Review: De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine (De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine #1)

Miss Peregrine coverAuteur: Ransom Riggs
Pagina’s: 383
Genre: Young Adult, Fantasy, Mystery
Publicatie: Clavis Uitgeverij, 30 maart 2012
Rating:
4,5 Eikels

Een mysterieus eiland. Een verlaten weeshuis. Een vreemde verzameling bizarre foto’s. Als kind had Jacob een speciale band met zijn grootvader, die hem bizarre verhalen vertelde over zijn jeugd en die een collectie vreemde foto’s van bijzondere kinderen bezat. Na het tragische verlies van zijn grootvader reist de zestienjarige Jacob naar een afgelegen eiland in Wales, waar hij de ruïnes ontdekt van een verlaten tehuis voor kinderen. Wanneer Jacob de verlaten kamers van het tehuis verkent, blijkt dat de kinderen van het tehuis meer dan alleen bijzonder waren. Misschien waren ze wel gevaarlijk. Misschien was er een goede reden om hen geïsoleerd op het eiland te laten wonen. En misschien zijn ze nog steeds in leven…
(beschrijving Bol.com)

goodreads button

Alleen al toen ik de cover van dit boek zag was ik verkocht. De mysterieuze, onheilspellende foto op de voorkant en de beschrijving op de achterflap beloofde een fantastisch boek. Ik had echter veel moeite met het geven van een ster/eikeltjes rating. Lees hieronder waarom.

Jacob heeft een goede band met zijn grootvader: opa Portman. Regelmatig verteld opa spannende verhalen over zijn verleden. Over het weeshuis in Wales waar hij terecht was gekomen toen hij in de Tweede Wereldoorlog was gevlucht en de kinderen met speciale krachten die daar, net zoals hijzelf, werden ‘opgevoed’ door mevrouw Peregrine. Opa overlijdt echter, waarna Jacob en zijn vader afreizen naar Wales om de locaties waar zijn opa met passie over heeft verteld, te bezoeken. Daar komt Jacob achter de waarheid die opa Portman voor zijn kleinzoon verborgen heeft gehouden..

Ik heb het boek twee keer gelezen. De eerste keer heb ik het boek 3,5 sterren gegeven. Waarom? Het was absoluut niet wat ik in eerste instantie had verwacht. Ik hoopte op demonen, geesten en een haunted house maar het voelde meer aan als een dystopia die ik op dat moment probeerde te mijden. Alle verschillende karakters met hun krachten brachten me in de war waardoor ik er al snel genoeg van had. Mijn verwachtingen lagen duidelijk te hoog en omdat het boek er niet aan voldeed vond ik het niet goed genoeg.

Negen maanden later wilde ik het boek nog een kans geven. De 5 sterren reviews vlogen me om de oren en ik snapte maar niet waarom het mij zo tegenviel. Het boek herlezen was een van de beste beslissingen die ik ooit heb gemaakt. Ik ging er open-minded in, concentreerde me op het verhaal, op de fantasie en probeerde alle karakters met hun eigen persoonlijkheid zo goed mogelijk te leren kennen. Dit heeft mijn kijk op het verhaal zo erg veranderd dat het minimaal 4 sterren heeft verdiend.

Het is een origineel en spannend verhaal dat wordt aangevuld met prachtige oude en enge foto’s die door het boek zijn verspreid. De verhaallijn komt snel op gang waardoor je direct het boek wordt ingezogen. Alle karakters in het boek zijn op hun eigen manier heel aandoenlijk en interessant. Het kan zijn dat je nog wel eens vergeet welke kracht bij wie hoort, zeker als je een slecht geheugen hebt zoals ik, waardoor je steeds terug moet bladeren. Dit was (bij nader inzien) het enige negatieve wat ik te vertellen heb over dit boek. Het heeft een kleine romance, heel veel fantasie en is heel mysterieus waardoor de vrouwelijke én zeker ook de mannelijke lezers kunnen genieten. Wat ook goed nieuws is: het boek wordt verfilmd en geregisseerd door niemand minder dan Tim Burton!

Hebben jullie wel eens een boek gelezen dat je in eerste instantie niks maar na je re-read fantastisch vond?

Liefs,

Image and video hosting by TinyPic

One Comment on “Review: De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine (De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine #1)”

  1. Toffe recensie! Ik heb het boek op een gegeven moment neergelegd met dezelfde redenen waarom jij eerst 3,5 sterren gaf! Misschien toch maar nog een keer proberen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *