Freaky Friday
We hebben het al eerder aangekondigd: in 2016 zouden wij op Booknuts het fenomeen ‘Freaky Friday’ in het leven roepen. Een keer in de maand is het op vrijdag Freaky Friday, en gaan we een boek bespreken wat buiten ons normale genre valt en wat dus geen Young Adult of New Adult is. Tijdens deze allereerste editie komt het boek Room aan bod.

Room coverAuteur: Emma Donoghue
Pagina’s: 320
Genre: Adult, Contemporary.
Publicatie: Pan Macmillan, februari 2012
Rating:
4 Eikels

To five-year-old Jack, Room is the entire world. It is where he was born and grew up; it’s where he lives with his Ma as they learn and read and eat and sleep and play. At night, his Ma shuts him safely in the wardrobe, where he is meant to be asleep when Old Nick visits.

Room is home to Jack, but to Ma, it is the prison where Old Nick has held her captive for seven years. Through determination, ingenuity, and fierce motherly love, Ma has created a life for Jack. But she knows it’s not enough…not for her or for him. She devises a bold escape plan, one that relies on her young son’s bravery and a lot of luck. What she does not realize is just how unprepared she is for the plan to actually work.

Told entirely in the language of the energetic, pragmatic five-year-old Jack, Room is a celebration of resilience and the limitless bond between parent and child, a brilliantly executed novel about what it means to journey from one world to another. (Beschrijving Goodreads)

goodreads button

Room is een boek wat ik zelf niet zomaar uitgekozen zou hebben, omdat de beschrijving mij in eerste instantie niet aansprak. Toen ik het echter van Sinterklaas cadeau kreeg, besloot ik het toch een kans te geven. Het boek is verteld vanuit het perspectief van de vijfjarige Jack, en het hele boek is dus in zijn kindertaaltje geschreven. Jack woont met zijn moeder in Room, een kamer van een paar vierkante meter. Hij is nog nooit buiten geweest, en hij is er zich dus ook helemaal niet bewust van dat er nog een wereld is buiten de vier muren van Room.

Waarom ze daar zitten, of hoe ze daar terecht komen, is voor Jack eigenlijk helemaal niet aan de orde. Voor hem is Room zijn wereld, dus hij vindt het ook wel prima zo. Voor zijn moeder is het echter een heel ander verhaal. Hoewel het vanaf het begin al te raden is, krijg je pas verderop in het boek echt te horen waarom ze daar zitten. Hoewel ik vond dat het boek in het begin traag op gang kwam, was ik na een aantal bladzijden wel gewend aan Jack’s kindertaal en begon er pas echt vaart in het verhaal te komen.

Het boek is opgedeeld in slechts vijf hoofdstukken, en daardoor had ik verwacht dat het erg langdradig zou worden. Dat is het in het eerste hoofdstuk ook zo, maar gelukkig wordt het daarna wel beter. Over het eerste hoofdstuk heb ik best wel lang gedaan: ik bleef het weg leggen, maar toch weer oppakken, en zo ging dat een paar weken door. Op een gegeven moment wordt het toch wel spannender, vooral wanneer Jack voor zijn moeder een opdracht moet volbrengen. Dan kom je er ook steeds meer achter dat er toch echt iets raars aan de hand is in Room, en waarom het voor Jack en zijn moeder zo moeilijk is om weer in de buitenwereld terecht te komen.

Vanaf dat moment zit er een stijgende lijn in, maar helaas wordt het op het einde weer wat langdradiger. Dat is jammer, want er zijn zoveel dingen aan dit boek die écht goed zijn. Het onderwerp is namelijk op zich niets nieuws, maar Donoghue heeft het wel in een nieuw jasje gestoken door het te vertellen vanuit de veel te nieuwsgierige Jack. Zijn onschuld is sterk in contrast met hetgeen wat er om hem heen eigenlijk aan de hand is, en daardoor komt de klap eigenlijk alleen maar harder aan. Ook had ik aan het begin van het boek verwacht dat Jack zijn kinderlijkheid me erg snel zou gaan vervelen, maar de auteur wist precies een goede balans te behouden tussen onschuldigheid, nieuwsgierigheid, en de liefde tussen een moeder en haar kind, die eigenlijk geen moment tegenviel.

Door boeken zoals Room ben ik geneigd om toch sneller dingen uit te proberen die me in eerste instantie niet zo lijken te liggen, want door dit boek ben ik aangenaam verrast! Hoewel ik in het begin mijn twijfels had, vond ik het uiteindelijk een heel goed verhaal.
Ook kwam ik er achter dat er binnenkort ook een film van uitkomt! Zie de trailer hieronder:

Liefs,

Monica

Related Posts

 • Film Review: Love, Simon

  Paper Towns cover

  Everyone deserves a great love story. But for seventeen-year old Simon Spier it’s a little more complicated: he’s yet to tell his family or friends he’s gay and he doesn’t actually know the identity of the anonymous classmate he’s fallen for online. Resolving both issues proves hilarious, terrifying and life-changing. Directed by Greg Berlanti (Riverdale, The Flash, Supergirl), screenplay by Elizabeth Berger & Isaac Aptaker (This is Us), and based on Becky Albertalli’s acclaimed novel, LOVE, SIMON is a funny and heartfelt coming-of-age story about the thrilling ride of finding yourself and falling in love. (Beschrijving: 20th Century Fox)

  Rating:

  Read More

 • Unboxing: Fairyloot – So Royal

  Sinds een paar maanden koop ik de Fairyloot boxen. Ik was voorheen kei fan van Celebrate Books (nog steeds) maar die kan ik helaas niet naar Londen versturen dus ben ik overgestapt naar Fairyloot. Disney en zeker Frozen is my jam, dus toen ik het thema zag en de illustratie die er bij hoorde was ik helemaal verkocht.

  Read More

 • Review: Peril (Peril #1)

  Peril coverAuteur: Joss Stirlineg Pagina’s: 301 Genre: YA, Fantasy, Post-apocaliptic Publicatie:  juli 2017 Rating: Seventeen-year-old Meri Marlowe may be the last of her kind. Able to see peril – a colour in the UV spectrum – she is hunted by mortal enemies who will settle for nothing less than the end of her race. After losing her American parents, she has been on the run for years and is now hiding out in a climate-changed London with her guardian, Theo. Kel Douglas is one of an ancient people whose skin is covered in beautiful peril-coloured patterns when they come of age. By day he is an ordinary student, the rest of the time he is bodyguard to the heir to the throne. That’s until he meets Meri. First book in a new series set in the near future. Perfect for fans of the Hunger Games or the Starcrossed Trilogy.

  goodreads button

  Read More

 • Blogtour Review: S.T.A.G.S.

  Auteur: M. A. Bennett Pagina’s: 304 Genre: YA, Contemporary, Thriller Publicatie:  Oktober 2017 ISBN: 9789030503477 Rating: Greer MacDonald studeert aan St. Aidan the Great School (S.T.A.G.S.), een privéschool waar tradities hoog in het vaandel staan. Greer is een buitenbeentje, totdat ze samen met twee andere scholieren wordt uitgenodigd voor een weekend weg met de Medievals: de elite-club van de school. Het weekend belooft er een te worden waarin bloedsport centraal staat. Wat Greer niet weet is dat er uitnodigingen zijn die je beter niet kunt accepteren. goodreads button

  Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kavana

Quisque consectetur convallis ex, quis tincidunt ligula placerat et.

Subscribe and follow

Popular Post

Subscribe To My Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit dolore magna

Popular Post