Review: De Laatsten

De Laatsten cover Auteur: Isabelle Quinn
Pagina’s: 154
Genre: Young Adult
Publicatie: Clavis, januari 2015
Rating:
3 Eikels

Mijn hersens leken in kauwgom veranderd, nadenken ging voor geen meter. Alles wat ik wist, was dat de mist dit gedaan had. Hij had al die mensen weggenomen. Vreemden, maar ook mensen die ik kende. En me totaal niet kon herinneren.

Op een koude winteravond wordt de vijftienjarige Sam ineens verrast door een mysterieuze en dichte mist. Als de mist zich eindelijk terugtrekt, is Sams leven voorgoed veranderd. Op een handvol overlevenden na is de stad helemaal verlaten. Wat is er gebeurd? Zijn zij de laatsten op aarde? En waarom lijken bijna alle overlevenden te lijden aan een rare vorm van krankzinnigheid? Sam gaat wanhopig op zoek naar antwoorden door de besneeuwde stad. Maar dat is niet zonder gevaar …(beschrijving Goodreads.com)

goodreads button

Ik was vroeger altijd verzot op Clavis boeken en zocht in boeken winkels ook altijd op deze uitgeverij. Zo geweldig als ik ze vroeger vond, vind ik ze nu nog steeds. Toen ik de achterkant van De Laasten las vond ik hem gelijk al super interessant. Een mist die mensen opslokte en de overgeblevenen hun herinneringen wegnamen leek mij een heel leuk concept.

In dit verhaal volg je Sam, een van de personen die niet is meegenomen door de mist en het enige wat hij wil is zijn moeder vinden. Terwijl hij door de straten van zijn dorp loopt komt hij een paar mensen tegen. Harry, een aardige doch wat vreemde man en Yvette, die compleet gestoord is gemaakt door de mist. Het verhaal begint erg rustig en neemt de lezer mee op een reis van een jongen die opzoek gaat naar zijn moeder. Veel snappen ze nog niet van de mist, maar ze maken zich er ook niet al te druk om.

Tot op het punt dat Sam weer thuis aankomt kwamen er nog niet zo veel vragen bij mij als lezer op, maar het moment dat de mooie Marianne het verhaal binnenstapt bestormen de vragen je. Wie is ze? Waar komt de mist vandaan? Wat is het? Dit is pas ongeveer halverwege het boek, maar doordat het boek vrij dun is geeft het niet het gevoel dat het te lang duurt tot dat er wat vaart in komt. Vanaf dit punt gaat alles echt in een rap tempo. Tussendoor krijg je clues die vertellen wat er allemaal precies gebeurt en geven meer uitleg over het eerste hoofdstuk, die je als je het leest eigenlijk alleen maar vragen geeft.

Hoe er naar het einde toe werd gewerkt vond ik erg snel, dit had nog wat uitgebreider gemogen. Soms moet je namelijk heel goed lezen om bij het verhaal te blijven en te weten wat er nou eigenlijk gebeurt, anders mis je zo een hele hoop. En ook vond ik een deel van het einde had een beetje een cliché, een beetje eind goed al goed voor mij. Meestal houd ik wel van een goed einde, maar dit werd een beetje ongeloofwaardig.

Sam als karakter vind ik echt geweldig! Zeker in combinatie met de andere twee karakters. Sam is een gewone jongen die met zijn eigen tiener problemen loopt, maar hij werkt zo goed als hoofdpersonage. Heerlijk down to earth, maar heel eigenwijs. Hij is heel herkenbaar als karakter en ik denk dat dat ook zijn kracht is. Harry is een beetje vreemd, maar daardoor zet hij je wel aan het denken. Yvette is heel vervelend in het begin, maar ik kon de humor er wel van in zien. Uiteindelijk wordt ook zij een karakter waar je bij mee gaat voelen.

Al met al, een leuk verhaal. Had iets meer uitgewerkt mogen worden van mij, maar zeker wel de moeite waard om te lezen. Een enorme pre van Clavis boeken is dat je ze zo in je tas mee kan nemen en er vrijwel niks mee gebeurd. Terwijl ik met andere boeken, zelfs hard covers, bang ben dat er een hoekje van afgaat bijvoorbeeld.

Wat zou jij doen als er een mysterieuze mist op je afkwam?

Liefs,
Image and video hosting by TinyPic

 

[bol_product_links block_id=”bol_5579fe1068c0f_selected-products” products=”9200000030370483″ name=”de laatsten” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One Comment on “Review: De Laatsten”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *