het verhaal zelf. Het is zeker vermakelijk en nu duik je eens in het hoofd van een hoofdpersoon, dat van Blenda, die ook schurkachtige gedachten heeft. Je leest er bij dit boek niet over een hoofdpersoon dat een lief, dapper en sterk meisje is. Je leest er over iemand met een flink portie evil in haar bloed.

Het vierde rijk vond ik een vermakelijk tussenboek, dat me in het hoofd van een evil personage heeft laten kijken. Dit boek is een aanrader voor iedereen die eens vanuit een ander perspectief wil lezen, in plaats van een hoofdpersoon met alleen maar goede bedoelingen!

Liefs,

[bol_product_links block_id=”bol_5640805edb97c_selected-products” products=”9200000030370429″ name=”het vierde rijk” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Related Posts

 • Film Review: Love, Simon

  Paper Towns cover

  Everyone deserves a great love story. But for seventeen-year old Simon Spier it’s a little more complicated: he’s yet to tell his family or friends he’s gay and he doesn’t actually know the identity of the anonymous classmate he’s fallen for online. Resolving both issues proves hilarious, terrifying and life-changing. Directed by Greg Berlanti (Riverdale, The Flash, Supergirl), screenplay by Elizabeth Berger & Isaac Aptaker (This is Us), and based on Becky Albertalli’s acclaimed novel, LOVE, SIMON is a funny and heartfelt coming-of-age story about the thrilling ride of finding yourself and falling in love. (Beschrijving: 20th Century Fox)

  Rating:

  Read More

 • Unboxing: Fairyloot – So Royal

  Sinds een paar maanden koop ik de Fairyloot boxen. Ik was voorheen kei fan van Celebrate Books (nog steeds) maar die kan ik helaas niet naar Londen versturen dus ben ik overgestapt naar Fairyloot. Disney en zeker Frozen is my jam, dus toen ik het thema zag en de illustratie die er bij hoorde was ik helemaal verkocht.

  Read More

 • Review: Peril (Peril #1)

  Peril coverAuteur: Joss Stirlineg Pagina’s: 301 Genre: YA, Fantasy, Post-apocaliptic Publicatie:  juli 2017 Rating: Seventeen-year-old Meri Marlowe may be the last of her kind. Able to see peril – a colour in the UV spectrum – she is hunted by mortal enemies who will settle for nothing less than the end of her race. After losing her American parents, she has been on the run for years and is now hiding out in a climate-changed London with her guardian, Theo. Kel Douglas is one of an ancient people whose skin is covered in beautiful peril-coloured patterns when they come of age. By day he is an ordinary student, the rest of the time he is bodyguard to the heir to the throne. That’s until he meets Meri. First book in a new series set in the near future. Perfect for fans of the Hunger Games or the Starcrossed Trilogy.

  goodreads button

  Read More

 • Blogtour Review: S.T.A.G.S.

  Auteur: M. A. Bennett Pagina’s: 304 Genre: YA, Contemporary, Thriller Publicatie:  Oktober 2017 ISBN: 9789030503477 Rating: Greer MacDonald studeert aan St. Aidan the Great School (S.T.A.G.S.), een privéschool waar tradities hoog in het vaandel staan. Greer is een buitenbeentje, totdat ze samen met twee andere scholieren wordt uitgenodigd voor een weekend weg met de Medievals: de elite-club van de school. Het weekend belooft er een te worden waarin bloedsport centraal staat. Wat Greer niet weet is dat er uitnodigingen zijn die je beter niet kunt accepteren. goodreads button

  Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kavana

Quisque consectetur convallis ex, quis tincidunt ligula placerat et.

Subscribe and follow

Popular Post

Subscribe To My Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit dolore magna

Popular Post