De Test coverAuteur: Joelle Charbonneau
Pagina’s: 362
Genre: Young Adult, Dystopian, Science Fiction.
Publicatie: Karakter Uitgevers, Oktober 2013
Rating:
4,5 Eikels

Malencia Vale wil niets liever dan uitverkoren worden voor de Test. Ieder jaar worden uit de eindexamenkandidaten de beste studenten gekozen die hun kolonie mogen vertegenwoordigen tijdens de Test in de hoofdstad Tosu City. Van de in totaal bijna tweehonderd kandidaten uit alle koloniën mogen alleen zij die slagen voor de Test toetreden tot de universiteit om klaargestoomd te worden tot de toekomstige leiders van het Verenigde Gemenebest. Het land moet namelijk opnieuw opgebouwd worden nadat het door de Zeven Oorlogsfasen is verwoest.

Tot haar grote vreugde is Cia een van de uitverkorenen van haar kolonie Vijf Meren, maar haar blijdschap verandert al gauw in bezorgdheid wanneer haar vader haar de avond voor vertrek vertelt over zijn ervaringen gedurende de Test. Hij herinnert zich slechts flarden, maar heeft wel al zijn leven lang nachtmerries over de gebeurtenissen van vijfentwintig jaar eerder… (beschrijving binnenflap)

goodreads button

Van mijn medeblogger Daphne heb ik voor het eerst over De Test gehoord. Toen ik er anderen naar vroeg, hoorde ik er ook alleen maar goede verhalen over. Toen ik het boek een paar maanden later bij het Boekenfestijn zag liggen heb ik hem maar meteen meegenomen, want ik was er inmiddels best wel nieuwsgierig naar geworden.

Mijn eerste indruk van het boek toen ik er in begonnen was, was: “wauw, dit lijkt echt heel erg op de Hongerspelen” en die indruk is niet veranderd nadat ik het boek uit had. Nu hoeft dat niet per sé iets slechts te zijn, dat het op de Hongerspelen lijkt, want ik heb die drie boeken namelijk binnen één week verslonden. Integendeel, ik vond dit verhaal net zo sterk. Het was alleen alsof ze voor dit verhaal hetzelfde skelet hadden gebruikt, en dan de details compleet anders hebben ingevuld. Daardoor is het wel een verhaal wat goed op zichzelf staat, maar omdat de YA Dystopieën tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond schieten, is het moeilijk om dit boek als een compleet origineel idee te zien. Aan de andere kant, de Hongerspelen is schijnbaar ook weer afgekeken van Battle Royale, dus zo kan ik wel even door blijven gaan…

De hoofdpersoon in dit boek is Malencia Vale, een ontzettend intelligente meid die zich serieus uit elke situatie wel weet te redden op een of andere manier. Ik heb veel bewondering voor haar gekregen in dit boek, omdat ze zo enorm slim en scherp is. Het nadeel daarvan is wel dat ze af en toe zelfs een beetje té slim (te perfect) lijkt, maar elke keer als ik dat begin te denken gebeurd er weer iets waardoor dat idee weer minder wordt. Het is daardoor wel realistisch gehouden, maar het zit wel een beetje op het randje.

Naast deze twee kleine nadelen zijn er ook heel veel dingen aan dit boek die heel erg goed zijn. Ik vind het idee van een land dat door de oorlog is verwoest en nu nog in de fase van wederopbouw is wel leuk. In veel andere boeken is het meestal al zoals het zijn moet, maar het was wel duidelijk dat dat in dit boek niet het geval was. Ook de karakters in het boek zijn enorm interessant. Een groot aantal van de karakters zijn niet flat en eenzijdig, maar doen juist dingen die je als lezer niet zou verwachten. Dit is een van die dingen die het geheel enorm spannend maakt. Ik zal niet liegen, ik heb (figuurlijk) op het puntje van mijn stoel gezeten van begin tot eind. En dan, net op het punt waar je denkt “Oh, ik ben benieuwd hoe Cia hier mee om gaat..” is het afgelopen. Stomme cliffhangers ook!

Ergens vind ik het jammer dat dit verhaal mij (en vele anderen) zo sterk aan de Hongerspelen doet denken, want het is écht een heel erg goed boek. Ik zou hem dan ook zeker aan iedereen aanraden, want het zit zó goed in elkaar.

Liefs,

Monica

[bol_product_links block_id=”bol_55abba6e84161_selected-products” products=”9200000016321351,9200000030255181,9200000020990916,9200000010968169,9200000023476004″ name=”De Test” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Related Posts

 • Film Review: Love, Simon

  Paper Towns cover

  Everyone deserves a great love story. But for seventeen-year old Simon Spier it’s a little more complicated: he’s yet to tell his family or friends he’s gay and he doesn’t actually know the identity of the anonymous classmate he’s fallen for online. Resolving both issues proves hilarious, terrifying and life-changing. Directed by Greg Berlanti (Riverdale, The Flash, Supergirl), screenplay by Elizabeth Berger & Isaac Aptaker (This is Us), and based on Becky Albertalli’s acclaimed novel, LOVE, SIMON is a funny and heartfelt coming-of-age story about the thrilling ride of finding yourself and falling in love. (Beschrijving: 20th Century Fox)

  Rating:

  Read More

 • Unboxing: Fairyloot – So Royal

  Sinds een paar maanden koop ik de Fairyloot boxen. Ik was voorheen kei fan van Celebrate Books (nog steeds) maar die kan ik helaas niet naar Londen versturen dus ben ik overgestapt naar Fairyloot. Disney en zeker Frozen is my jam, dus toen ik het thema zag en de illustratie die er bij hoorde was ik helemaal verkocht.

  Read More

 • Review: Peril (Peril #1)

  Peril coverAuteur: Joss Stirlineg Pagina’s: 301 Genre: YA, Fantasy, Post-apocaliptic Publicatie:  juli 2017 Rating: Seventeen-year-old Meri Marlowe may be the last of her kind. Able to see peril – a colour in the UV spectrum – she is hunted by mortal enemies who will settle for nothing less than the end of her race. After losing her American parents, she has been on the run for years and is now hiding out in a climate-changed London with her guardian, Theo. Kel Douglas is one of an ancient people whose skin is covered in beautiful peril-coloured patterns when they come of age. By day he is an ordinary student, the rest of the time he is bodyguard to the heir to the throne. That’s until he meets Meri. First book in a new series set in the near future. Perfect for fans of the Hunger Games or the Starcrossed Trilogy.

  goodreads button

  Read More

 • Blogtour Review: S.T.A.G.S.

  Auteur: M. A. Bennett Pagina’s: 304 Genre: YA, Contemporary, Thriller Publicatie:  Oktober 2017 ISBN: 9789030503477 Rating: Greer MacDonald studeert aan St. Aidan the Great School (S.T.A.G.S.), een privéschool waar tradities hoog in het vaandel staan. Greer is een buitenbeentje, totdat ze samen met twee andere scholieren wordt uitgenodigd voor een weekend weg met de Medievals: de elite-club van de school. Het weekend belooft er een te worden waarin bloedsport centraal staat. Wat Greer niet weet is dat er uitnodigingen zijn die je beter niet kunt accepteren. goodreads button

  Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kavana

Quisque consectetur convallis ex, quis tincidunt ligula placerat et.

Subscribe and follow

Popular Post

Subscribe To My Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit dolore magna

Popular Post