Review: Gestolen Zielen (Atlantis Ongezonken #1)

Gestolen zielen coverAuteur: Tais Teng
Pagina’s: 196
Genre: Jeugd, Fantasy, Thriller
Publicatie: Kramat, augustus 2010
Rating:
2,5 Eikels

Gerard heeft zijn ka verspeeld, zijn derde ziel. Alle kleur en smaak is uit zijn leven verdwenen: zelfs pekingeend met pruimensaus smaakt naar klei en smeerolie en de blauwste zomerhemel is loodgrijs.Bijgestaan door een punkengel en een boomnimf moet hij zijn ka terug zien te winnen in een magisch Amsterdam vol bedelende elfen en zeldzaam lichtgeraakte dwergen.

Een wild en wonderbaarlijk avontuur in een wereld waar Columbus Atlantis ontdekte en Amerika nooit meer dan een fantasie was…
(beschrijving achterflap)

goodreads button

Toen ik dit boek zag op de Antwerpse boekenbeurs bij Kremat, dacht ik, Ik moet dit hebben! Tais Teng was een van mijn favoriete schrijvers toen ik klein was. Zijn monster school boeken verslond ik. Hij is ook een geweldige illustrator en heeft veel boeken bijzonder gemaakt, maar dit boek zag er wel heel interessant uit! Na een praatje met een man die bij Kramat werkte mochten ik en alle andere boekenbloggers die ook mee waren (o.a. Emmy (ZonenMaan), Joost (NerdyGeekyFanboy), Ellis (DoorEllis) en Lisanne (Bella Mondo)) maximaal 2 boeken uitzoeken om mee te nemen en te reviewen. Nou waren wij (Booknuts) nog vrij nieuw en niet echt bekent, maar de man had gezegd dat het mocht. Aangekomen bij de kassa kregen de meeste zonder problemen de boeken mee. Toen ze zag hoeveel mensen boeken mee namen ging ze vragen van welke blog wij waren, als ze ons niet kende kon ze de boeken niet zomaar mee geven. Ik vond het echt niet netjes nadat er al was gezegd dat we ze mee mochten nemen, maar okay. Voor 5 euro per stuk kregen we ze mee. Ik wilde ze erg graag hebben dus heb het gedaan, maar had het eigenlijk niet moeten doen.

Het boek zelf is best leuk, al is het inderdaad wel echt een jeugd boek, en stond het volgens mij bij de tiener/YA sectie. Het is op zich een leuk concept, Nederland nemen en er een heel andere draai aan geven met dwergen, elfen, kabouters, nimfen en nog veel meer fantasy figuren. Volgens deze wereld heb je ook 3 zielen: ikh, ba en ka. Gerard verspeeld zijn ka (zijn dubbelganger, zijn kleur van het leven) tijdens een potje kaarten met een dwerg en probeert door het boek heen om hem terug te krijgen.

Wat ik een beetje jammer vond is dat Atlantis, een mythe die ik altijd geweldig heb gevonden, vrij weinig in dit boek voorkomt. Ze moeten 100 willige zielen hebben om Atlantis drijvende te houden. Maar verder word er weinig over verteld in het boek. Het is natuurlijk ook pas deel 1, maar toch. Doordat er zo veel fantasy figuren in een stad waren geplaatst voelde het boek een beetje overvol. Dit kwam er bij en dat kwam erbij, daardoor kreeg ik af en toe een beetje claustrofobie. Wat echt zonde was want zoals ik al zei het idee vond ik heel interessant.

De hoofdpersonages waar het allemaal om draait vind ik wel echt super leuk! Gerard is een beetje een sukkel die in het dagelijks leven geld verdiend door mensen naar een hotel te leiden en trucjes uithaalt. Hierdoor verliest hij ook zijn ka. Als hij door zijn oma naar Amsterdam word geleid ontmoet hij Rufus, een punkengel met “een hanenkam, een zwart T-shirt, zware Doc Martens en een paar vaalwitte vleugels die trilde van ingehouden energie.” Rufus brengt wel eens problemen mee, of zorgt er voor, maar uiteindelijk brengt hij Gerard naar Acacia een nimf. Ze komt lief, maar ook kick-ass over. En finally last but not least, Segoviah, van wie ik niet echt een hoogte kon krijgen. Een beetje een zweverige fakir, net zoals in de Efteling bij de Fatamorgana. Ze proberen samen Gerard’s ka terug te krijgen, maar komen er dan achter dat het misschien om iets anders draait.

Tais Teng is echt een kunstenaar wat betreft de tekeningen in het boek, ze zij echt prachtig. Je kan ze ook zien op: Atlantis Ongezonken
Daar kan je ook gelijk kijken naar deel 2. En kramat heeft er wel een prachtige hardcover van gemaakt 🙂

Een ding dat ik heel grappig vond was dat toen ik las dat Gerard Amsterdam Centraal station binnen kwam met de trein ik precies het zelfde deed. Very spooky!

Het is misschien niet het aller beste boek dat ik ooit heb gelezen, maar ik hoop dat jullie het wel een kans geven, want als je er de tijd voor neemt en je door niets anders laat storen, is het best leuk om hem te lezen. De taal is zeer makkelijk en zeer geschikt voor jeugd, maar ook om even wat tussendoor te lezen. Have fun!

Liefs,
Image and video hosting by TinyPic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *