De Kruisdraagster Auteur: Lydia Schwarz
Pagina’s: 416
Genre: Young Adult, Science Fiction, Dystopisch
Publicatie: Callenbach, oktober 2015
Rating:
4 Eikels

Anna woont in de perfecte wereld. Vrijheid, gerechtigheid, tolerantie en vrede zijn in het Europa van de 22e eeuw werkelijkheid geworden. Door een uitgebreid systeem leeft iedereen het volmaakte leven, zonder ziekte en werkloosheid. Alle landen werken samen en oorlogen zijn verleden tijd. Voor iedereen wordt gezorgd, ieders identiteit is bekend en ieders schreden worden gevolgd. Maar Anna is niet hetzelfde als de mensen om haar heen. Niemand weet dat zij met gevaar voor eigen leven thuis een groot geheim bewaart. (Beschrijving Goodreads.com)

goodreads button

Ik heb een tijdlang getwijfeld over dit boek. Wil ik het lezen? Wil ik het niet lezen? Dat dit boek over het Christendom gaat, sprak me evenveel aan als dat het me deed twijfelen. Uiteindelijk werd ik toch overgehaald door de recensie van Emmy en het enthousiasme van Katja.

Schwarz heeft in De Kruisdraagster een ontzettend interessante wereld geschapen. De maatschappij is ingericht met behulp van vier pijlers: vrijheid, gelijkheid, verdraagzaamheid en vrede. Op je zestiende verjaardag kiest iedereen één van de twee uitgezette levenspaden: de apollinische levensweg of de dionysische levensweg. Hoofdpersoon Anna heeft gekozen voor de apollinische levensweg en studeert aan het humanium om (ooit) de verlichting te bereiken.

Hoewel je als lezer voldoende uitleg krijgt over de wereld waarin Anna leeft en deze wereld goed opgebouwd overkomt, miste ik toch iets. Ik vind het moeilijk om uit te leggen wat het precies is, maar ik bleef het gevoel hebben alsof ik naar iets aan het grijpen was en het net niet te pakken kreeg. Misschien dat dit voornamelijk kwam doordat ik een connectie met Anna miste. Ik kon me maar moeilijk in haar inleven: ik snapte haar niet zo goed. Zo kwam ze meer dan eens behoorlijk dommig en naïef op me over, ondanks dat ze wel meer dan eens haar vraagtekens bij een bewering of gebeurtenis zet. Ook op het gebied van jongens vond ik Anna niet echt de slimme, zelfstandige vrouw lijken die ze probeerde te zijn.

Het begin ging dus moeizaam. Ik vond de wereld interessant, maar het verhaal was het tegelijkertijd ook weer net niet voor me. Na een tijdje, toen Anna meer kennis had weten te vergaren, bleek de langzame start gelukkig geen voorbode te zijn geweest voor de rest van het verhaal. Toen de basis eenmaal gelegd was, ging het balletje namelijk rollen. Ik vond het nog steeds niet gemakkelijk om me in Anna te verplaatsen, maar de gebeurtenissen om haar heen grepen me wel. Ik vond het een hele gekke ervaring: je niet verbonden voelen met de hoofdpersoon, maar wel met het verhaal zelf. Vanaf het moment dat het balletje zich in beweging zette, las ik het verhaal namelijk in één ruk uit.

En het Christendom? Ja, het komt er veelvuldig in voor. Je moet het dan ook niet vervelend vinden dat er bijbelpassages de revue passeren en er bijvoorbeeld christelijke diensten voorbij komen. Tegelijkertijd had ik echter het gevoel dat het onderwerp Christendom slechts “een toevalligheid” was, om het zo maar even te verwoorden. Het had ook zo maar een andere (religieuze) minderheid kunnen zijn.

Het verhaal is in die zin heel universeel: De Kruisdraagster gaat over onderdrukking, over hoop en over vechten voor hetgeen waar je in gelooft. Die boodschap kun je overal op betrekken en juist dat maakt het verhaal zo bijzonder. Schwarz heeft me hiermee overtuigd en ik ben dan ook erg benieuwd naar een vervolg.

Liefs,

Image and video hosting by TinyPic

[bol_product_links block_id=”bol_5693f4551aab6_selected-products” products=”9200000046118871″ name=”De Kruisdraagster” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Related Posts

 • Film Review: Love, Simon

  Paper Towns cover

  Everyone deserves a great love story. But for seventeen-year old Simon Spier it’s a little more complicated: he’s yet to tell his family or friends he’s gay and he doesn’t actually know the identity of the anonymous classmate he’s fallen for online. Resolving both issues proves hilarious, terrifying and life-changing. Directed by Greg Berlanti (Riverdale, The Flash, Supergirl), screenplay by Elizabeth Berger & Isaac Aptaker (This is Us), and based on Becky Albertalli’s acclaimed novel, LOVE, SIMON is a funny and heartfelt coming-of-age story about the thrilling ride of finding yourself and falling in love. (Beschrijving: 20th Century Fox)

  Rating:

  Read More

 • Unboxing: Fairyloot – So Royal

  Sinds een paar maanden koop ik de Fairyloot boxen. Ik was voorheen kei fan van Celebrate Books (nog steeds) maar die kan ik helaas niet naar Londen versturen dus ben ik overgestapt naar Fairyloot. Disney en zeker Frozen is my jam, dus toen ik het thema zag en de illustratie die er bij hoorde was ik helemaal verkocht.

  Read More

 • Review: Peril (Peril #1)

  Peril coverAuteur: Joss Stirlineg Pagina’s: 301 Genre: YA, Fantasy, Post-apocaliptic Publicatie:  juli 2017 Rating: Seventeen-year-old Meri Marlowe may be the last of her kind. Able to see peril – a colour in the UV spectrum – she is hunted by mortal enemies who will settle for nothing less than the end of her race. After losing her American parents, she has been on the run for years and is now hiding out in a climate-changed London with her guardian, Theo. Kel Douglas is one of an ancient people whose skin is covered in beautiful peril-coloured patterns when they come of age. By day he is an ordinary student, the rest of the time he is bodyguard to the heir to the throne. That’s until he meets Meri. First book in a new series set in the near future. Perfect for fans of the Hunger Games or the Starcrossed Trilogy.

  goodreads button

  Read More

 • Blogtour Review: S.T.A.G.S.

  Auteur: M. A. Bennett Pagina’s: 304 Genre: YA, Contemporary, Thriller Publicatie:  Oktober 2017 ISBN: 9789030503477 Rating: Greer MacDonald studeert aan St. Aidan the Great School (S.T.A.G.S.), een privéschool waar tradities hoog in het vaandel staan. Greer is een buitenbeentje, totdat ze samen met twee andere scholieren wordt uitgenodigd voor een weekend weg met de Medievals: de elite-club van de school. Het weekend belooft er een te worden waarin bloedsport centraal staat. Wat Greer niet weet is dat er uitnodigingen zijn die je beter niet kunt accepteren. goodreads button

  Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kavana

Quisque consectetur convallis ex, quis tincidunt ligula placerat et.

Subscribe and follow

Popular Post

Subscribe To My Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit dolore magna

Popular Post