Review: Geestesoog (Mortaliteitsdoctrine #1)

Geestesoog Auteur: James Dashner
Pagina’s: 288
Genre: Young Adult, Science Fiction, Fantasy
Publicatie: Uitgeverij Q, oktober 2015
Rating:
4.5 Eikels

Voor Michael en zijn medegamers kan VirtNet je stoutste dromen doen uitkomen. Hoe beter je kunt hacken, hoe leuker het wordt. Of het nou wel of niet legaal is… Dat maakt niet zoveel uit. Sommige regels blijken er echter niet voor niks te zijn: een gamer blijkt mensen in VirtNet gegijzeld te houden, met afgrijselijke gevolgen. De overheid vraagt Michael de losgeslagen gamer op te sporen. Dat blijkt levensgevaarlijk. De grens tussen spel en echt zou weleens voorgoed kunnen verdwijnen… (beschrijving Goodreads.com)

goodreads button

Terwijl ik dit typ draaien mijn hersenen nog op volle toeren door wat ik zojuist heb gelezen. Telkens valt er weer een puzzelstukje meer op z’n plek en ben ik nog meer verbaasd. Hoe heb ik dit niet zien aankomen? Ik kan een ding met zekerheid zeggen: deze nieuwe serie van James Dashner is nu al briljant!

Aanvankelijk was ik een beetje sceptisch. Geestesoog gaat namelijk over gamen en laat dat nou niet bepaald mijn interessegebied zijn. Maar he, het is James Dashner, en dus ging ik er toch voor. Tijdens de eerste paar hoofdstukken bleef ik nog een beetje twijfelen: er worden best wat technische termen gebruikt en ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten van het verhaal. Ook snapte ik niet waarom elk hoofdstuk weer opgesplitst is in genummerde delen (nog steeds niet trouwens).

Toen kreeg Michael echter zijn opdracht van de overheid en kwam ik er he-le-maal in. Weg was ik. Het verhaal ontvouwde zich als één grote, levensgevaarlijke zoektocht naar de schuilplaats van de losgeslagen gamer (ik noem z’n naam hier expres niet in verband met een eventuele spoiler). Samen met twee vrienden komt Michael in de meest bizarre, spannende en heftige situaties terecht. In een game kun je alles programmeren wat je wil, en van die mogelijkheid heeft Dashner dan ook slim gebruik gemaakt. Ik zat constant op het puntje van mijn stoel en was steeds weer benieuwd wat Dashner nu weer zou bedenken.

Je raakt gedurende het verhaal steeds nieuwsgieriger naar de ware aard van Michaels vijand. Het einde heeft me echt compleet omver geblazen. Wát een wending. Eén grote mindfuck. Als ik een kanttekening moet plaatsen legt Dashner de uiteindelijke ontknoping wel ietwat kort uit, maar desalniettemin vond ik het briljant bedacht. Het volgende deel kan me niet snel genoeg uitkomen.

Liefs,

Thyrze

[bol_product_links block_id=”bol_5634a3698061e_selected-products” products=”9200000046118722,9200000049969407″ name=”Geestesoog” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 Comments on “Review: Geestesoog (Mortaliteitsdoctrine #1)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *