Review: Bloedbroeders + Giveaway

Bloedbroeders coverAuteur: Helen Vreeswijk
Pagina’s: 304
Genre: Young Adult, Misdaad
Publicatie: Van Goor, september 2015
Rating:
4 Eikels

De zestienjarige Reza komt met zijn moeder en zus tijdelijk naar Nederland om het familierestaurant van zijn oom voor de ondergang te behoeden. Zijn oom heeft zich door creatief boekhouden in de nesten gewerkt en zit daarvoor een celstraf uit. Zijn twintigjarige neef Ayaan wordt opgezadeld met de zorgen voor het restaurant en het gezin.

Ayaan heeft totaal geen affiniteit met het restaurant en denkt maar aan een ding: snel en gemakkelijk geld verdienen zodat hij zijn eigen dromen kan najagen. Om zijn plannen uit te voeren heeft hij echter een handlanger nodig. Reza is daar geknipt voor: hij is familie – een bloedverwant – en bovendien naïef en kneedbaar.

Zorgvuldig heeft Ayaan de beroving uitgewerkt: de locatie, het tijdstip, de vluchtauto, de vluchtroute en een alibi. Er kan niets fout gaan. Maar dan gaat het toch gruwelijk mis…

• De boeken van Helen Vreeswijk zijn genomineerd voor verschillende prijzen, waaronder de Jonge Jury en de Crimezone Beste Young Adult Thriller Award.
(Beschrijving Goodreads)

goodreads button

Vanaf vandaag ligt dit super leuke boek in de winkel! Gefeliciteerd Helen Vreeswijk en Van Goor! Zaterdag is er een boekpresentatie bij Broese in Utrecht en ik mag haar interviewen! Komen jullie ook? Vergeet je niet even aan te melden bij Broese zodat ze rekening kunnen houden met de hoeveelheid personen die komen. Meer informatie vind je hier. Heb je een belangrijke vraag aan Helen? Stel hem hieronder in de comments, wie weet hoor je hem terug in het interview. Kan je er nou niet bij zijn? Niet getreurd wat zondag komt er een uitgebreid verslag over deze presentatie samen met het interview!

Het verhaal begint als Ayaan zijn tante, nichtje en neefje Reza ophaalt van het vliegveld. Reza vindt Nederland erg vreemd vergeleken met zijn thuisland Punjab. Iedereen schreeuwt alleen maar tegen elkaar en volgens zijn neef zijn het asociale mensen. Ze komen te wonen bij hun familie op de zolderkamer en helpen in het huishouden en de zaak. Ayaan is erg bezig met verschillende zaakjes, maar is op dit moment met een grote klus aan het werk. Reza snapt er niet veel van, maar nadat hij op dag één al twee keer wordt bedreigd in elkaar getrapt te worden weet hij dat het beter is zijn mond te houden. Familie zorgt voor elkaar toch?

De POV’s switchen heel vaak in dit verhaal. Soms lees je met Ayaan mee, soms met Reza, en soms ook met de moeders van beide jongens. Er komen bovendien ook nog andere POV’s aan bod. Soms is dit verwarrend, maar het geeft je wel een beter en volledig beeld van het verhaal. Naarmate het verhaal verder gaat en het misdrijf dan ook gepleegd is, lees je ook over de schouders van de rechercheurs mee. Ook met De Kick vond ik dit geweldig. Het geeft je een beeld van hoe het eraan toegaat bij het oplossen van een misdrijf.

De karakters vond ik geloofwaardig. Helen’s boeken zijn natuurlijk gebaseerd op echte gebeurtenissen, maar ik ben dan altijd benieuwd naar wat echt is en wat fictie is. Natuurlijk moet je dat niet onthullen, dit zijn echte gebeurtenissen en mensen en die hebben recht op privacy. Ik had medelijden met Reza, een normale jongen die in een vervelende situatie terecht komt door zijn gestoorde neef. Ook al had hij hierover met zijn moeder gesproken, veel had het denk ik niet uitgemaakt. Misschien hadden ze terug gegaan naar Punjab, maar ook dan zouden ze problemen hebben met geld. Het blijft een lastige situatie. Ik vond Fleur echt super lief in dit verhaal. Zij is net wat hij nodig had.

Het verhaal leest lekker weg, dit komt onder andere door makkelijk taalgebruik en een lekkere flow in het boek. Het duurde even voordat ik er inkwam, maar zodra het plan in werking werd gezet, zat ik echt in het verhaal. Daarna heb ik het in één ruk uitgelezen. Het einde was prima. Ik heb er vrede mee, maar meer kun je denk ik niet van zulke verhalen verwachten.

Kortom, een goed boek dat lekker weg leest. Ik ben fan van het nieuwe boek van Helen Vreeswijk. Hoe vinden jullie Bloedbroeders klinken?

En dan nu de winactie van vandaag! Geen blind date op deze mooie morgen want aangezien Bloedbroeders vandaag uitkomt, mag ik jullie vertellen dat wij er èèn aan jullie mogen weggeven!

a Rafflecopter giveaway

Liefs,
Image and video hosting by TinyPic

Wij willen heel graag Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bedanken voor het mogelijk maken van deze winactie en het mogen ontvangen van het recensie exemplaar.

11 Comments on “Review: Bloedbroeders + Giveaway”

  1. Eerste reactie, alles, maar na even laten bezinken zou ik zeggen zolang je niemand anders schaad op een levenslange/permanente manier, dus heel ver maar als het ook over andere levens gaat word de keuze en wat je kunt doen veel moeilijker (niets onmenselijks!) en vaak ligt het niet in je macht om een leven te redden, maar door bijvoorbeeld eerste hulp te verlenen zou het toch mogelijk zijn iemand een kans te geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *