Review: Het Examen (The Testing #3)

Het Examen coverAuteur: Joelle Charbonneau
Pagina’s: 319
Genre: Young Adult, Dystopian
Publicatie: Karakter Uitgevers, Juni 2014
Rating:
4,5 Eikels

Malenca Vale wil een einde maken aan het wrede systeem en de vuile spelletjes van de Test. De toekomst van het Verenigde Gemenebest hangt aan een zijden draadje. Het land staat aan de vooravond van een burgeroorlog waarin de rebellen het opnemen tegen de wrede en doortrapte leiders van het land. Cia, getalenteerd student aan de universiteit, weet té veel, in ieder geval de schokkende waarheid achter de Test

Maar ze kan het niet alleen. Dit is haar kans om recht te doen, in praktijk te brengen waarvoor ze heeft getraind. Maar wie zal haar volgen? Op de campus waar achter elke hoek gevaren en leugens schuilen, moet Cia de levens van de mensen van wie ze houdt riskeren en gokken op de loyaliteit van haar klasgenoten. Klasgenoten die stuk voor stuk bewezen hebben dat ze niet te vertrouwen zijn… (Beschrijving achterkant)

goodreads button

Die eerste zin van de beschrijving. “Malencia Vale wil een einde maken aan het wrede systeem en de vuile spelletjes van de Test.” Mockingjay, anyone? Ja oke, niet helemaal. Het grote verschil is namelijk dat Katniss in Mockingjay erachter komt dat ze onderdeel van een groot plan waar zij als het ware als pion ingezet wordt. Cia daarentegen, heeft het grotendeels allemaal uitgezocht en neemt zelf de touwtjes in handen. Maar ze kan het niet alleen, en ze doet het ook niet alleen. Ze weet niet wie ze kan vertrouwen, maar ze krijgt toch hulp uit onverwachte hoek.

Het Examen is een enorm spannend boek waar je doorheen vliegt. Ik had het dan ook al uit voordat ik er erg in had. Het lijkt net alsof Charbonneau van tevoren precies heeft uitgedacht wat er wanneer gaat gebeuren, en dat was ook te merken doordat het verhaal heel soepel loopt. Soms een beetje te soepel naar mijn idee. Er waren wel een aantal plottwists, maar ik vond ze niet heel verrassend omdat je ze eigenlijk al van mijlenver aan ziet komen. Dat was wel een beetje jammer, maar ik ben het boek er niet minder goed door gaan vinden.

Toch heb ik letterlijk tot aan het einde aan de pagina’s vastgekleefd gezeten. Het Examen is een fijne afsluiter van een geweldige trilogie. In dit laatste deel komen eindelijk alle eindjes bij elkaar in een soort van spetterende finale. Het einde vond ik zelf wel fijn. Ik weet dat een aantal mensen het geen leuk einde vonden, maar ik vond het realistisch en ik heb er vrede mee dat het eindigde zoals het deed.

Liefs,

Monica

[bol_product_links block_id=”bol_55fea275a910d_selected-products” products=”9200000040263123,9200000025901226,9200000022788180,9200000020099929″ name=”Het Examen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 Comments on “Review: Het Examen (The Testing #3)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *