Review: De Studie (The Testing #2)

De Studie coverAuteur: Joelle Charbonneau
Pagina’s: 342
Genre: Young Adult, Dystopian
Publicatie: Karakter Uitgevers, Januari 2014
Rating:
4 Eikels

Als Cia arriveert op de universiteit, na het slagen voor de Test, verkeert zij de eerste weken in dezelfde gelukzalige roes als haar medestudenten. Wanneer ze zichzelf op de Transit Communicator hoort vertellen over de Test slaat haar zorgeloosheid om in argwaan en bekijkt ze alles om zich heen met andere ogen. Ze doorziet de spelletjes van haar professoren en de leiders van de universiteit, en heeft al snel door dat zij haar meer dan haar medestudenten in de gaten houden.

Gedreven door haar achterdocht, weet Cia elke uitdaging op zo’n manier het hoofd te bieden, dat zij ongewild opvalt in de groep. Iets dat al snel leidt tot een prestigieuze stageplek bij niemand minder dan president Collindar. Gestuurd door haar vriend Michal raakt Cia steeds verder verstrikt in de vieze spelletjes die gespeeld worden door de regeringsleiders en het bestuur van de universiteit. Lukt het haar om de waarheid over het Test-comité boven tafel te krijgen en de volgende generatie afgestudeerden te behoeden voor de Test? (beschrijving binnenflap)

goodreads button

Ik heb er eigenlijk heel lang over gedaan om dit boek te lezen. Had ik het in een stuk achter elkaar gelezen, dan had ik het binnen 2 of 3 dagen uit gehad want oh mijn god, wat was dit spannend! Doordat er dingen tussendoor kwamen en ik bang was dat deel 2 zou tegenvallen, heb ik het lezen steeds maar uitgesteld.

Tegenvallen deed het gelukkig niet maar De Studie is om andere redenen weer heel spannend dan dat De Test was. Ze hebben geprobeerd Cia’s geheugen te wissen, maar veel dingen herinnert ze zich. Echter zijn er een aantal dingen uit haar Test die zij zelf vergeten is, maar die jij als lezer nog wel weet. Dat zorgt voor een groot aantal “Nee! Vertrouw hem niet!” momenten. Het mooiste is nog wel, in het begin denkt Cia dat nu de Test achter de rug is, ze op veilig terrein zit. Maar niets is minder waar. De universiteit brengt zo zijn eigen bedreigingen met zich mee, die mogelijk nog heftiger zijn dan de vorige.

Ik stond wederom versteld van Cia’s kracht en wijsheid, al kwam het in dit deel wel meer naar voren dat Cia ook geen perfect persoon is. Dit boek gaat een beetje dieper in op de theorie achter de Test, en daarom vond ik het heel interessant om te lezen. Onder andere dankzij dat, maar ook dankzij de enorme lading spanning in het verhaal, vloog ik er zo doorheen toen ik eenmaal weer aan het lezen was.

Het enige nadeel waar ik zelf tegenaan liep, was dat het plot me een beetje te veel deed denken aan het eerste deel: de hoofdpersoon komt weer in een benarde situatie terecht en ze weet opnieuw niet wie ze wel en niet kan vertrouwen. Echter neemt verderop in het boek het verhaal steeds meer andere wendingen en komt er steeds meer diepgang. Dus dat doet dit puntje eigenlijk weer teniet.

Al met al is het gewoon een geweldig vervolg op De Test. Veel meer kan ik er niet over zeggen.

Liefs,

Monica

[bol_product_links block_id=”bol_55bf49e7190c7_selected-products” products=”9200000035844160,9200000022070899″ name=”De Studie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 Comments on “Review: De Studie (The Testing #2)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *