Duoreview: Vuur en as – De heerschappij van de maskers (An Ember in the Ashes #1)

Liefdesbrieven aan de sterren cover Auteur: Sabaa Tahir
Pagina’s: 464
Genre: Fantasy, Young Adult
Publicatie: Luitingh-Sijthoff, oktober 2015
Rating:
4,5 Eikels

Al jaren leeft Laia in angst onder het wrede regime van het Imperium. Ze heeft geen keus, omdat ze is geboren als Geleerde.

Elias is in opleiding tot Masker, een elitesoldaat van het Imperium en een toonbeeld van macht, trots en genadeloosheid. Maar het enige wat Elias wil, is ontsnappen.

Dan wordt Laia’s broer opgepakt wegens verraad. In ruil voor hulp bij zijn bevrijding, waagt Laia haar leven als spion. Vermomd als slaaf dringt ze Blackcliff binnen, de militaire academie van de Maskers onder leiding van de meedogenloze Commandant.

Daar ontmoet ze Elias, de jonge soldaat die eigenlijk haar vijand is… (Beschrijving achterflap)

goodreads button

Linde
Er werd me verteld dat Vuur en As een geheel nieuw Young Adult boek is met een unieke setting, namelijk de Arabische wereld. Niet dat de Arabische wereld mij zo aantrekt, maar meer het feit dat het anders zou zijn dan andere verhalen trok mijn aandacht. Het verhaal begint onmiddellijk. Sabaa windt er geen doekjes om. Rond pagina 30 gaat ze meteen BAM recht in de feels (wat er gebeurd vertel ik niet, spoilers)! Dit beloofd zeker wat voor de rest van het boek.

Het boek is geschreven vanuit twee perspectieven, die van Laia en van Elias. Je weet dat hun paden uiteindelijk gaan kruizen, maar de vraag is waar, wanneer en hoe dat gaat gebeuren. Dit maakt je natuurlijk super nieuwsgierig, waardoor je door móét lezen! De karakters in het boek vind ik super sterk beschreven. Elk personage heeft een eigen rol in het verhaal en voegen er allemaal iets aan toe. Je leert ze door en door kennen en leeft met ze mee. Alsof je elke scène die wordt beschreven naast het karakter staat en alles mee beleeft. Ook de relaties tussen personages zijn (en ontwikkelen zich) heel interessant. Ik heb het hier dan niet alleen over romances, (het boek heeft een redelijk nuchtere feel wat betreft de liefde en aantrekkingskracht, wat ik heel fijn vond om te lezen. Geen clichés en klef gedoe! Jippie!) maar vooral over vriendschap en loyaliteit aan familie.

Hij heeft een warme, diepe stem, als zomerhoning die uit de raat druipt.” (pagina 280). Verbeeld je even dat het boek ‘Hij met de warme, diepe stem, die als zomerhoning uit de raat druipt’ is. Hij windt je helemaal om je vinger en pakt je helemaal in.

5 sterren

Melisa
Ook mij leek dit verhaal super voordat ik het las. Ik had er al veel over gehoord op Youtube en Amerikaanse blogs, en het verhaal sprak mij enorm aan. Linde en ik hebben dit boek alle twee mogen ontvangen via een Bol.com actie en we waren er heel blij mee.

Het heeft mij wel 2 weken gekost om het boek te lezen. Ik heb normaal niet zo heel veel moeite meer met Nederlandse boeken, maar om de een of andere reden kwam ik er niet doorheen. Ik kon wel zien dat het verhaal zelf super tof was, maar de uitvoering vond ik iets minder. Dit kwam voor mij echt door de Nederlandse vertaling. Wij hebben alle twee een proefdruk gekregen, dus ik weet niet of er wat veranderd is in het uitgegeven deel, maar ik hoop het wel. Sommige zinnen liepen niet lekker en ook leek de hoofdpersoon op sommige punten veel te oud. Hierdoor was het voor mij een enorme klus om erdoor te komen.

Neemt niet weg dat ik Sabaa Tahir een geweldige schrijfster vind! Het verhaal zit goed in elkaar en komt geloofwaardig over. De karakters zijn diepgaand en wil je stuk voor stuk meer over weten. Helaas schraap je met het eerste boek alleen nog maar de eerste laag weg en heb je nog veel vragen aan het eind.

Het einde zet een goede toon voor het volgende deel, waar ik ook met smart op wacht. Helaas duurt het zelfs voor het Engelse deel nog tot augustus 2016. Ondanks de moeite die ik had tijdens het lezen, raad ik dit boek toch aan, het verhaal is het zeker waard.

4 sterren

Liefs,

Image and video hosting by TinyPic

[bol_product_links block_id=”bol_5676b22a0663f_selected-products” products=”9200000045961011,9200000049875607″ name=”vuur en as” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 Comments on “Duoreview: Vuur en as – De heerschappij van de maskers (An Ember in the Ashes #1)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *