Groepsreview + Giveaway: Oog om oog

Oog om Oog cover Auteur: Buddy Tegenbosch
Pagina’s: 304
Genre: Young Adult
Publicatie: Van Goor, oktober 2015
Rating:
4 Eikels

Al vanaf de basisschool hoort Jaap-Jan er niet bij. Hij weet wat daarvan de reden is en die reden heeft een naam: Ivar. Door de sadistische spelletjes van Ivar leeft Jaap-Jan elke dag in angst. Bang voor wat zou kunnen gebeuren.

Maar wanneer hij achttien is, neemt hij een besluit: vanaf nu gaat alles anders. Hij verhuist, gaat op kamers en begint aan een studie psychologie. Tot zijn verbazing maakt hij snel vrienden, komt hij op een fantastische plek te wonen en wordt hij aangenomen als barman in de grootste club van de stad. Jaap-Jan, inmiddels JJ voor zijn vrienden, heeft het prima naar zijn zin. Totdat op een avond een oude bekende de club binnenkomt: Ivar. Voor de tweede keer neemt JJ een besluit, een besluit met verstrekkende gevolgen. (beschrijving Bol.com)

goodreads button

Linde
Het wordt meteen duidelijk dat het boek uit meerdere delen bestaat. Twee om precies te zijn. Ik dacht meteen, oh shit. Uit leeservaring weet ik dat in deel twee meestal geen goede dingen gebeuren. Het was ook geen goed teken dat het allemaal een beetje vaag begon, het kon niet anders of in deel twee moest het allemaal duidelijk worden (of zelfs escaleren). Slim gedaan want hierdoor moest ik natuurlijk wel snel verder lezen. Buddy’s schrijfstijl hielp daar tevens ook erg goed bij. Het boek gaf mij een beetje een John Green feel. Helemaal niks mis mee, John is fantastisch, maar je weet wel waar de schrijver zijn inspiratie vandaan heeft.

Waar ik me wel een beetje aan stoorde was het gedrag van de hoofdpersoon Jaap-Jan. In het begin was hij te verlegen om op mensen af te stappen maar op een gegeven moment durft hij alles. Je leest niets meer terug van zijn verlegenheid. Ikzelf heb daar in het verleden mee gestruggled daarom vond ik het erg ongeloofwaardig. Anyway, in deel twee werd inderdaad alles duidelijk. De actie en spanning bouwen zich op en Buddy maakt het ontzettend spannend. Het kon dan ook niet anders of ik had het boek razend snel uit.

Ik vond het een heel mooi en actueel boek met een verscholen boodschap. Pesten kan zo’n groot litteken achterlaten bij mensen. Oog om oog laat duidelijk zien wat voor invloed het kan hebben in een leven.

3,5 sterren

Monica

Ik heb dit boek ook van de zomer gelezen, na de brainstorm van uitgeverij Unieboek | Het Spectrum. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er in het begin niet zo’n hoge verwachtingen van had. Net als bij Thyrze spreken Nederlandse auteurs mij meestal gewoon minder aan dan buitenlandse auteurs. Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat dit boek mijn verwachtingen heeft overtroffen.

De proloog van het boek is al meteen spannend. Tegenbosch laat je in het begin nog even lekker in het duister tasten. Ik vond dat zelf ergens wel frustrerend, want ik wilde onderhand eigenlijk wel weten wat er nou aan de hand was, dus ik wilde ook verder blijven lezen. De schrijfstijl is ook erg fijn, waardoor je er gewoon erg makkelijk doorheen gaat.

Ik vond dat Oog om oog erg gedetailleerd was uitgewerkt, zowel de verhaallijn als de karakters. En de karakters zijn echt fantastisch! Ik vond ze stuk voor stuk oprecht interessant, vooral de vrienden van de hoofdpersoon. Ik had het idee dat – ondanks dat het allemaal buitenbeentjes waren – Jaap-Jan zich er tussen thuis voelde en daardoor voelde ik me er als lezer ook thuis. Ik kon me wel goed in JJ verplaatsen; ik ben net als hem een buitenbeentje, en ik herkende veel van zijn problemen in de mijne. I was rooting for him: Ik wilde echt dat het voor hem goed af zou lopen.

Ik heb Oog om oog met veel plezier gelezen. Het is een boek wat ik zeker aan anderen aan zou raden. Ik hoop oprecht dat deze het goed doet, want dit is het eerste Nederlandse Young Adult boek waar ik écht enthousiast over ben.

4,5 sterren

Thyrze
Ik las dit boek voor de brainstormsessie van uitgeverij Unieboek | Het Spectrum. Van te voren had ik geen hoge verwachtingen van het boek, dat heb ik eigenlijk nooit bij Nederlandstalige auteurs. Ook vond ik – to be honest – de naam van de hoofdpersoon maar niks. Nog steeds niet trouwens (sorry). Toch bleek na een paar hoofdstukken al dat mijn twijfels ongegrond waren. Buddy Tegenbosch heeft een ontzettend prettige schrijfstijl, met korte zinnen en korte hoofdstukken. Ik voelde me gewoon voortgeduwd worden door zijn woorden. Het boek las daardoor als een sneltrein. Steeds weer wilde ik toch nog een nieuwe bladzijde lezen, toch nog even dat ene hoofdstuk. Erg prettig!

Ook genoot ik van het verhaal zelf. Tegenbosch neemt de tijd om JJ te introduceren. Hierdoor krijg je al snel een goed beeld van JJ en zijn leven. Tegenbosch weet de meest leuke situaties te beschrijven, waarbij de nieuwe vrienden die JJ op zijn opleiding maakt een grote rol spelen. Ik vond JJ’s vrienden stuk voor stuk heerlijke personages. Ze zijn mysterieus, maar je leert ze ergens ook goed kennen. Hoewel ik in het begin niet goed snapte waarom JJ al zo snel helemaal into de nieuwkomers was, zat ik er al meteen helemaal in. Naarmate het verhaal vordert en JJ Ivar weer tegenkomt, wordt het verhaal steeds spannender. Ik leefde helemaal naar het einde toe. De climax was heerlijk! Ik heb oprecht genoten van dit boek. Wat mij betreft is Oog om Oog dan ook een echte aanrader!

4 sterren

Melisa

Ook ik las het boek van de zomer voor de brainstormsessie en ik vond het vanaf het begin een interessant boek. Ik kreeg niet echt een hoogte van waar de auteur naartoe wilde, maar ik bleef het wel boeiend genoeg vinden om door te lezen. Je krijgt vrij snel een argwanend gevoel van: wat gaat er voor ergs gebeuren? Zoals mijn mede-Booknuts meiden ook aangeven, gaf het boek inderdaad een John Green-achtig gevoel af.

Wat ik echt goed en leuk vind aan dit boek is dat het niet weer over de middelbare school en kinderen van die leeftijd gaat. JJ gaat net studeren en maakt alles mee wat daarbij komt kijken. Alle middelbare school YA’s hebben we nu wel gehad, maar dit vond ik echt gaaf en geweldig voor YA lezers van boven de 18. Hele herkenbare dingen zaten erin. Op jezelf wonen, je eigen draai vinden, nieuwe mensen ontmoeten, maar ook je verleden meenemen naar wie je nu bent.

Liefde voor JJ’s nieuwe roommates, everyone could use roommates like that! Ik vond ze stuk voor stuk een toevoeging voor het verhaal.

Buddy’s schrijfstijl is erg prettig en het leest daardoor ook echt als een trein. Dit geldt zeker voor het laatste stuk. Het enige wat ik minder kon waarderen waren de stukken tussen de hoofdstukken in. In het begin vond ik deze best storend omdat ik hierdoor niet helemaal in het verhaal kwam. Naarmate ik aan het verhaal gewend was geraakt vond ik de tussenstukjes wel erg leuk!

Super tof boek dat zeker aan te raden is!

3,5 sterren

 

Daphne

Dit boek las ik van de zomer, na de brainstormsessie van uitgeverij Unieboek | Het Spectrum. Bij die brainstormsessie was ook de schrijver van dit boek, Buddy Tegenbosch, aanwezig. Ik heb nog nooit eerder een van zijn boeken gelezen, dus ik wist niet wat me te wachten stond. Op de brainstormsessie gaven velen aan dat Oog om oog een heel goed boek was, dus ik was er erg benieuwd naar!

Het boek was inderdaad erg leuk. Soms een beetje te ‘John Green-achtig’, maar dat maakte het verhaal ook erg leuk! Het heeft natuurlijk geen zin om twee schrijvers met elkaar te vergelijken. Oog om oog was een spannend verhaal, waarbij de spanning goed werd opgebouwd. Er werd in het verhaal eerst een goede schets gemaakt van de situatie: een buitenbeentje (Jaap-Jan) dat gaat studeren en nieuwe vrienden maakt. Hij lijkt het heel erg naar zijn zin te hebben, en hij geeft de lezer de indruk dat hij – eindelijk – zijn plekje heeft gevonden. Later komt er erg veel spanning aan te pas. Je zit dan letterlijk op het puntje van je stoel, en ben je zo benieuwd hoe het af gaat lopen!

Het boek leest heerlijk weg. Er wordt gebruik gemaakt van korte zinnen en korte hoofdstukken. Dit had op mij het effect dat ik na elk hoofdstuk per se nog een hoofdstuk wilde lezen. Vervolgens had ik het boek binnen no-time uit!

oog om oog
WINACTIE!!
Wij mogen van uitgeverij Unieboek | Het Spectrum een exemplaar van Oog om oog weggeven. Om kans te maken op het boek, moet je de bijbehorende Facebookpost liken en delen. Let op! Deel hem wel openbaar, zodat wij kunnen zien dat je hem gedeeld hebt.

De actie loopt tot en met aanstaande zaterdag, 24 oktober. Zondag 25 oktober maken we de winnaar bekend.

Liefs,
Image and video hosting by TinyPic

[bol_product_links block_id=”bol_5620b9a6877f5_selected-products” products=”9200000045871703″ name=”oog om oog” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

4 Comments on “Groepsreview + Giveaway: Oog om oog”

  1. Ik vond het zelf een fantastisch boek. Grappig om te lezen dat jullie JJ’s naam stiekem ook steeds fout schrijven (het is Jaap-Jan, geen Jan-Jaap). Ik heb dat ook 100000 keer gedaan.

  2. Hmm zelf al lijkt het of na een periode van verlegenheid dat je veel meer durft. Dat is meestal schijn en in je zelf twijfel je af en toe nog. Daarom is het idd vreemd als je daar niets meer van werkt.

  3. Wat leuk dat jullie bij de boekpresentatie waren. Ik kon er zelf niet bij zijn, maar aankomende zondag heb ik een boekenbrunch met Helen Vreeswijk en Buddy Tegenbosch, zo leuk!! Ik ben erg benieuwd! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *