Review: De Remedie (The Program #0.5)

9200000050454882Auteur: Suzanne Young
Pagina’s: 400
Genre: Young Adult, Science-Fiction, Dystopisch
Publicatie: Karakter Uitgevers, oktober 2015
Rating:
4 Eikels

Quinlan McKee is een zogenaamde sluiter. Sinds haar zevende helpt ze nabestaanden een periode van verdriet af te sluiten.

Quinn wordt op aanraden van rouwbegeleiders ingehuurd door families om voor een korte periode de rol van hun overleden dochter aan te nemen. Ze is uiteraard geen exacte kopie, maar als ze hun kleding gaat dragen, haar kapsel aanpast, gekleurde contactlenzen draagt en foto’s en video’s bestudeert, kan ze binnen de kortste keren iedereen zijn. Maar om haar taak zo goed mogelijk te vervullen, moet ze haar gevoelens uitschakelen en zich niet te erg hechten aan de mensen die ze helpt.

Op haar zeventiende blinkt Quinn uit in dit therapeutische rollenspel; ze is er zo goed in dat ze haar eigen verleden en dat van degene die ze speelt door elkaar gaat te halen. Als ze haar langstdurende opdracht krijgt, als Catalina Barnes, begint ze een band op te bouwen met de vriend van het overleden meisje. En dat is nog maar het begin van de problemen, zeker wanneer Quinn de waarheid achter Catalina’s dood ontdekt. En de epidemie die het zou kunnen veroorzaken… (Beschrijving bol.com)

goodreads button

Wat was ik blij toen De Remedie op de mat viel! Na de duologie over het Programma was ik namelijk ontzettend benieuwd geworden naar het begin. Hoe is de epidemie eigenlijk begonnen? Hoe kwam het Programma eigenlijk tot stand? En hoe zag de wereld er eigenlijk uit voor het Programma? De Remedie wordt gezien als deel 3, maar is dus eigenlijk een prequel: deel 0.5 om het zo maar te zeggen.

De Remedie gaat over Quinlan. Ze is Sluiter van beroep: iemand die zich voordoet als een overleden persoon opdat de nabestaanden hun verdriet een plekje kunnen geven en zo het overlijden van die persoon kunnen afsluiten. Zij helpt dus mensen die niet verder kunnen met hun leven. Ergens vind ik dit een mooie gedachte en een fascinerend concept. Tegelijkertijd vind ik het behoorlijk creepy: een Sluiter wordt namelijk die overleden persoon. Wie ben je dan eigenlijk zelf nog? In het boek merk je deze tweestrijd ook: de mensen die geholpen worden zijn dankbaar; buitenstaanders vinden Quinlan maar een griezel en schelden haar uit. Ik kon me in beide standpunten wel inleven.

In het begin leren we Quinlan en haar wereld kennen. Het verhaal begint echter pas echt op het moment dat Quinn een tweede opdracht krijgt, vlak nadat ze een eerdere opdracht heeft afgesloten. Dat is hoogst ongebruikelijk en zelfs gevaarlijk: omdat je steeds een ander persoon wordt, bestaat immers de kans dat je jezelf kwijtraakt. Hoe eng is dat? Bovendien komt Quinlan tijdens deze nieuwe, speciale opdracht in de problemen.

Allereerst is er een psychologisch aspect. Het is voor Quinlan op een gegeven moment moeilijk om haar eigen leven en het leven dat ze speelt uit elkaar te houden. Ook ziet ze soms herinneringen van eerdere Sluiter-opdrachten als haar eigen herinneringen. Quinlan worstelt dus constant met haar identiteit: wie is zij eigenlijk zelf? Wat maakt haar Quinlan? Welke herinneringen zijn echt en welke behoren tot het leven van een ander, inmiddels overleden persoon? De scheidingslijn tussen zichzelf en haar werk dreigen te verdwijnen, ze verliest de afstand steeds meer uit het oog.

Bovendien ontdekt Quinlan naarmate haar opdracht langer duurt, dat het niet is wat haar was voorgespiegeld. De dingen die haar verteld zijn lijken niet te kloppen en Quinlan komt zo achter steeds meer geheimen. Dit zorgt voor een extra spanning in het verhaal, een extraatje waardoor ik nog meer gestimuleerd werd om door te lezen: ik wilde immers heel graag weten hoe de vork in de steel zat.

Hoewel dit boek dus niet met zoveel woorden uitlegt hoe de epidemie is begonnen, zit je wel midden in de beginselen ervan. De uiteindelijke ontknoping van het verhaal maakt me enorm nieuwsgierig naar het vervolgdeel. Zeker na de informatie die Suzanne Young met ons deelt in het epiloog kan ik niet wachten. Young geeft ons in De Remedie kleine beetjes informatie die we kunnen linken aan de Programma serie, maar legt nog niet uit hoe die precies in elkaar passen: het maakt me zo ontzettend nieuwsgierig! Ik kijk dan ook reikhalzend uit naar het volgende deel!

Liefs,

Thyrze

[bol_product_links block_id=”bol_56b8ca0f4c0dd_selected-products” products=”9200000045983468,9200000050907026″ name=”De Remedie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One Comment on “Review: De Remedie (The Program #0.5)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *