Duoreview: De moordopdracht (The Maze Runner #0.5)

de doodskuur Auteur: James Dashner
Pagina’s: 368
Genre: Young Adult, Science Fiction
Publicatie: Uitgeverij Q, 16 juni 2015
Rating:
4 Eikels

Vóór het bestaan van WICKED, voordat de Laar was gebouwd en voordat Thomas in het labyrint terechtkwam, werd de aarde geteisterd door zonnevlammen. Mark en Trina wisten die te overleven. Dat bleek een peulenschil bij wat nog zou volgen. Een onheilspellend virus raast over de aardbol. Het muteert en het ziet ernaar uit dat de mensheid volledig zal worden weggevaagd. Mark en Trina zijn er echter van overtuigd dat er een mogelijkheid moet bestaan om niet ten onder te gaan. Ze zijn vastbesloten om te overleven. Maar in deze bijna vergane wereld heeft alles zijn prijs, en ben je voor sommigen dood meer waard dan levend.(beschrijving Bol.com)

goodreads button

Linde
De moordopdracht is een prequel van de fantastische Maze Runner serie. De hoofdpersonen zijn echter niet Thomas, Theresa en de rest van de groep die je hebt leren kennen in de vorige delen. Dit deel speelt zich namelijk af in de tijd voordat Thomas in het labyrint terechtkomt. Je leest het boek vanuit het perspectief van Mark, een doodnormale jongen die samen met zijn vriendin Trina en een aantal andere probeert te overleven op deze vreselijke aardbol. Door middel van Mark’s traumatische dromen brengt het boek je terug naar het verleden: toen de zonnenvlammen de wereld verwoestte, en het heden: het begin van de Vuring.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik na ongeveer 50 bladzijdes in een reading-slump terechtkwam. Waarom weet ik niet precies. Het was niet saai en ja ik wilde weten hoe alles in elkaar zat maar ik heb mezelf ertoe moeten dwingen om verder te lezen. Misschien kwam het omdat ik moest wennen aan de nieuwe personages (die, bij nader inzien toch zeer vernieuwend en verfrissend zijn), who knows. Wat ik wel weet is dat ik super blij ben dat ik heb doorgezet. Halverwege het boek wordt het namelijk ontzettend spannend, aan actiescènes geen gebrek. De plot-twists die we in elk James Dashner boek tegenkomen zijn ook hier weer aanwezig. Dat einde had niet beter kunnen zijn, wauw! Ik heb met open mond het boek dichtgeslagen en moest alles even vijf minuten laten bezinken. Het enige nadeel van James Dashner boeken is dat hij nooit je vragen beantwoord. Na vier boeken weet je nog steeds niet alle details en dat begint nu op mijn zenuwen te werken. Ik wil antwoorden! Volgend jaar volgt er nog een prequel, laten we hopen dat we dan eindelijk alle informatie krijgen!

Daphne
Toen ik aan dit boek begon, kon ik niet meer stoppen met lezen. De hoofdstukken van het boek zijn lekker kort, dus je vliegt er als het ware doorheen. Daar komt nog eens bij kijken dat er na (bijna) elk hoofdstuk een mini-cliffhanger volgt, waardoor ik het boek helemaal niet meer kon wegleggen. Ik moest zeker ook wennen aan de nieuwe personages, omdat ik bij De Labyrintrenner denk aan Thomas en Theresa. Dit wennen duurde bij mij niet lang, want de personages hadden mij zo te pakken!

Zoals Linde al zei, beantwoord dit boek niet al je vragen over de zonnevlammen en de Vuring. Maar toch vond ik dit een hele leuke toevoeging aan de Labyrintrenner-serie. Daar lees je ook over de Vuring en over de zonnevlammen, maar het is nu juist interessant om te lezen hoe de mensen in die tijden geleefd hebben. Ik kreeg sterk het gevoel dat ik alles, de Vuring en de zonnevlammen, van dichtbij meemaakte. Het voelt zo echt, omdat de gevoelens en dialogen zo goed zijn beschreven. Het boek trok me dus helemaal weg uit de ‘gewone wereld’. Ik lees vooral in de trein onderweg naar school of werk, en ik moet zeggen dat ik het elk keer weer ZO jammer vond wanneer ik bij het eindstation aankwam.

Wat het boek, in mijn ogen, vooral spannend maakte, zijn de momenten waarop de Vuring aan begint te slaan. Maar een handvol mensen overleeft de Vuring, dus je ziet veel mensen langzaam dood gaan. Niet alleen buitenstaanders, ook mensen in de vriendenkring van Mark en Trina zullen zo aan hun einde komen. Net voordat geïnfecteerden van de Vuring dood gaan, worden ze helemaal gek. Ook dit is erg goed beschreven door de schrijver. Nog niet alle puzzelstukjes vallen op hun plaats, dus ik kan ook niet wachten tot de nieuwe prequel die volgend jaar verschijnt!

Liefs,
Daphne en linde

[bol_product_links block_id=”bol_55ed5d9d81cf1_selected-products” products=”9200000040899944,9200000045510382″ name=”De moordopdracht” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

3 Comments on “Duoreview: De moordopdracht (The Maze Runner #0.5)”

  1. Ik ben benieuwd naar deze prequel! Ik heb alleen nog maar deel 1 gelezen, maar ik heb gisteren deel 2 en 3 gekocht, dus dan kan ik ook weer verder met deze serie :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *