Review: De Bliksemdief (Percy Jackson & de Olympiërs #1)

De Bliksemdief Percy Jackson coverAuteur: Rick Riordan
Pagina’s: 332
Genre: Young Adult Fantasy
Publicatie: Boekerij Young, 2009
Rating:
4,5 Eikels

Percy Jackson staat op het punt om van school getrapt te worden. Alweer… En dat is nog maar zijn kleinste zorg, want hij ontdekt dat hij de nakomeling is van een Griekse god. Als de bliksemschicht van Zeus wordt gestolen hebben Percy en zijn vrienden tien dagen de tijd om zijn onschuld te bewijzen, anders zal er een oorlog uitbreken op de Olympus… (Beschrijving achterflap)

goodreads button

Een aantal jaar geleden zag ik voor het eerst de film Percy Jackson & the Lighting Thief. Ik vond de film destijds echt ontzettend leuk, maar ik twijfelde toch een beetje over het lezen van de boekenserie. In het eerst deel is Percy immers nog maar een twaalfjarige jongen in plaats van de zeventienjarige uit de film. Zou ik het niet te kinderlijk vinden? Omdat ik van ontzettend veel mensen hoorde dat het boek echt veel leuker is dan de film, besloot ik afgelopen kerst om De bliksemdief toch eens te proberen. En dus lag het boek met kerst onder de boom.

Had ik die beslissing maar eerder genomen.

De Bliksemdief is namelijk zo veel beter dan de film. Kamp Halfbloed – het kamp waar jongeren heen gaan die een god als ouder hebben – is bijvoorbeeld veel beter uitgewerkt dan wat je ervan te zien krijgt in de film. Ik vond het ontzettend leuk om over het kamp te lezen, wat er allemaal te doen was en hoe de huisvesting geregeld was. Ik vond meneer D echt hilarisch en je leert ook meteen allerlei kampers kennen die in de film helemaal niet aan bod komen. Verder is de zoektocht naar de bliksemschicht veel uitgebreider en naar mijn mening leuker dan in de film (en ook compleet anders, haha). Er gebeurt in het boek gewoon veel meer! Ondanks dat ik de film al had gezien was ik dus echt verrast door het boek, het was net alsof ik een totaal ander verhaal aan het lezen was (wat ook eigenlijk wel het geval is, want de film lijkt echt in niks op het boek). Het boek geeft gewoon een veel beter beeld van het verhaal dat ik dacht al te kennen.

Alle hoofdstukken hebben titels die op een humoristische manier iets zeggen over de inhoud van het hoofdstuk. De titels karakteriseren Percy’s manier van denken en spreken heel erg, wat soms leidt tot hilarische titels. Percy vertelt het verhaal achteraf met een ontzettend sarcastische ondertoon. Ik heb af en toe echt hardop moeten lachen om Percy’s droge opmerkingen, ik vond hem een ontzettend leuk personage. Alle personages in het boek hebben hele duidelijke karakters en komen daardoor echt tot leven. Zelfs de personages die een minder grote rol spelen hebben eigen persoonlijkheden. In dit deel zijn Percy en zijn vrienden nog maar twaalf jaar, maar van het kinderlijke waar ik zo bang voor was, is niks te merken.

Ik ben zelf gek op Griekse mythologie en alles wat ermee te maken heeft. Veel van de personages en verhalen die Rick Riordan in het boek heeft verwerkt, kende ik daardoor al. Riordan heeft aan alle mythes zijn eigen moderne twist gegeven zodat ze perfect in het verhaal passen. Ook de Griekse goden die in het boek voorkomen vond ik erg goed tot leven gebracht. De mythen die in het verhaal verwerkt zijn, de manier waarop Riordan dat gedaan heeft en hoe ze in het verhaal verweven zijn vind ik misschien wel het allerleukste aan dit boek!

Ik kan dus wel concluderen dat ik ontzettend positief verrast werd tijdens het lezen. Percy is een ontzettend leuk personage en het einde smaakt zeker naar meer! Ik heb na het lezen dan ook meteen deel twee besteld. Ik ben benieuwd!

4 Comments on “Review: De Bliksemdief (Percy Jackson & de Olympiërs #1)”

 1. Yeaahh je bent begonnen aan mijn favoriete serie naast Harry Potter 🙂 Rick Riordan is echt een held! Je gaat de andere delen ook geweldig vinden 😀 Ook Helden van Olympus, de vervolgserie op Percy Jackson, is super! 🙂 En doe de groetjes van me aan Tyson als je het tweede deel leest, dit personage vond ik uiteindelijk zo cool 🙂

  1. Haha jouw enthousiasme over de Percy Jackson heeft er dan ook zeker aan bijgedragen dat ik eindelijk ben begonnen in de serie! Ik ben heel benieuwd naar de rest en naar de vervolgserie(s), dus waarschijnlijk kun je snel recensies van die boeken op Booknuts zien verschijnen! – Thyrze

 2. Oh, hij is inderdaad zó veel beter dan de film! Je moet ook echt de andere boeken lezen en je zult de Heroes of Olympus serie ook leuk vinden!
  Echt heel creatief die nootjes! Had ik dat maar bedacht….;)

  1. Haha dankjewel!

   Ik heb het eerste deel van de Helden van Olympus al uit en het begint inderdaad veelbelovend! Deel 2 ligt ook al in mijn kast te wachten, ben benieuwd! – Thyrze

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *