OntworteldAuteur: Naomi Novik
Pagina’s: 512
Genre: Young Adult
Publicatie: Luitingh Sijthoff, november 2015
Rating:
5 Eikels

Onze draak eet de meisjes die hij meeneemt niet op, al doen de verhalen die buiten onze vallei worden verteld anders geloven. Soms krijgen we die van reizigers te horen. Ze laten het klinken alsof wij een mens offeren en alsof hij een echte draak is. Maar dat is natuurlijk niet waar: hij mag dan een tovenaar zijn, en onsterfelijk, hij is nog altijd een mens, en onze vaders zouden als een man in opstand komen als hij elke tien jaar een van ons opat. Hij beschermt ons tegen het Woud, en daarvoor zijn we weliswaar dankbaar, maar die dankbaarheid kent haar grenzen….

Agnieszka’s volk vertrouwt op een kille tovenaar als beschermer tegen het gevaarlijke Woud. Maar deze man vraagt een enorme prijs: een jonge vrouw die hem tien jaar moet dienen, een lot haast net zo verschrikkelijk als in het Woud terechtkomen.
Het volgende keuzemoment nadert en Agnieszka is bang. Ze weet – iedereen weet – dat de tovenaar haar beste vriendin Kasia zal nemen: de mooie sierlijke, dappere Kasia, die alles is wat zij niet is. Maar Agnieszka vreest de verkeerde dingen. Want het is niet Kasia die de tovenaar kiest….(Beschrijving achterflap)

goodreads button

Samen met Melisa, die jullie allemaal kennen, heb ik Ontworteld van Naomi Novik gelezen. Haar recensie staat op mijn blog, Killing my Darlings! Dus ga hier ook gerust eventjes langs! Voor de mensen die mij niet kennen, ik ben een boekbloggende accountancystudent, maar bovenal net als jullie fan van Booknuts!

Toen ik met Melisa in Hoorn bij een boekenwinkel was zagen we dit boek liggen. ‘Combineert elementen van Harry Potter met Game of Thrones, Ontworteld wordt gigantisch groot.’ Dat is de quote die ons beiden aandacht trok. Uiteraard hielp de betoverende kaft ook. Harry Potter en Game of Thrones zie ik er persoonlijk niet echt in. Ja het is een middeleeuws aandoende setting (Game of Thrones) met magie als belangrijk thema (Harry Potter). Maar die twee series hebben dat ook niet uitgevonden en Ontworteld heeft verder ook niet veel links met de twee series. Behalve dan dat ik zowel Harry Potter als Ontworteld steengoed vind. Persoonlijk trekken boeken met een flinke historische tint mij niet zo en high fantasy doet het voor mij ook niet heel erg goed. Zeker met boeken met een middeleeuwse sfeer duurt het bij mij vrij lang voor ik in het boek zit. Bij Ontworteld had ik daar totaal geen last van. Vanaf pagina één ben ik meegetrokken in een prachtig en vooral geniaal geschreven verhaal dat ik niet kon wegleggen.

De schrijfstijl is voor mij echt een belangrijk punt in dit boek. Novik zet de wereld ijzersterk neer terwijl je erdoorheen wandelt of uit een raam kijkt. Zonder dat je het doorhebt krijg je een gedetailleerde beschrijving van de wereld waarin Agnieszka leeft. In veel gevallen zorgt wordbuilding ervoor dat de vaart uit een verhaal gaat. Doordat Novik in Ontworteld deze beschrijvingen terloops en met prachtige zinnen neerzet, is dat effect er totaal niet. Sterker nog het zorgt er in dit boek echt voor dat je enorm meegetrokken wordt in de wereld. Het voelde tegen het einde van het boek ook een beetje alsof ik ook mijn wortels in de vallei heb zitten.

Het verhaal voelde voor mij erg nostalgisch aan, ik kan mijn vinger er niet opleggen, maar tijdens het lezen van Ontworteld had ik het gevoel dit verhaal te kennen. Niet kennen als in, wat een voorspelbaar verhaal, maar meer op een Deja Vu manier. Nadat ik het gelezen had, voelde het alsof ik het al eerder gelezen had. Dat komt misschien ook omdat er in Ontworteld veel elementen zitten die mij deden denken aan andere boeken. Totaal niet op een negatieve manier, het verhaal is origineel en op een sterke manier uitgewerkt. In tegenstelling tot mijn plan, rustig lezen, heb ik dit boek dan ook verslonden. Vanaf pagina een zit de spanning er goed in en vraag je als lezer naar meer.

Wat zeker ook de aandacht verdient is de vertaling van Ontworteld. Bij veel boeken kan je toch merken dat er een vertaler bezig geweest is. Persoonlijk is dat niet iets wat mij doorgaans stoort, maar in de originele taal is het toch net iets mooier. Bij dit boek, al kan ik het niet vergelijken met het origineel, heb ik geen seconde het gevoel gehad dat ik iets miste door de vertaling. Die is echt foutloos uitgevoerd. De prachtige zinnen vliegen van de pagina’s.

De personages in dit boek zijn ook echt subliem, geen enkel personage voelde heel vlak aan. Waar ik in het begin bang voor was, een romance tussen de Draak en Agniezka die de draak als karakter ineens mierzoet en lief zou maken, is niet gebeurd. De auteur is heel dicht bij haar personages gebleven en heeft ze tot het einde geloofwaardig neergezet. Ook door de magie in het boek kom je veel te weten over de personages, iets wat ik echt heel erg leuk gedaan vind.

Al met al ben ik eigenlijk enkel positief over dit boek. De magie, de personages, het verhaal. Er zijn nauwelijks missers te benoemen. Op mijn eigen blog zou ik het dan ook zonder enige gene 5 sterren geven, maar hier op Booknuts doen we dat natuurlijk iets anders. 5 eikeltjes, maar welverdiend. Wat was dit een geniaal boek.

Liefs,
Naamloos

Related Posts

 • Film Review: Love, Simon

  Paper Towns cover

  Everyone deserves a great love story. But for seventeen-year old Simon Spier it’s a little more complicated: he’s yet to tell his family or friends he’s gay and he doesn’t actually know the identity of the anonymous classmate he’s fallen for online. Resolving both issues proves hilarious, terrifying and life-changing. Directed by Greg Berlanti (Riverdale, The Flash, Supergirl), screenplay by Elizabeth Berger & Isaac Aptaker (This is Us), and based on Becky Albertalli’s acclaimed novel, LOVE, SIMON is a funny and heartfelt coming-of-age story about the thrilling ride of finding yourself and falling in love. (Beschrijving: 20th Century Fox)

  Rating:

  Read More

 • Unboxing: Fairyloot – So Royal

  Sinds een paar maanden koop ik de Fairyloot boxen. Ik was voorheen kei fan van Celebrate Books (nog steeds) maar die kan ik helaas niet naar Londen versturen dus ben ik overgestapt naar Fairyloot. Disney en zeker Frozen is my jam, dus toen ik het thema zag en de illustratie die er bij hoorde was ik helemaal verkocht.

  Read More

 • Review: Peril (Peril #1)

  Peril coverAuteur: Joss Stirlineg Pagina’s: 301 Genre: YA, Fantasy, Post-apocaliptic Publicatie:  juli 2017 Rating: Seventeen-year-old Meri Marlowe may be the last of her kind. Able to see peril – a colour in the UV spectrum – she is hunted by mortal enemies who will settle for nothing less than the end of her race. After losing her American parents, she has been on the run for years and is now hiding out in a climate-changed London with her guardian, Theo. Kel Douglas is one of an ancient people whose skin is covered in beautiful peril-coloured patterns when they come of age. By day he is an ordinary student, the rest of the time he is bodyguard to the heir to the throne. That’s until he meets Meri. First book in a new series set in the near future. Perfect for fans of the Hunger Games or the Starcrossed Trilogy.

  goodreads button

  Read More

 • Blogtour Review: S.T.A.G.S.

  Auteur: M. A. Bennett Pagina’s: 304 Genre: YA, Contemporary, Thriller Publicatie:  Oktober 2017 ISBN: 9789030503477 Rating: Greer MacDonald studeert aan St. Aidan the Great School (S.T.A.G.S.), een privéschool waar tradities hoog in het vaandel staan. Greer is een buitenbeentje, totdat ze samen met twee andere scholieren wordt uitgenodigd voor een weekend weg met de Medievals: de elite-club van de school. Het weekend belooft er een te worden waarin bloedsport centraal staat. Wat Greer niet weet is dat er uitnodigingen zijn die je beter niet kunt accepteren. goodreads button

  Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kavana

Quisque consectetur convallis ex, quis tincidunt ligula placerat et.

Subscribe and follow

Popular Post

Subscribe To My Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit dolore magna

Popular Post