Review: Dromen

Dromen coverAuteur: Sara Zonneveldt
Pagina’s: 272
Genre: Young Adult, Contemporary
Publicatie: Van Goor, april 2016
ISBN: 9789000347247
Rating:
3,5 Eikels

Er is één ding dat Lucy het allerliefst wil en dat is de wereld rondreizen. Er is één ding dat Lucy’s ouders het allerliefst willen en dat is dat Lucy hun café overneemt. Er is één ding dat zeker is en dat is dat een anonieme brief Lucy’s hele leven op zijn kop zet. In zijn brief moedigt de schrijver Lucy aan om haar dromen waar te maken. Samen met haar beste vriendin Karen besluit ze hem te gaan zoeken. En dan zijn er ondertussen ook nog leuke jongens, feestjes en lijken haar ouders iets voor haar achter te houden…
(Beschrijving Goodreads)

goodreads button

De vijftienjarige Sara Zonneveldt maakte in april 2016 haar debuut met de Young Adult Dromen, een prestatie waar vele andere aspirant-schrijvers slecht van kunnen dromen (no pun intended). Ik was mede door haar jonge leeftijd erg nieuwsgierig naar het boek. Hoe zou het verhaal zijn?

Dromen is een enorm hoopvol boek. Sara Zonneveldt heeft een bijpassende luchtige schrijfstijl. Haar dialogen zijn modern, met korte zinnen en doorspekt met Engelse woorden. Ik hoorde van anderen dat jongeren tegenwoordig echt zo praten (ik word blijkbaar oud), maar af en toe vond ik het iets té. Ik las in de recensie van Emmy bovendien dat zij vond dat het boek hierdoor vrij tijdsgebonden is en daar ben ik het mee eens. Het boek is hierdoor vrij specifiek op een bepaalde doelgroep gericht.

Dromen is door het taalgebruik heel erg geschikt voor een wat jongere doelgroep. Dromen gaat bovendien over – hoe kan het ook anders – het volgen van je dromen en je daarin niet tegen laten houden door andermans verwachtingen. In Dromen zijn dit vooral de ouders, ook een gegeven dat erg goed bij die doelgroep past. Zelf vond ik het wel wat merkwaardig, dat de ouders van Lucy al zo haar toekomst wilden bepalen terwijl ze nog maar vijftien is. De boodschap dat je je dromen moet volgen vond ik erg mooi. Voor jezelf kiezen is nou eenmaal ontzettend moeilijk, zeker op die leeftijd.

Er gebeuren vrij veel grote en heftige dingen in het boek. Persoonlijk denk ik dat niet al die gebeurtenissen nodig waren geweest om het verhaal te dragen. Soms worden bepaalde verhaallijnen ook even losgelaten – of vergeten? – om aan het einde weer op te duiken. Hier kun je aan merken dat Sara jong is. Het is echter wel heel duidelijk dat het begin er zeker is. Sara Zonneveldt heeft het verhalen vertellen duidelijk in zich en ik ben benieuwd waar ze in de toekomst, als ze zich meer ontwikkeld heeft, mee op de proppen komt!

Liefs,

Thyrze

[bol_product_links block_id=”bol_574aecc935b7f_selected-products” products=”9200000051759403,9200000057013452″ name=”dromen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One Comment on “Review: Dromen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *