Daan & nadia Auteur: Esther Walraven
Pagina’s: 272
Genre: Young Adult Contemporary
Publicatie: Van Goor, februari 2016
Rating:
4 Eikels

Na een optreden met zijn band kan de zeventienjarige Daan niet meer op zijn benen staan. Men denkt aan alcoholvergiftiging, maar het blijkt ernstiger. De onvoorstelbare diagnose zet het leven van de altijd optimistische en sportieve Daan op zijn kop: hij heeft een hersentumor. De vijftienjarige Nadia is in alles het tegenovergestelde van Daan: ze is somber, heeft geen goede band met haar ouders en snijdt zichzelf.
Uit een toevallige ontmoeting in het ziekenhuis ontstaat een voorzichtige band tussen de twee. Beiden leren langzaam een andere kant van het leven kennen. Terwijl Nadia worstelt met het leven, vecht Daan tegen de dood. Tijdens deze tegengestelde bewegingen in hun levens, verstevigt de band tussen Daan en Nadia. Maar voor hoe lang? (Beschrijving Bol.com)

goodreads button

Toen er aan ons gevraagd werd of wij Daan & Nadia wilden recenseren, was ik meteen dol enthousiast! Ik had het boek al een aantal keer in een vooraankondiging voorbij zien komen, en de beschrijving van het boek sprak me direct aan. Een Young Adult Contemporary van onze eigen bodem? Dat moest ik lezen!

Het boek was erg fijn om te lezen. Het bevatte erg kleine hoofdstukken, die werden verteld vanuit het perspectief van Daan en dat van Nadia. Tegenwoordig zie je erg vaak dat de schrijver er voor kiest om de hoofdstukken te schrijven vanuit verschillende perspectieven. Normaal gesproken bevalt me dit niet zo, omdat je dan wordt weggezogen uit het verhaal van bepaald perspectief. Echter had ik het bij dit verhaal niet anders willen zien! Dat komt omdat Daan en Nadia twee totaal andere levens lijden. Daan heeft een hersentumor, en Nadia is getraumatiseerd door haar verleden. Het feit dat je als lezer er langzaam achter komt wat er precies met Nadia is gebeurd, had op mij het effect dat ik niet wilde stoppen met lezen. Ik moest en zou erachter komen wat er precies met Nadia is gebeurd. Verder weet ik eigenlijk niet zo goed of ik de schrijfstijl van Esther Walraven erg prettig vond, of juist helemaal niet. Aan de ene kant wel, want ze schrijft erg simpel waardoor je door de bladzijdes heen vliegt. Aan de andere kant kwam dit best kinderlijk over. Ze heeft mij hoe dan ook zeker weten te raken met haar boek!

Wat ik zo leuk vind aan Daan en Nadia is dat zij geen typisch stelletje zijn. Dat bedoel ik in de zin van: meisje-ziet-jongen-voor-het-eerst-en-kan-aan-niets-anders-meer-denken. In het begin weten ze zelfs niet wat ze met elkaar aan moeten. Langzaam maar zeker vinden ze steun bij elkaar en groeien ze naar elkaar toe. Doordat Nadia in het verleden erg heftige dingen heeft meegemaakt, is ze erg gesloten naar de buitenwereld toe.

Een leuke toevoeging aan het boek zelf zijn de verschillende tinten grijs die gebruikt worden als de kleur van de pagina’s. Eerst had ik wel een idee waarom dit was gedaan, en vond ik het wel grappig. Maar op een gegeven moment veranderden de tinten grijs op de pagina’s die vanuit het perspectief van Daan en Nadia waren geschreven. En toen viel het kwartje. Ik was helemaal verbluft en ik vond het zo ongelofelijk slim bedacht.

Daan en Nadia vond ik een erg fijn boek! Dankzij de korte hoofdstukken en de schrijfstijl van Esther Walraven vlieg je door de pagina’s heen. En voor je het weet, ben je aangekomen bij het hartverscheurende einde.

Heb jij dit boek al gelezen?

Liefs,

Daphne

Related Posts

 • Film Review: Love, Simon

  Paper Towns cover

  Everyone deserves a great love story. But for seventeen-year old Simon Spier it’s a little more complicated: he’s yet to tell his family or friends he’s gay and he doesn’t actually know the identity of the anonymous classmate he’s fallen for online. Resolving both issues proves hilarious, terrifying and life-changing. Directed by Greg Berlanti (Riverdale, The Flash, Supergirl), screenplay by Elizabeth Berger & Isaac Aptaker (This is Us), and based on Becky Albertalli’s acclaimed novel, LOVE, SIMON is a funny and heartfelt coming-of-age story about the thrilling ride of finding yourself and falling in love. (Beschrijving: 20th Century Fox)

  Rating:

  Read More

 • Unboxing: Fairyloot – So Royal

  Sinds een paar maanden koop ik de Fairyloot boxen. Ik was voorheen kei fan van Celebrate Books (nog steeds) maar die kan ik helaas niet naar Londen versturen dus ben ik overgestapt naar Fairyloot. Disney en zeker Frozen is my jam, dus toen ik het thema zag en de illustratie die er bij hoorde was ik helemaal verkocht.

  Read More

 • Review: Peril (Peril #1)

  Peril coverAuteur: Joss Stirlineg Pagina’s: 301 Genre: YA, Fantasy, Post-apocaliptic Publicatie:  juli 2017 Rating: Seventeen-year-old Meri Marlowe may be the last of her kind. Able to see peril – a colour in the UV spectrum – she is hunted by mortal enemies who will settle for nothing less than the end of her race. After losing her American parents, she has been on the run for years and is now hiding out in a climate-changed London with her guardian, Theo. Kel Douglas is one of an ancient people whose skin is covered in beautiful peril-coloured patterns when they come of age. By day he is an ordinary student, the rest of the time he is bodyguard to the heir to the throne. That’s until he meets Meri. First book in a new series set in the near future. Perfect for fans of the Hunger Games or the Starcrossed Trilogy.

  goodreads button

  Read More

 • Blogtour Review: S.T.A.G.S.

  Auteur: M. A. Bennett Pagina’s: 304 Genre: YA, Contemporary, Thriller Publicatie:  Oktober 2017 ISBN: 9789030503477 Rating: Greer MacDonald studeert aan St. Aidan the Great School (S.T.A.G.S.), een privéschool waar tradities hoog in het vaandel staan. Greer is een buitenbeentje, totdat ze samen met twee andere scholieren wordt uitgenodigd voor een weekend weg met de Medievals: de elite-club van de school. Het weekend belooft er een te worden waarin bloedsport centraal staat. Wat Greer niet weet is dat er uitnodigingen zijn die je beter niet kunt accepteren. goodreads button

  Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kavana

Quisque consectetur convallis ex, quis tincidunt ligula placerat et.

Subscribe and follow

Popular Post

Subscribe To My Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit dolore magna

Popular Post