Review: Eerwraak + Giveaway

Promille coverAuteur: Helen Vreeswijk
Pagina’s: 342
Genre: Young Adult, Misdaad
Publicatie: Van Goor, 2008
Rating:
4 Eikels

De zeventienjarige Sam Visser wordt smoorverliefd op het beeldschone Afghaanse meisje Letiva. Letiva is geboren en opgegroeid in Nederland maar volgens de regels van haar cultuur grootgebracht. Ze draagt een hoofddoek en heeft van huis uit geleerd dat ze moet oppassen voor jongens en hen maar beter kan negeren. Toch slaat de vonk over en valt Letiva voor Sams charme. Ze weet echter dat het een taboe is om als meisje met een niet-moslimjongen thuis te komen.
Het wordt een moeizame maar innige relatie die voor de buitenwereld angstvallig verborgen wordt gehouden. Maar het paar neemt steeds meer risico’s. Het geheim komt aan het licht en dan beginnen de problemen pas echt.

goodreads button


Dit boek las ik heel lang geleden, toen ik een jaar of 13 was. Speciaal voor de Helen Vreeswijk-week las ik dit boek opnieuw! Ik moet zeggen dat ik zeker niet vergeten was waar dit boek over ging. Natuurlijk wist ik niet alles meer in detail, maar in grote lijnen wist ik wat ik kon verwachten. En een boek dat ik 7 jaar geleden voor het laatst las en me nog zo is bijgebleven, dat moet wel goed zijn, toch?

En het was zeker weer goed! Ik snap heel erg waarom ik zo van de boeken van Helen hield, waarvan Eerwraak zeker een van mijn favorieten is. Het is boek is spannend en goed te volgen. Als ik het boek nu pas voor het eerst zou lezen, zou ik helemaal niet het idee hebben dat het voor de jongere doelgroep bestemd is.

Het gaat dus over een Afghaans meisje, dat verliefd wordt op een Nederlandse jongen. Alhoewel ik een kleurtje heb, ben ik 100% Nederlands opgevoed. Ik heb wel buitenlandse vriendinnen, maar bij hen gaat het er niet zo streng aan toe als bij Letiva. Het was dus interessant om te lezen hoe de Afghaanse en de Nederlandse cultuur met elkaar kruisen. Ook al kan ik je zeggen dat ik nooit in een situatie kom waarin Letiva zich in bevindt, kon ik wel erg met haar meeleven. De woorden en gevoelens van de hoofdpersonen zijn zo goed beschreven, dat je je makkelijk in hen kan verplaatsen.

Bovendien vond ik de stukken op het politiebureau weer om te smullen! Ik weet nog dat ik om die reden de boeken van Helen altijd zo leuk vond. Ik heb verder geen ambitie om politieagente te worden of bij de recherche te werken, maar toch vond ik het interessant om te lezen hoe het er daar aan toe gaat.

Eerwraak is een origineel boek met een plot die je niet ziet aankomen! Het is een droevig verhaal, maar toch blijf je gedurende het verhaal hopen dat alles goed zal komen…

Giveaway Helen Vreeswijk boek:
Het blind date boek van vandaag gaat over:
– Vriendinnen
– Social Media
– Webcam

a Rafflecopter giveaway

3 Comments on “Review: Eerwraak + Giveaway”

  1. DIt is een Topboek van Helen. Het is interessant voor jeugdigen maar ook voor hun ouders…? Misschien draagt het bij tot meer begrip voor de problemen waar jonge Moslim meisjes mee te maken kunnen krijgen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *