Review: Elsewhere

Elsewhere coverAuteur: Gabrielle Zevin
Pagina’s: 271
Genre: Young Adult, Fantasy
Publicatie: Bloomsbury, september 2005
ISBN: 9781408880104
Rating:
4 Eikels

‘Sorry, but nothing of much importance ever happened to me… I’m just a girl who forgot to look both ways before she crossed the street. ‘

Liz isn’t even sixteen when she is killed in a hit-and-run accident. It’s not fair. Liz will never get a job, never get married, never have children. She will never fall in love.

Or will she?

This is not the end for Liz, as she wakes up to find herself in a place called Elsewhere.

A heartbreakingly beautiful story about hope, rebirth, and new love, this is Liz’s tale of life after life. (Beschrijving achterkant)

goodreads button

Vroeger (en dan bedoel ik een jaar of 8 geleden, toen ik ongeveer 16 was) was ik nog niet zo dol op boeken als ik nu ben. Hoewel ik lezen wel leuk vond, was ik er nog lang niet zoveel mee bezig. In die tijd nam mijn moeder dan ook vaak boeken voor mij mee van de bibliotheek in plaats van dat ik het zelf deed (shame on me, I know). Op een dag nam ze het boek Ergens mee, de Nederlandse vertaling van Elsewhere. Ik vond het toen een erg leuk boek om te lezen en het is me dan ook al die tijd nog wel bijgebleven. Toen ik twee weken terug op YALC was en dit boek zag liggen heb ik hem om die reden ook weer meegenomen en ben er vervolgens meteen weer in begonnen.

Liz is 15 jaar oud wanneer ze sterft na een aanrijding en in een plek genaamd Elsewhere terecht komt. Het is een plek waar alle mensen na hun dood heen gaan, een soort afterlife dus. Maar dit hiernamaals is niet voor eeuwig, want de bewoners van Elsewhere verjaren andersom. Elk jaar worden ze jonger. Op het moment dat ze weer een baby zijn, worden ze weer teruggestuurd naar de aarde om aan een nieuw leven te beginnen.

Elsewhere

De hoofdpersoon is dus nog vrij jong, en wordt door het verhaal heen alleen maar jonger. In het begin vroeg ik me daarom heel eventjes af of ik inmiddels niet te oud was geworden voor dit boek. Ik vond Liz namelijk irritanter dan dat ik me kon herinneren, maar aan de andere kant is dat zo lang geleden dat ik het ook niet precies meer weet. In het begin is ze namelijk gewoon echt een eigenwijze puber. Na een paar hoofdstukken begreep ze zelf de situatie wat beter, en begreep ik haar ook beter, en vond ik haar dus niet meer zo irritant. Ik was het lang niet altijd met haar en haar acties eens, maar naarmate het verhaal vorderde werd ze een steeds interessanter en herkenbaarder karakter.

Het is misschien raar om te zeggen dat ze een herkenbaar karakter is, aangezien ik me niet heel goed zou kunnen voorstellen hoe het is om dood te zijn, zeker omdat de dood in dit verhaal nogal veel op het leven lijkt. Met herkenbaar bedoel ik echter dat ze gedachtes heeft die ik misschien ook wel zou hebben in een soortgelijke situatie, en dingen doet die een vijftienjarige ik misschien ook wel gedaan zou hebben. Hoewel Liz in Elsewhere elk jaar jonger wordt, wordt ze er niet minder wijs op, omdat haar herinneringen wel intact blijven. Ik vond dat de schrijfster een hele interessante draai aan het hiernamaals gegeven heeft: in heel veel opzichten lijkt het namelijk gewoon op het aardse leven, maar dan toch net een beetje anders.

Ik heb wederom van dit boek genoten, en ondanks de jonge leeftijd van de hoofdpersoon zit het toch vol met wijsheden die ik toch niet helemaal mee had gekregen tijdens de eerste keer dat ik het las. In die zin is het boek dus ook prima geschikt voor oudere lezers. Soms voelt het qua taalgebruik wat tienerachtig aan, maar dat kan ook prima, want het blijft een YA. Wat mij betreft dus een aanrader!

Liefs,

Monica

Dit boek is ook in het Nederlands uitgegeven bij Pimento. De Nederlandse titel is ‘Ergens’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *