Review: Het tweede boek van Tess

Het tweede boek van Tess Auteur: Miriam Bruijstens
Pagina’s: 119
Genre: Young Adult, New Adult
Publicatie: Clavis, maart 2016
Rating:
4 Eikels

Ik zwem. De zee omringt me als nooit tevoren. Ik voel alles. Het zout, dat prikt in de talloze wonden op mijn lichaam. De kou, die me eerst pijn doet en me vervolgens gevoelloos maakt. Ik blijf zwemmen. Mijn ademhaling is oppervlakkig. Ik voel het zout niet meer. Ik voel me lekker. Ik zwem door.

Het gaat Tess voor de wind. Haar eerste boek is gepubliceerd, ze heeft het gezellig met haar vriendinnen en haar vriendschap met Lucas is hechter dan ooit. Dan gebeurt er iets wat zo verschrikkelijk is dat ze het nauwelijks kan bevatten. Haar leven stort in en Tess kijkt regelrecht de afgrond in. Zal ze het redden? (Beschrijving Bol.com)

goodreads button

Het eerste boek van Tess had een hele diepe indruk achtergelaten maar het tweede boek is nóg heftiger. In Het boek van Tess kwam je te weten wat er met Tess is gebeurd in het verleden en wat dat voor invloed heeft op haar huidige gedrag. In dit boek zit het haar weer absoluut niet mee. Golven van emotie en een heleboel heftige scènes, die voor mensen die kampen met depressies zwaar en misschien zelfs een trigger kunnen zijn. Wees dus gewaarschuwd.

Mijn uitspraak uit mijn vorige review neem ik terug: “Be a little more like Tess.” Ik zou absoluut niet zoals haar willen zijn. In het eerste boek leek het alsof ze alles uit het leven wilde halen en zich nergens zorgen over maakte. Dat is vergeleken met dit boek totaal anders. Dit komt natuurlijk door de heftige gebeurtenis die ze meemaakt, waar ik niks over kwijt kan in verband met spoilers. Ik wilde soms tegen haar schreeuwen om weer door te gaan en sterk te zijn. Het is absoluut geen feel-good boek, al eindigt het uiteindelijk wel fijn voor Tess.  

Uiteraard verwend Miriam Bruijstens ons weer met prachtige poëtische teksten en haar fijne fast-paced schrijfstijl. Je vliegt letterlijk door het boek heen, ook omdat hij maar een paar pagina’s lang is. Ze blijft niet te lang hangen bij een moment, maar ze springt ook niet van de hak op de tak. Ze weet er een hele mooie balans in te brengen. 

Na het lezen van de boeken van Tess moet je altijd even op adem komen. Heel even een momentje nemen om alles wat je zonet hebt gelezen, te laten bezinken. Het is haast onmogelijk om te beseffen dat Tess maar een fictief personage is. Des te meer leef je zo erg mee met haar. Zoals Miriam aan het eind zo mooi vertelt: “Tess bestaat niet, maar ze is inmiddels zo verweven met mij dat ik amper nog weet waar zij ophoudt en ik begin.” 

Wij bedanken uitgeverij Clavis voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar!

Heb jij Het tweede boek van Tess al gelezen? Wat vond jij ervan?

Liefs,

Image and video hosting by TinyPic

[bol_product_links block_id=”bol_570e93db83c0c_selected-products” products=”9200000053301213″ name=”het tweede boek van tess” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

4 Comments on “Review: Het tweede boek van Tess”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *