Review: Een van ons liegt

EVOL coverAuteur: Karen M. McManus
Pagina’s: 304
Genre: Young Adult, Mysterie
Publicatie: Best of YA, mei 2017
IBAN: 9789000352968
Rating:

De zeventienjarige Simon Kelleher heeft Bayview Highs beruchte roddel-app ontwikkeld. Hij kondigt groots aan dat hij sappige nieuwe verhalen over vier populaire medescholieren gaat onthullen. Maar dan sterft hij onverwacht voor hun neus.
Bronwyn, Cooper, Addy en Nate – het brein, de atleet, de prinses en de crimineel van de school – zijn het onderwerp van Simons roddels en veranderen in verdachten zodra bekend wordt dat zijn dood geen ongeluk was.

Wie is er te vertrouwen? Wie van hen is schuldig? Ieder van hen heeft iets te verberen. Ieder van hen zou het gedaan kunnen hebben, om te voorkomen dat de roddels op de app onthuld zouden worden. En een van hen liegt.

goodreads button


Op YALFest 2017 was er een stand waar je ARC’s kon kopen. Ik nam de ARC van Een van ons liegt mee naar huis, omdat de achterflap me erg aansprak én hij maar €2,50 kostte. Ik kan niet ziet zeggen dat ik het boek gekocht heb om de cover, aangezien ik deze echt niet mooi vind. De Engelstalige versie van dit boek is zo veel mooier. Ach ja. Nadat het boek een paar weken in mijn boekenkast stond, begon ik erin te lezen. Al na het lezen van het eerste hoofdstuk zat ik helemaal in het boek, omdat je als lezer gelijk het straflokaal in duikt, waar Bronwyn, Addy, Nate, Cooper en Simon hun straf uitzitten. Echter komt Simon er niet levend uit…

Ik vond het erg fijn dat ik als lezer gelijk het mysterie indook. Het duurt geen 50 pagina’s voordat het ongeval met Simon gebeurt. Je leert de andere personages niet eerst uitgebreid kennen, dat komt allemaal achteraf pas. Nee, PATS BOEM, je wordt het mysterie ingegooid. Ik vond het erg fijn dat je de personages pas achteraf leert kennen, aangezien je dan pas kan gissen wie het gedaan heeft. Het boek wordt namelijk geschreven vanuit de perspectieven van de vier ‘overlevenden’ uit het straflokaal: Bronwyn, Addy, Nate en Cooper. Niet dat je ze allemaal tegelijk leert kennen, integendeel. Gedurende het boek komen geheimen van deze personages naar boven. Door deze onthullingen bleef het boek voor mij echt spannend, omdat ik als lezer – tot aan de ontknoping – echt niet wist wie het gedaan zou kunnen hebben. Ze hebben allemaal een motief.

De vier overlevenden uit het straflokaal hebben ieder hun eigen karakter. Bronwyn is de nerd, Addy de prinses, Nate de crimineel en Cooper de atleet. Voor het voorval met Simon kenden zij elkaar niet echt goed, maar doordat zij erg betrokken zijn bij het mysterie, groeien ze dichter en dichter na elkaar toe. Dit deed me erg denken aan Pretty Little Liars (seizoen 1), waar de Liars door een dood dichter na elkaar toe trokken. Sowieso gaf dit boek bij nogal een Pretty Little Liars-gevoel, door de geheimen, het gelieg en het grote mysterie wie Simon heeft vermoord. Dit gevoel sluit helemaal niet aan bij het gevoel dat ik bij de cover van Een van ons liegt krijg. De cover ziet er weliswaar spannend en mysterieus uit, maar ik vond het drama-gehalte van het boek ook hoog liggen. De onthullingen die worden gedaan over de vier overlevenden nemen namelijk consequenties met zich mee, wat weer voor de nodige drama zorgt.

Al met al kan ik wel zeggen dat dit boek mij heeft weten te amuseren. Gedurende het hele boek had het verhaal mij in zijn greep, waardoor ik het echt niet kon wegleggen. Sterker nog, ik had het boek binnen één ruk uitgelezen! Ik had van te voren niet gedacht dat ik het boek zo leuk zou vinden, maar door de drama heeft dit boek mijn aandacht weten vast te houden. Ik kan Een van ons liegt zeker aanraden voor degene die toe zijn aan een ‘tussenboek’, aan een spannende stand-alone.

Hou jij ook zo van mysterieuze verhalen?

Liefs,

One Comment on “Review: Een van ons liegt”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *