Review: Gebroken

Gebroken coverAuteur: Jennefer Mellink
Pagina’s: 215
Genre: Young Adult, Thriller, Misdaad, Contemporary
Publicatie: Clavis, Juni 2014
Rating:
4 Eikels

Anna’s zestiende verjaardag loopt uit op een ramp. Tijdens haar feest wordt ze verkracht. Ze probeert de dader te vinden, maar iedereen in haar omgeving lijkt verdacht. Zodra ze een spoor heeft gevonden, wordt ze overmeesterd en ontvoerd. Maandenlang zit ze opgesloten in een pikdonkere ruimte. Als ze eindelijk weet te ontsnappen, heeft ze nog maar één doel: wraak.(Beschrijving goodreads)

goodreads button

Voordat ik dit boek ontving had ik al meer goeie dingen over Jennefer Mellink gehoord. Ik ben al van jongs af aan fan van Clavis, vroeger was mijn beredenering dan ook: is het van Clavis, dan vind ik het leuk. Deze beredenering geldt nog steeds voor mij. Ik heb nog geen enkel Clavis boek gelezen dat ik niet goed vond, zo dus ook dit boek.

Anna is zestien geworden op de dag dat de zomervakantie begon. Haar ouders gaan weg naar Frankrijk, dus zij heeft het rijk alleen om een verboden feestje te geven. Wat een geweldige party had moeten zijn verandert in een nachtmerrie.

Vanaf het begin vond ik het een sterk verhaal met stukken die laten verstijven van angst. Qua taal is dit boek zeer gemakkelijk om te lezen, maar qua thema totaal niet. Dit boek wordt gecategoriseerd voor 16+ en daar ben ik het wel mee eens. Ik kan alle horror films van de wereld kijken without blinking an eye, maar hier kreeg ik toch echt wel koude rillingen van. Mijn leerlingen hebben Anna’s leeftijd, en 7 jaar geleden was ik ook zo oud. Dit kan iedereen overkomen. Het enige dat ik wat minder vond in dit boek waren de lange omschrijvingen van plaatsen, kleding of gebeurtenissen. Soms merkte ik dat ik hier wat afdwaalde en moest terug lezen.

Anna’s karakter was heel herkenbaar. Een beetje kinderlijk, maar dat ben je vaak op die leeftijd ook nog wel. Super spannend natuurlijk als je ouders op vakantie gaan en jij blijft alleen thuis. Ik vond haar erg sterk blijven tijdens het hele ordeal. Wat ik erg jammer vond was dat ze Sylvie, haar beste vriendin, niet in vertrouwen nam, maar haar mentor wel. De andere karakters leer je niet echt kennen, behalve de dader dan. Je leest zijn gedachtes wanneer hij die opschrijft. Hier kan je uit op maken dat hij een heel raar zelfbeeld heeft. Volgens hem is hij super lief voor zijn meissie. Dit verhaal bevat genoeg socially questionable guys. Het is alsof Anna ze aantrekt. Dit is natuurlijk een opzetje om de lezer te laten raden wie de dader is.

Wie dan de daadwerkelijke dader is vond ik niet heel verrassend, al sta ik erom bekend dat ik dit soort dingen snel doorheb. Wel greep het einde me nog het aller meest, de dingen die Anna moet doorstaan wens je niemand toen. Toen ik het boek uit had dacht ik echt van: ja, en nu?! Het verhaal moest door! Hier kon het niet eindigen! Maar helaas deed het dat toch. Ik heb niet echt een bookhangover, maar het verhaal blijft wel bij mij rond spoken.

Alles aan dit boek breekt mijn hart. Alleen de cover greep al naar mijn hart. Helemaal nu ik het boek heb gelezen voel ik haar wanhoop. En nog steeds liefde voor deze onverwoestbare hardcovers die je gewoon zo in je tas kan doen.

Ik raad dit boek zeker aan voor een jonge YA fan die tegen boeken kan met dit soort onderwerpen en iets spannends wil lezen.

Kunnen jullie tegen zulke boeken?

Liefs,
Image and video hosting by TinyPic

2 Comments on “Review: Gebroken”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *